www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Staatsbosbeheer: terreinbeheerder en rijksmonumenten-eigenaar

12 februari 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Weinig mensen realiseren zich dat Staatsbosbeheer naast terreinbeheerder ook eigenaar is van ruim 800 rijksmonumenten. Variërend van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden, archeologische schatten, historische tuinen tot oude spoorbruggen. Deze monumenten behoren tot het Nederlandse erfgoed en verdienen aandacht. De Europese commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. In dit jaar wordt er aandacht gegeven aan de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Ook Staatsbosbeheer verbindt zich graag aan dit erfgoedjaar met bijzondere activiteiten in de natuurgebieden die we beheren. We besteden elke maand aandacht aan een van onze cultuurhistorische parels.

Maasheggen
We organiseren activiteiten en evenementen om ons erfgoed te beleven en opnieuw te ontdekken. De Biesbosch trapte in januari af op de Hofmansplaat met een vaartocht en wandeling  rond het eeuwenoude beroep van de kooiker.
Op 24 februari kunt u een kijkje nemen in de Maasheggen. Maak kennis met de eeuwenoude ambacht van maasheggen vlechten. Neem een kijkje bij de demonstraties in de Oeffelter Meent, ga op pad met een maasheggenkenner of maak een wandeling door het gebied.
Meer informatie vindt u op  https://www.staatsbosbeheer.nl/cultureelerfgoed

Fort Sabina
Perfect passend binnen het cultureel erfgoedjaar, is fort Sabina. Onlangs werd een overeenkomst getekend door Provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, stichting Fort Sabina.nl en gemeente Moerdijk. De partijen gaan samen de recreatieve toeristische en culturele invulling van Fort Sabina versterken. Lees meer hierover in ons eerdere blog.  In juni staat het thema Verdedigingslinies op de agenda van het Europees erfgoedjaar. Dan wordt niet alleen uitgebreid stil gestaan bij fort Sabina maar bij alle forten linies die Nederland rijk is. Wilt u al eerder meer weten over forten en linies? Op 14 en 15 april start het fortenseizoen met tal van bijzondere activiteiten.

Lees meer op:

www.europeeserfgoedjaar.nl
www.zuiderwaterlinie.nl/11-vestingsteden/stoere-forten/fort-sabina
www.fortsabina.nl/over-fort-sabina
www.staatsbosbeheer.nl/cultureelerfgoed
www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/maasheggen

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog