www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

“Het zou nog best een stukje rommeliger mogen”

28 januari 2024 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant
Vrijwilliger Vera op zoek naar wantsen in een van de vennen.

Vrijwilliger Vera op zoek naar wantsen in een van de vennen.

Vrijwilligers Gerrit en Vera zijn gefascineerd door wantsen en kevers. Ze maken zich zorgen dat er steeds minder verwaarloosde stukjes grond zijn. Want die zijn juist zo insectenrijk. "Wat ons betreft zou het nog best een stukje rommeliger mogen."

Zie je in natuurgebied de Kortenhoeff twee mensen met schepnetten, bakjes en potjes zoekend rondom de vennen in het hoge gras, dan zijn dat waarschijnlijk Vera en Gerrit. Al jaren struinen ze door de natuur in West-Brabant om onderzoek te doen. Als hobby. Met hun waardevolle data geven ze onze ecologen extra informatie over hoe het gaat met de insecten in het gebied.

De Kortenhoeff maakt deel uit van Grenspark Kalmthoutse heide. Het is een mooi en afwisselend gebied, met veel vennetjes. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men het gebied als fruitboomgaard in gebruik nemen. Zonder veel succes, want de grond was te arm. De resten van dat verleden, zoals een oude werkschuur, zijn nog terug te vinden. In het gebied wisselen droge en natte heide elkaar af. Dat maakt het een perfecte leefomgeving voor veel insecten.

En die insecten, daar zijn Vera en Gerrit naar op zoek. Vooral wantsen en kevers. Vanwaar deze fascinatie? Vera lacht. “Eigenlijk vinden we alles interessant. Helaas is dat niet haalbaar. Wij kijken graag naar een klein gebiedje en volgen dat gedurende een paar jaar. Kijk, vlinders leggen grotere afstanden af. Wantsen en kevers blijven dichter in de buurt. Van hen kunnen we veel beter zien waar ze zijn geboren en hoe hun leefgebied zich ontwikkelt. En hoe deze insecten hierop reageren.”

Omdat Vera en Gerrit zich beperken tot kleine gebieden, zien ze heel duidelijk wat er verandert. Sommige dingen gaan goed, andere dingen gaan achteruit. “Droogte en klimaatverandering hebben veel invloed. Ook op dit kleine stukje natuur. Begroeiing verandert waardoor soorten verdwijnen. En door opwarming zien we ook ineens wantsen die hier eerder niet voorkwamen. Neem de gevlekte zwemwants,” vertelt Gerrit. “Deze soort breidt zich nu uit in dit gebied. Alleen in diep water kan hij de winter overleven. Het is nu de vraag wat hij in onze winters gaat doen.”

Gevlekte zwemwants
Gevlekte zwemwants

Klimaatverandering zorgt er ook voor dat het aantal insecten afneemt, maar het aantal soorten neemt toe. “Het wordt gevarieerder,” licht Vera toe. “Het is moeilijk te zeggen of dat nou goed of slecht is. We moeten ons er wel bewust van zijn dat er een hele voedselketen achter insecten zit. Als er minder insecten zijn, zijn er minder vogels of kleinere zoogdieren. Ook chemicaliën hebben invloed op de hoeveelheid insecten. Vanuit akkers waait gif de natuur in. Paarden en honden zitten vol met medicijnen of anti vlooienmiddelen en laten hun sporen achter. Insecten zijn daar de dupe van.”

Waar Vera en Gerrit zich het meest zorgen over maken, is dat er steeds minder verwaarloosde stukjes grond zijn. “Die zijn juist zo insectenrijk! Wat ons betreft zou het nog best een stukje rommeliger mogen.”

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog