www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ontdek de onbekende streken van Brabant

3 juli 2020 Boswachter Janneke de Groot in Noord-Brabant
Boswachter met verrekijker

Boswachter met verrekijker

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Brabant. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Wandel van bos naar heide, over de Grotelsche Heide. Deze wandelroute voert langs t kronkelende beken, waar onder andere de zeldzame bronlibel leeft. Bij het startpunt vind je eveneens horeca (&) parkeerplaats bij restaurant Grotel’s Genieten.

Natuurpoort de Vresselse Hut is hét startpunt voor een wandel- of fietstocht in het schilderachtige Dommeldal of het rustieke groen van het Vresselsbos. De gebieden liggen tegen elkaar aan, maar geven een totaal andere beleving. Vanaf uitkijktoren ’t Meulke heb je uitzicht over de weilanden, hooilanden en wilgenstruwelen.

Ten noorden van Etten-Leur vind je de natuurgebieden Kelsdonk en De Berk. Hier wandel je over mooie graslanden met kleine bosperceeltjes, en langs oude veenputten. In Kelsdonk vind je een avontuurlijke laarzenroute. Het pad is niet overal even gemakkelijk begaanbaar en dwingt je om rustig te lopen, soms te stoppen en vooral te genieten.

Nóg een laarzenpad vind je in de Klotterpeel. Dat is een rondje langs een schitterend vennengebied. Het ven is het kernleefgebied van heikikker, die zich al vanaf midden of eind februari laat horen ieder jaar. Rond het ven vind je dopheide, levendbarende hagedis, wilde gagel en zonnedauw. Startpunt met parkeergelegenheid vind je hier op Google Maps.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet.

Schaapskooi Schijndel
Schaapskooi Schijndel

Met kinderen op pad

Leuk voor jong en oud: schaapskooi Schijndel! Het is heerlijk zitten op het terras, ook bij de schaapskooi. De herder met zijn kudde is bijna dagelijks te zien. In het vroege voorjaar bloeien in het Wijboschbroek bijzondere en kenmerkende voorjaarsflora zoals slanke sleutelbloem, bosanemoon en gewone dotterbloem.

Ga terug in de tijd

De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van het land. Een tochtje door het gebied is als een spannende ontdekkingsreis door de tijd. Ontdek met deze 4,5 km lange wandelroute de Oeffelter Meent. De route loodst je ook langs eeuwenoude percelen, gescheiden door de typische Maasheggen.

Cultuurhistorisch landschap Maasheggen
Cultuurhistorisch landschap Maasheggen

Het Beestenveld heeft een rijke historie, waar je alles over komt te weten in ‘t Bosmuseum Rips. Hier start ook de geel gemarkeerde ‘Peelse Looproute’, langs statige lanen en een beek vol prachtige libellen en zo nu en dan een ijsvogel. Het museum en startpunt van de looproute vind je bij de ingang van Het Beestenveld, met parkeergelegenheid en schuin tegenover Cafetaria De Viersprong met gezellig terras.

Fietsen door de omgeving

In Maasheggen vind je een prachtig groot langgerekt fietsgebied. Start je tocht bijvoorbeeld bij De Meerstoel, een fijne horecagelegenheid met mooi terras aan de rivier, met uitzicht op het immens grote stuw- en sluizencomplex van Rijkswaterstaat (tip: de maasheggenthee hier is heerlijk!). Of begin je tocht bij ’t Veerhuis, daar hebben ze ook een heerlijk terras. Bij beide ingangen vind je prachtige, eeuwenoude meidoornhagen en struwelen, vlinders, poelen met onder meer kamsalamanders, dassen- en beversporen.

Ga toch wandelen én kamperen

Heideterrein Fluitberg is een uniek rustig stukje Brabant. Wandel over het glooiende landschap. Je vindt hier diverse campings in de omgeving.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    8 november 2020 om 10:53

    Mag ik aan dit scala er nog enkele aan toevoegen ? De bossen bij Chaam en wat de denken van de bosrijke omgeving van Witrijt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog