www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Kap essenlaan Venneperhout

28 november 2023 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

De in de jaren 1990 aangeplante laan met essen in de Venneperhout heeft last van de essentaksterfte: een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet meer herstellen. De bomen sterven langzaam af en laten met harde wind grote takken vallen. De essenlaan wordt daarom gekapt.

De aannemer start in de week van 4-8 december en zal ongeveer vijf werkdagen aan het werk zijn. Gedurende de kapperiode is het fietspad afgesloten en fietsers worden omgeleid via een omleidingsroute. Voor wandelaars blijven delen toegankelijk, afhankelijk van de voortgang van de aannemer.

Essentaksterfte  

De laan aan de westzijde van de Venneperhout telt zo’n 550 essen, waarvan een groot deel zichtbaar lijdt aan de essentaksterfte. In de Venneperhout zijn de zieke essen te herkennen aan de karakteristieke kale, donker verkleurde takjes die uit de kroon van de boom steken. De aangetaste essen leveren een gevaar op voor bezoekers. Grote takken breken af of de boom valt in zijn geheel om. Helaas is de ziekte niet te bestrijden. 

 Nieuwe, toekomstbestendige laan  

De laan wordt opnieuw ingeplant dankzij de financiële bijdrage van Kite, een biofarmaceutisch bedrijf uit Hoofddorp.  De Europese productiefaciliteit voor celtherapie ondersteunt Staatsbosbeheer door het bekostigen van de herplant van ongeveer 550 nieuwe bomen in de laan.                                                                                                                                                            

Staatsbosbeheer gebruikt bij de aanplant zes verschillende boomsoorten (els, linde, haagbeuk, plataan, kers, esdoorn). Een gemengde laan is namelijk beter bestand tegen ziekten die een bepaalde boom treft, waardoor de rest onaangetast blijft. De boomsoorten zijn gekozen na bodemonderzoek. Niet elke boomsoort is namelijk geschikt voor het overwegend natte Venneperhout. Bovendien zijn de gekozen soorten bestand tegen (harde) wind. De bomen worden in het najaar van 2024 ingeplant. Dat is voor kleibodems de beste tijd om bomen te planten, omdat de bodem dan nog niet zo nat is als later in het winterseizoen. 

Zorgvuldig handelen 

Staatsbosbeheer werkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. De gedragscode waarborgt dat er bij de uitvoering van werkzaamheden zorgvuldig wordt gehandeld ten aanzien van beschermde soorten. Door adviesbureau Ecoresult is eerder dit jaar onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de laanbomen door vleermuizen. Uit het onderzoek bleek dat de laan geen essentiële vliegroute is voor vleermuizen. Er zijn namelijk genoeg alternatieven in de directe omgeving waar ze gebruik van maken. Bovendien worden de holtes in de bomen niet gebruikt als verblijfplaats.  

Wat gebeurt er met het hout dat vrijkomt?  

Het stamhout van de gekapte bomen wordt afgevoerd als rondhout. Het overige vrijgekomen hout wordt versnipperd en verwerkt voor de vervaardiging van OSB (persplaten) en biomassa. 

Meer informatie over duurzaam bosbeheer, houtoogst en de essentaksterfte vind je op www.staatsbosbeheer.nl/essentaksterfte 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog