www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Grootste uil ter wereld broedt in Leenderbos

20 juli 2023 Boswachter Erik Schram in Noord-Brabant
Een oehoe kuiken op de grond.

Een oehoekuiken op de grond (foto: Erik Schram)

Een braakbal zo groot als een hand zette de boswachters op scherp. Menno Slaats, leerling boswachter, ontdekte uiteindelijk het nest. Oehoes in het Leenderbos!

Het nieuws wordt nu pas met de buitenwereld gedeeld. Het is belangrijk dat de broedende vogels niet verstoord werden. “Daarom hebben we nu de jongen zijn uitgevlogen het nieuws pas naar buiten gebracht”, zegt Erik Schram, boswachter bij Staatsbosbeheer. In het broedseizoen zijn alle broedende vogels kwetsbaar en worden er ook andere dieren geboren. “Belangrijk is dan ook dat mensen de hond aan de lijn houden en op de paden blijven. Zo hebben de dieren rust en kunnen mensen de natuur ook blijven beleven.”

Braakbal

Een braakbal ter grootte van een hand zette boswachter Erik Schram op scherp. Die bleek afkomstig van een koppel oehoes dat een nest bouwde in het Leenderbos. De enorme braakbal gaf al aan dat niet zomaar een uiltje hier wat had achtergelaten. Na de vondst van de braakbal letten de boswachters er extra op of ze het nest konden vinden, maar het duurde nog een hele tijd voor dat het geval was. Leerling-boswachter Menno ontdekte het nest. Terwijl hij eigenlijk bezig was met de inventarisatie van plantensoorten in het gebied. “Met de verrekijker hebben we staan kijken. We ontdekten dat er inderdaad een oehoe op zat. Later zagen we er twee kuikens zitten. Intussen zijn de jonge dieren uitgevlogen.” 

Gigant

De oehoe behoort tot de grootste uilen ter wereld en is ongeveer tweemaal zo groot als de ransuil. Een gewone uil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 centimeter. De oehoe is met 160 tot 188 centimeter zeker twee keer zo groot. ,,Als je er een ziet vliegen, heb je echt wel in de gaten dat je daar een enorme uil ziet”, aldus Erik. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. De oehoe is door de eeuwen heen sterk vervolgd en daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is een kentering ingetreden. Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland. Oehoes eten in tegenstelling tot andere uilen ook grotere prooien zoals duiven, eenden, kraaien, ratten en tal van andere dieren tot zelfs een vos aan toe. 

Hoe herken je een oehoe?

Door zijn grootte verwar je de oehoe niet snel met andere uilensoorten. De uil heeft opvallende, 8 cm lange oorpluimen en grote oranje ogen. Het vrouwtje is groter (gem. 67 cm) dan het mannetje (gem. 61 cm). De uil heeft lange, brede vleugels en krachtige, bevederde poten. Meer weten over de oehoe? Bekijk dan de website van de Vogelbescherming

Oehoe
Volwassen oehoe
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog