www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

genieten van Markdal-fotomodel

28 februari 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

foto: Ellen Rijken

Wij boswachters van Staatsbosbeheer West-Brabant hebben ons kantoor op het allermooiste plekje van Breda: Onze werkschuur staat net ten zuiden van de stad op de westoever van de rivier de Mark. We hebben er het prachtigste uitzicht! En we genieten hier letterlijk van: “the best of both worlds”.

We zitten hier op steenworp afstand van de stad met alle gemakken van dien en tegelijkertijd midden in de natuur. Je waant je hier ‘alleen’ terwijl er bijna altijd wel iemand in de buurt is, zonder storend aanwezig te zijn. Zoek je rust, dan vind je die…wil je aanspraak, dan hoef je geen moeite te doen. Mensen die net een bijzondere natuurontmoeting hadden, willen deze graag met je delen: “Zag je de ooievaar! Geniet je ook zo van het licht? En ook: Hoorde je die piep?
Die opvallende piep is waarschijnlijk afkomstig van een vaste bewoner van het Markdal. Niet iedereen zal de piep direct herkennen maar heb je hem één keer kunnen koppelen aan de vogel die erbij hoort…dan vergeet je deze nooit meer. Niet iedereen ziet de vogel want hij is heel snel…zo snel dat mensen hem bijna beter kennen aan zijn bijnaam dan aan zijn echte naam: de blauwe flits. (Luister hier naar de roep)

De blauwe flits
U weet inmiddels over welke vogel ik het heb? Ik heb het over de ijsvogel. De laatste jaren groeit het aantal ijsvogels in en rond het Markdal en daarmee dus ook de trefkans. Het is een prachtige, opvallende vogel. Zoals gezegd…het is een snelle vogel…maar met een beetje geluk zie je hem rustig zitten op een tak. Een tak boven het water. Zijn visstekkie….deze vogel eet namelijk visjes. Hij speurt vanaf een tak naar zijn prooi en duikt er dan op af. Op de momenten dat hij op de tak zit is de vogel een waar fotomodel. En ik weet niet of het komt omdat er op het moment veel ijsvogels zijn…of dat ze door de kou wat trager zijn…maar de afgelopen twee weken zie ik op facebook, twitter en instagram heel veel foto’s van dit Markdalfotomodel voorbij komen.

Missie geslaagd
Ik geniet enorm van deze foto’s. Niet alleen omdat ik geniet van de vogel maar ook uit boswachtersoverwegingen! Wij boswachters willen dat zoveel mogelijk mensen naar buiten gaan, dat zo veel mogelijk mensen genieten van al dat moois dat de natuur te bieden heeft…en zij die de foto’s maakten, waren buiten! Dus missie geslaagd en we hebben het bewijs!

Ellen Rijken
Hierbij vindt u een aantal foto’s van Ellen Rijken. Ellen is hele regelmatige bezoekers van het Markdal die prachtige foto’s maakt van het Markdal en de bewoners. Na enorm veel foto’s gemaakt te hebben van de ooievaars lijkt ze zich nu gestort te hebben op “ijsvogelfotografie” En met succes! http://ellenrijkenfotografie.nl/

 

foto: Ellen Rijken
foto: Ellen Rijken

Donderdag 1 maart gaat de film “de wilde stad” in première. Houdt u ook zo van natuur? ga dan zeker kijken! Klik hier voor meer info.

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  28 februari 2018 om 18:10

  Kort geleden zag ik ook een mooie, levendige ijsvogel aan de Oosterhoutseweg, tussen Breda en Teteringen.

  STILLE SCHRIK

  De ijsvogel vlucht:
  klein,,,, opbeurend blauw verdwijnt
  in dof winterriet.

  Toen ik naar de clusdag van Staatsbosbeheer bij Made fietste, zag ik tot mijn verbazing ooievaars, die nu in warme landen hoorden te zijn.

  AFGEZEGDE REIS

  De wintermorgen
  toont drie ooievaars, staande
  op lantaarnpalen.
  Is het koude Vaderland
  beter dan Afrika ’s zon?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog