www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Brabant is top!

4 juli 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Strijbeekse hei/Goudberg

Op mijn vrije dagen ga ik graag op pad in onze mooie provincie. Afgelopen vrijdag ben ik naar het oosten gegaan. Ik zag de zon opkomen in de Groote Peel op de grens van Limburg en Brabant, ik bezocht het museum Klok en Peel in Asten en maakte vervolgens een mooie middagwandeling op de Strabrechtse hei. Een minivakantie van een dag, ik kan het iedereen aanraden!

…De Strabrechtse hei is groot….heel groot. Ik zie in de verte wat bomen maar ik zie vooral veel heide en pijpenstrootje. Na een kwartier wandelen is het uitzicht nog niet heel erg veranderd en ik schat in dat dat ook het komende kwartier niet zal gebeuren….dus:  Verstand op nul, blik op oneindig en lopen…lopen…en blijven lopen….Tot lopen mediteren wordt! …

Strijbeekse hei

Ik heb er van genoten….maaaaaaarrrr….persoonlijk ik ben toch meer van het kleinschalige. Ik voel me meer thuis op mijn eigen vertrouwde Strijbeekse hei. Daar is het uitzicht elke paar minuten anders. Ik blijf me verbazen over wat er nu weer in mijn blikveld verschijnt.  Als je van weidse uitzichten houdt, moet je niet op Strijbeek zijn…soms krijg je een doorkijkje de verte in maar ook dan is ver niet heel ver. Op de Strijbeekse hei krijgen mijn gedachte niet de kans om af te dwalen naar het grote niets…hier kom ik niet tot meditatie van de voeten. Maar dat zoek ik ook niet. Ik wil zien, meemaken, verbaasd worden, uitgedaagd worden en me verwonderen over de veelzijdigheid van een relatief klein maar o zo fijn gebied! Zoals je merkt: ik ben erg chauvinistisch!

Waar ben jij thuis?
Heb jij ook zo’n sterke voorkeur voor bepaalde natuur of is het jou om het even waar je bent? Voel jij je overal thuis of ben je verknocht aan een bepaalde plek? En in geval van dat laatste…is dat dan een plek vlakbij je huis of niet? Ik ben geboren en getogen in de Baronie van Breda en daar ben ik thuis. Ik kan me niet voorstellen dat ik me ooit ergens anders zo thuis kan voelen. Maar wat fijn dat ik nooit ver hoef te gaan om toch in een andere wereld terecht te komen. Brabant biedt zoveel variatie. Met auto of fiets ben je zó in een totaal andere omgeving. Brabant heeft (bijna) alles: Grote en kleine heidevelden, droge en natte bossen, beekjes en rivieren, duinen en vennen, zand en klei en….ga maar door. Ik ben trots op mijn provincie: Brabant is top!

Strabrechtse hei 29-6-2018
reageren

geef een reactie

 • Kim van der Linden
  1 augustus 2018 om 22:04

  Na altijd hetzelfde pad te lopen in het Mastbos van Breda, heb ik ook besloten de komende weken eens op ontdekkingstocht te gaan en meerdere routes te wandelen in de Baronie van Breda! 🙂

 • Han Messie
  8 juli 2018 om 16:30

  Anneke, je slaat de spijker op zijn kop!
  Na een vakantie van intens genieten in Tirol, verlang ik vandaag ook weer erg naar rondzwerven in de bossen van de Baronie van Breda.

 • Liza van velzen
  4 juli 2018 om 21:02

  Genieten je blog Anneke!
  Strijbeekse heide is ook mijn favoriet. Vaak het gevoel alsof ik in Afrika ben als ik daar loop.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog