www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ben jij onze hulpboswachter tijdens deze droogte?

18 juli 2018 Boswachter Alwin Brandt in Noord-Brabant

Kom vooral naar het bos: het is er lekker koel! We vragen alle bezoekers hun gezond verstand te gebruiken in bos, hei en veen. Bezoekers zijn extra ogen en oren voor ons en dat is nu heel handig.

Afstemming is belangrijk

Verder stemmen we jaarlijks goed af met de brandweer en oefenen we in verschillende natuurgebieden gezamenlijk. Rond natuurbranden en bestrijding hebben wij een signalerende en faciliterende rol. Op verschillende plekken zijn we bezig monotone productiebossen om te vormen naar een meer gevarieerd bos. Gevarieerde bossen zijn minder gevoelig voor natuurbranden. Los van natuurbranden is droogte voor onze gebieden meestal geen probleem: de natuur kan tegen een stootje. Bepaalde soorten zullen er wel meer onder lijden dan andere.

Ook dat is natuur

Brand hoort bij de natuur, hoe wrang het ook klinkt geeft het ook weer ruimte voor nieuw leven. Natuurbrand ontstaat helaas meestal door (bedoelde of onbedoelde) menselijke oorzaak, bbq-resten, glas etc. Laat dus nooit rommel achter in de natuur. Een brand is nooit leuk, dus als we het kunnen voorkomen dan is dat goed. Op dit moment zijn er geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen. Wel geldt altijd dat voorzichtigheid geboden is.
Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    19 juli 2018 om 19:31

    Als eenling is er weinig aan te doen… Wel is het belangrijk om als het even kan de rommel in het bos naar een dichtbij zijnde vuilnismand te brengen. Meestal ligt menselijke rommel nogal in de buurt van deze manden, maar jammer genoeg erbij en niet er in!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog