www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Trailrunning in de Brabantse Kempen

17 januari 2019 Boswachter Erik Schram in Noord-Brabant

Trailrunning Europe organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer trailruns in de natuur. Trailrunning is een sport die bestaat uit hardlopen en wandelen over paden. Het verschilt van normaal hardlopen doordat het over het algemeen op onverharde paden plaatsvindt. Inmiddels zijn er in het Leenderbos van ruim 2400 hectare groot twee trailruns georganiseerd. De routes zijn tussen de 7 en 44 kilometer en samen met de boswachter uitgezet over wegen en wandelpaden in het gebied. Hierbij wordt rekening gehouden met het broedseizoen en insecten zoals zandbijen en graafwespen die in het zand van de paden leven. Trailrunning Europe houdt er extra rekening mee dat er gelopen wordt in de natuur. Bij een trailrun gaat het niet om de gelopen tijd, maar om de beleving. De natuur staat steeds centraal. Na afloop blijven alleen voetsporen achter. Hardlopers die rommel achterlaten worden gediskwalificeerd.

Schuilen in het Leenderbos
De opbrengsten van de trailruns in de Brabantse Kempen gaan naar het Buitenfonds. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuur van Staatsbosbeheer die mogelijkheden biedt voor crowdfunding. Voor het Leenderbos is een crowdfunding opgezet voor een nieuwe schuilhut voor wandelaars en fietsers. Zo gaat er een deel van de opbrengst direct terug naar het gebied waar de trailruns plaatsvinden. Dankzij Trailrunning Europe is er inmiddels al honderden euro’s opgehaald voor een nieuwe schuilhut in het Leenderbos. Iedereen kan een donatie doen via het Buitenfonds

Toekomstige events
In 2019 zijn er nog verschillende andere events in de Brabantse Natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hier staat de natuur centraal en worden in de gebieden verschillende routes samengesteld, die de karakteristieken van het gebied laten zien. Er is veel diversiteit en schoonheid langs de paden te zien. Een trailrunner gaat op bezoek in zo’n gebied en aangezien de tochten hardlopend worden volbracht zijn er verschillende afstanden gemaakt, zodat iedereen in eigen tempo mogelijkheid een gedeelte of het hele gebied kan ervaren, verkennen en beleven. Er is geen wedstrijdelement, het kunnen volbrengen van de route door de natuur staat centraal.
Als beloning bij de finish ontvangen alle deelnemers een Trailrunning Biertje in huisstijl van het gebied. Door goede afstemmingen met elkaar proberen we op lange termijn veel verschillende trailrunners kennis te laten maken met de prachtige bijzondere natuurgebieden.

Kempenland
In het Kempenland zijn er maar liefst 4 verschillende afstanden bedacht, met een startplaats vanaf de Natuurpoort in Eersel. Naast Staatsbosbeheer sluiten diverse regionale partners aan, die de natuur en de deelnemers een warm hart toedragen. Op 23 maart is de eerste editie en op 28 september volgt de zomereditie.

Keelven
Dit jaar worden er 2 edities van de Keelven Trail georganiseerd. Met een start bij de Soete Inval in Someren, door het prachtige Keelven gebied van de Gemeente Someren naar het bijzonder ‘De Pan’ gebied. Met een 10 en 20km afstand worden de deelnemers meegenomen over de mooiste paadjes en komen ze zo op de prachtige ven en heidegebieden door de bossen in het gebied. De eerstvolgende edities van de Keelven Trail zijn op 6 juli en 7 december dit jaar.

Strabrechtse Heide
Een vierde event is de Strabrechtse Heide Trail. Vanaf de Plaetse, de Schaapskooi in Heeze gaan de routes over de kenmerkende mooie Strabrechtse Heide. Op 26 januari is de eerste wintereditie en op 27 juli kunnen de liefhebbers de routes lopen door een zomerse heide. Met 10, 20 en 30km afstanden is er veel keus en zullen er ook hier veel deelnemers uit alle uithoeken van Nederland en België op bezoek komen in dit prachtige gebied.

Ga voor meer informatie over de evenementen naar: Trailrunning Events

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog