www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Fietspad Oosterhout-Dorst geopend

5 november 2018 Gebiedsmanager W-Brabant Jelka Both in Noord-Brabant

Op 25 oktober was het zo ver: wethouder Marian Witte van gemeente Oosterhout opende het 2,5 kilometer lange fietspad van Dorst naar Oosterhout en vv. In het dorp Dorst ligt er al een jarenlange wens van een veilig fietspad, parallel aan de Wethouder van Dijklaan en Hoevestraat - naar Oosterhout. Als Staatsbosbeheer kregen we het verzoek om mee te werken aan realisatie van het fietspad, dat voor een groot deel op onze grond kwam te liggen. Daarom verkochten we een strook bos en deden een andere strook in erfpacht aan de gemeente.

Infrastructuur

Natuurlijk staan wij niet op de banken te springen wanneer er meer infrastructuur in de natuur komt te liggen en er bomen moeten wijken. Vanwege het maatschappelijk belang van het fietspad werkten we in dit geval mee. Zeker omdat de gemeente Oosterhout oog had voor de bijzondere natuur in de boswachterij Dorst en ze na ons advies zo veel als mogelijk was rekening hield met die natuurwaarden. Zo werd de werkplanning afgestemd op het broedseizoen van de vogels en werden bijzondere bomen gespaard. Door het sparen van bepaalde bomen kreeg het fietspad een aantrekkelijk, slingerend, uiterlijk. Ook werd de verlichting aangepast om de natuur zo weinig mogelijk te verstoren. De lampen hebben een amberkleurige, vleermuisvriendelijke kleur. Ze gaan alleen maar aan wanneer er fietsers over het pad rijden en doven daarna weer. De verloren natuur is – zoals dat verplicht is – elders binnen de gemeente gecompenseerd, in overleg met Milieuvereniging Oosterhout en IVN Mark en Donge.

Informatiebord

Met een feestelijke fietstocht van tientallen geïnteresseerden van BEUM in Dorst naar de Hannebroek in Oosterhout en de het plaatsen door Marian Witte van het laatste puzzelstukje in een informatiebord werd het fietspad geopend. De wethouder stond in haar praatje stil bij de goede samenwerking met Staatsbosbeheer. Daar sluit ik me volledig bij aan. Fijn om samen te werken met een gemeente die daadwerkelijk laat zien oog en oor te hebben voor de waarden van de natuur. Hopelijk zullen de gebruikers van het fietspad ook volop genieten van al het moois in boswachterij Dorst.

Een fietstochtje maken zonder uit de luie stoel op te staan? Klik hier!

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  5 november 2018 om 16:29

  Nou, van dat fietspad zal ik dankbaar gebruik maken, en vol genot rondkijken.

  • G Lanting
   6 november 2018 om 08:48

   Heel goed en veilig initiatief! Succes!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog