www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Storm(en) over de Boswachterij Westerschouwen

24 februari 2022 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Omgewaaide dode boom op het fietspad in de Boswachterij Westerschouwen

Door de stormen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin zijn er in de Boswachterij Westerschouwen heel wat bomen omgewaaid of geknakt. Dat is jammer, sommige bomen zijn 100 jaar geleden aangeplant, maar vormen omgewaaid nog steeds een belangrijk onderdeel van het bos. Boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer: "We laten het stormhout zoveel mogelijk liggen. Dood hout is goed voor het ecosysteem van het bos."

Stormen horen bij de natuur

Omgewaaide bomen zorgen voor open plekken in het bos op. Hier kunnen nieuwe inheemse struiken en bomen zich ontwikkelen waardoor het bos natuurlijker en robuuster wordt. Een uitgewaaide top zorgt er voor dat de boom afsterft. Spechten maken dankbaar gebruik van deze bomen en maken er gaten in die later weer gebruikt worden door vleermuizen of marterachtigen.

Rommel

Door al dat dode hout in het bos ervaren sommige bezoekers het maar als een rommeltje. Lieman: “We krijgen wel eens de vraag wanneer we dat nou eindelijk eens gaan opruimen. Of mensen vragen of ze het hout mee mogen nemen voor kachelhout.” Maar juist deze natuurlijke chaos van omgevallen bomen en uitgewaaide takken vormen de basis voor meer biodiversiteit in het bos.

Dood hout leeft

Dood hout in het bos is juist heel nuttig: het zit vol met leven! Hoe meer dood hout er in het bos blijft liggen, hoe hoger de soortenrijkdom. Tien procent van alle soorten op het land is afhankelijk van dood hout. In een bos is dit zelfs veertig procent. Lieman: “Denk hierbij aan wel 750 keversoorten die afhankelijk zijn van dood hout. Maar ook mieren, vliegen, wantsen, wespen, vlinders, vogels en paddenstoelen. En wie kent niet de pissebedden onder het schors van een dode boom? Daarnaast zijn er nog talrijke soorten die dood hout gebruiken voor hun overwintering.”

Dood hout leeft!

Zand

Niet alleen de omgewaaide bomen zorgden voor overlast. Ook werd het fietspad en het familiepad op meerdere plaatsen ondergestoven door het zand vanuit de duinen. “Bij elke storm gebeurt dit wel, maar zoveel als er nu lag hadden we nog nooit gezien. Het werd een flinke klus om de paden weer vrij te krijgen van zand.”

Nog druk aan het werk

Op dit moment zijn we nog druk aan het werk om alle paden weer boom- en zandvrij te krijgen. Het kan zijn dat u een boom tegenkomt die nog niet opgeruimd is of die naderhand is omgegaan. Dit mag u melden via ons emailadres ZeelandNoord@staatsbosbeheer.nl. En hou er rekening mee dat er nog altijd loshangende takken in de bomen kunnen hangen. Ga met harde wind niet het bos in, het kan er nog altijd gevaarlijk zijn!

reageren

geef een reactie

  • Wieke Bout
    16 januari 2023 om 10:50

    Hallo boswachter Marijke, is de tekening ‘Dood hout leeft!’ ergens te downloaden of te koop ? Ik zou deze afbeelding graag gebruiken voor educatieve doeleinden tijdens het promoten van gezonde grond. Vriendelijke groet, Wieke / Het Groen Paviljoen op Ondernemerstuin Un Bietje Groen, Tilburg

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog