www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Werk in uitvoering Diemerbos, kap van abelen en essen noodzakelijk

29 juli 2021 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Maandag 9 augustus wordt in het oostelijk deel van het Diemerbos, ten oosten van de a9, gewerkt in het bos. De abelen die daar een karakteristieke laan vormen, worden vanwege hun slechte beworteling vervangen door berken. Ook worden dunningen uitgevoerd in de bosvakken, met name vanwege de zieke essen die vrijwel allemaal zijn aangetast door ‘essentaksterfte’.

Voor de veiligheid van bezoekers en de gezondheid van het bos haalt Staatsbosbeheer de slechte bomen weg. Gedurende de werkzaamheden is het oostelijk deel van het Diemerbos, ten oosten van de a9, tijdelijk minder toegankelijk voor bezoekers.

Veiligheid en noodzaak tot ingrijpen

Staatsbosbeheer betreurt de kap van de oostelijk gelegen abelenlaan, maar ziet geen andere oplossing. Deze bomen zijn onvoldoende geworteld in de bodem. Afgelopen jaren zijn meerdere abelen door harde wind, meestal tijdens een zomerstorm, omgewaaid. De meest recente viel op 18 juni tijdens harde wind over het ruiterpad (zie foto hieronder). De overgebleven abelen zijn een gevaar; het is niet de vraag óf de bomen omvallen, maar wanneer.

De mooie laan die zo kenmerkend is voor het Diemerbos zal opnieuw beplant worden met berken die wel goed bestand zijn tegen de natte, zure, onvruchtbare veenbodem en de beperkte wortelruimte naast de weg. Bovendien heeft de berk, net als de grauwe abeel, een mooie lichte stam.

In 2017 werd de abelenlaan aan de oostelijke kant van het Diemerbos, bij de ingang aan de Muiderstraatweg, met dezelfde reden gekapt en ingeplant met knotwilgen.

In de bosvakken in het oostelijk deel van het Diemerbos voert Staatsbosbeheer in een later stadium dunningen uit. De essen die zijn aangetast door de ‘essentaksterfte’ worden verwijderd. Dit is een schimmelziekte die de essen aantast, waardoor ze omvallen. Staatsbosbeheer grijpt in voor de veiligheid van bezoekers en een mooi en gezond bos in de toekomst.

Zorgvuldig bosbeheer

Staatsbosbeheer werkt tijdens het verwijderen van de dode essen en de kap van de abelenlaan met de ‘gedragscode bosbeheer’. Dat wil zeggen dat rekening wordt gehouden met de flora en fauna van het gebied. Voor aanvang van de werkzaamheden wordt door de boswachter ecologie van Staatsbosbeheer zorgvuldig gekeken naar de aanwezigheid van de te beschermen natuurwaarden. Zoals broedende vogels, roofvogelhorsten, bijzondere flora of bomen die geschikt zijn voor vleermuizen. De boswachter markeert deze plekken en zorgt ervoor dat eventuele plekken waar deze dieren zich schuil houden worden gemeden door de aannemer.

Toegankelijkheid en excursies

Bezoekers van het Diemerbos kunnen hinder van de werkzaamheden ondervinden. De werkzaamheden kunnen zorgen voor geluidsoverlast en sommige paden sluit Staatsbosbeheer tijdens werkuren af. Eventuele schade aan paden wordt zo snel als mogelijk hersteld.

Uitnodiging excursie 4 augustus

Staatsbosbeheer nodigt u graag uit voor een fietsexcursie in het Diemerbos om ter plaatse uit te leggen waarom de werkzaamheden worden uitgevoerd. Excursies vinden plaats op woensdag 4 augustus 2021 van 13.00 – 17:00 uur. De startlocatie is de parkeerplaats van Matchzo, Stammerlandweg 10, 1109 BR Amsterdam. Opgave via https://www.staatsbosbeheer.nl/boswerkzaamheden-diemerbos.

reageren

geef een reactie

 • Reind Hoeven
  29 juli 2021 om 12:57

  Alweer een mooie stukje Diemerbos in de prullenbak. Die toegangslaan was ook zo mooi waar nu een paar geknakte lucifershoutjes staan. Jammer!

  • Rob Boltjes
   29 juli 2021 om 18:27

   De PR medewerkers van het Natuurexploitatiebedrijf Staatsbosbeheer, die zich nog steeds “boswachter” durven te noemen, kletsen er heel wat op los.
   Wanneer gaan de ogen van de meerderheid ook open?

  • Boswachter Anne Voorbergen
   30 juli 2021 om 08:59

   Ik nodig je daarom graag uit voor onze fietsexcursie op woensdagmiddag 4 augustus. Dan leg ik je graag uit wáárom we de abelen weg moeten halen en is er alle ruimte voor (kritische) vragen.

  • avoorbergen
   30 juli 2021 om 08:59

   Ik nodig je daarom graag uit voor onze fietsexcursie op woensdagmiddag 4 augustus. Dan leg ik je graag uit wáárom we de abelen weg moeten halen en is er alle ruimte voor (kritische) vragen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog