www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Nieuwe Van Boom tot Bos wandelingen in Brabant

15 mei 2024 Bowachter Martijn in Noord-Brabant
Loofbomen in de lente

Kom meer te weten over onze bomen en bossen

Om te vieren dat we 125 jaar bestaan, is het jaar 2024 uitgeroepen tot Jaar van het bos. Onze boswachters willen het algemene publiek meer vertellen over bomen, bos en bosbeheer. Dit doen ze in Noord-Brabant met drie ‘Van Boom tot Bos’-wandelingen: in de Maasheggen, in boswachterij Sint Anthonis en in natuurgebied Kortenhoeff (onderdeel van Grenspark Kalmthoutse Heide).

Bomen en bossen verwonderen ons elke dag weer. In de afgelopen 125 jaar heeft Staatsbosbeheer veel verhalen verzameld. Tijd om in het Jaar van het bos die verhalen eens te vertellen. En waar kan dat beter dan buiten in het bos? Daarom hebben de boswachters in 28 bossen verspreid over heel Nederland een Van Boom tot Bos wandeling uitgezet. Tijdens deze wandeling vertellen ze je meer over bomen, bos en bosbeheer.

Wandeling Duinen in de Bergjes, Maasheggen

Boswachter Gonnie Versteeg is enthousiast over dit gebied. “Tot 10.000 jaar geleden stroomde de rivier de Maas door dit gebied. De rivier was toen wel 10 kilometer breed, veel breder dan nu. Dat heeft sporen achtergelaten in het landschap. De Maas liet zand achter, dat ging stuiven en vormde duinen. Op die duinen ontstonden spontaan bossen. En over die bomen en bossen in dit gebied is enorm veel te vertellen. Bijvoorbeeld waarom één van de bomen op de route grote spinnenpoten heeft. Ik heb er zelf enorm veel lol in gehad om de route uit te zetten. Ik hoop oprecht dat mensen diezelfde lol beleven tijdens het wandelen.”

Route Maasheggen
Het startpunt van de Van Boom tot Bos wandeling in de Duintjes

 

Wandeling Muis/Uil, Kortenhoeff

“Ik hoef niemand te vertellen hoe een boom eruit ziet,” vertelt Imke van Gisbergen, boswachter in de Kortenhoeff (onderdeel van Grenspark Kalmthoutse Heide). “Maar ik merk wel dat weinig mensen weten waarom bomen belangrijk zijn, welke processen zich in en rond bomen afspelen of hoeveel diersoorten van bomen afhankelijk zijn. Of waarom we bomen kappen om het bos robuuster en klimaatbestendig te maken. Door tijdens de route de filmpjes te bekijken en de opdrachten te doen, krijgen wandelaars in de Kortenhoeff op een leuke en toegankelijke manier informatie.”

Imke is trots op haar route. “Ik vind dit één van mijn mooiste gebieden. De rust, de overgangen van bos en vennen, prachtig. Het gekwaak van kikkers, het gezoem van insecten en het zingen van de vogels maakt de beleving wat mij betreft compleet.”

De boswachter legt uit
De boswachter legt uit hoe je de QR-code moet scannen.

 

Wandeling Koordekanaal, Beestenveld

De naam Beestenveld heeft dit gebied niet voor niets. Waar hier vroeger een woeste en natte heide was, werden schapen en runderen losgelaten. Dat is niet het enige doel waarvoor het gebied vroeger werd gebruikt. Boswachter Martijn van der Linden legt aan het begin van de route uit dat het bos wat hier staat oorspronkelijk is aangeplant voor de houtoogst. Dat zie je nu nog steeds: in delen van het bos staan keurige rijtjes van dezelfde, kaarsrechte naaldbomen. Vooral voor de mijnbouw in Limburg, naaldhout kraakt namelijk eerst voordat het breekt. Een goede waarschuwing voor de mijnwerkers om te vluchten. Tegenwoordig krijgt de natuur hier weer alle ruimte. Martijn laat onderweg zien hoe dat gaat: op sommige plaatsen helpen we de natuur een handje door open vakken in het bos te maken. Zo krijgen andere planten en dieren de kans om zich te ontwikkelen. Ook zie je hoe we de natuur zijn gang laten gaan nadat een groot veld met fijnsparren in één keer tegen de vlakte gaat. Dit alles zorgt voor een gezonder en natuurlijker bos, waar de beesten nu wederom hun thuis van kunnen maken.

Meer informatie

Op de website van Staatsbosbeheer vind je nog veel meer informatie over het jubileumjaar. Zo vind je elke week op het blog van Marcel van Ool verhalen over bijzondere bomen in ons land. Veel leesplezier!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog