www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Hoor wie klopt daar?

3 mei 2023 Staatsbosbeheer in Noord-Brabant

Het gaat goed met de middelste bonte specht. In het Liesbos telde boswachter ecologie Jarno van Bussel zo’n 20 broedparen. Ook vier andere spechtensoorten zien we hier veel. Waarom voelen spechten zich hier zo thuis?

“Het Liesbos is één van de oudste bossen van Nederland”, vertelt Jarno. “Het is gemengd loofbos, waar veel dikke, oude bomen staan. Grote beuken en eiken. En er zijn veel plekken met oude bomen. Dood hout is zachter, dus in een dode boom kunnen spechten veel makkelijker een gat hakken. In dood hout zit veel voedsel. In levend hout trouwens ook – de combinatie is erg waardevol. Mieren, rupsen, vliegen, pissebedden; allemaal heerlijke hapjes voor een specht. Vroeger vonden we dood hout in het bos rommelig staan. Inmiddels weten we dat we omgewaaide en dode bomen niet weg moeten halen en dit wordt al vele jaren niet meer gedaan. Zowel dood als levend hout in het bos is goed voor het ecosysteem.”

Middelste bonte specht
De middelste bonte specht (foto: Jarno van Bussel)

Jarno ziet de vijf soorten* regelmatig. De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte en de groene specht. Vooral de toename van de middelste bonte specht valt op. “Tot en met 1995 waren er maar 9 broedparen in ons land bekend. Middelste bonte spechten kwamen toen vooral voor in Zuid-Limburg en Twente. Langzaam is dat vanuit die regio’s uitgebreid naar bijvoorbeeld Brabant. In het Liesbos broedde in 2006 voor het eerst een paartje. Daar waren we ontzettend blij mee. En het is mooi om te zien dat we nu op zo’n 20 broedparen zitten, wat best veel is voor een bos van ca. 200 hectare.”

Hoe zit het met de andere spechtensoorten? “De zwarte en de groene specht hebben allebei een groot territorium. We hebben in het Liesbos een of twee broedparen van deze soorten. De grote bonte specht is een algemene soort, die zie je best vaak. Vroeger zagen we de kleine bonte specht vaker dan de middelste. Ik durf wel te stellen dat dat nu andersom is.”

Jarno noemt de middelste bonte specht een ‘stiekeme soort’. Hij legt uit: “Het is zo’n soort die je weinig ziet. In het Liesbos heb je prachtige lanen met imposante bomen. In die bomen broeden ook middelste bonte spechten. Je ziet ze alleen niet snel. De grote laat zich prima zien, ook als je er langs loopt. Voor de middelste moet je iets meer moeite doen. Stilstaan en goed kijken – dat helpt.”

Zwarte specht
De zwarte specht (foto: Jarno van Bussel)

Door monitoring weten we dat de middelste bonte specht zich verder uitbreidt. Richting het Mastbos en het Ulvenhoutse bos. “Ook dat zijn oude bossen met veel afwisseling in de boomsoorten. Prima leefgebied voor spechten. Richting Chaam wordt het iets lastiger. In dat bos staat meer naaldhout en daar houdt de middelste bonte specht minder van. Maar ik ben blij met de toename van de middelste bonte specht.”

 

In de aflevering van Binnenstebuiten van 1 mei besteedt het programma aandacht aan de vogels in de oude bossen rond Breda. Daarin vertelt Jarno aan boswachter Marieke hoe hij in het voorjaar de broedvogels telt. 

* De zesde spechtensoort is de draaihals. Deze specht is zeer zeldzaam en komt maar op enkele plaatsen in Nederland voor.

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    7 mei 2023 om 13:02

    Dat vrolijke getimmer van de spechten… Dat klinkt als opwekkende trommelslagen bij de boswandeling!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog