www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Voor de 11e keer zeearenden geringd in de Oostvaardersplassen

19 mei 2017 Boswachter Bertwin Bergman in Oostvaardersplassen

Vandaag hebben we twee jonge zeearenden geringd in de Oostvaardersplassen. Met de ladder op onze schouder en tot de knieën in het water en modder, begonnen wij met een aantal collega`s aan deze zware tocht door het moeras, hier zit namelijk het nest van de zeearend!

Elke week ging mijn collega kijken (uiteraard op grote afstand) om de ontwikkeling van de jongen te volgen. Op deze manier weten we op welk moment er geringd kan worden.

In 2006 is het hier allemaal begonnen met het eerste geregistreerde broedgeval en wel sinds de middeleeuwen. Het is dus het 12e jaar dat hier in de Oostvaardersplassen zeearenden uit het ei zijn gekropen. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de Oostvaardersplassen een kraamkamer is voor veel broedende zeearenden in Nederland. De zeearend heeft een spanwijdte van ca. 2,40 meter, een enorme vogel dus.

De jongen van 2017 waren 3,7 en 4,5 kilo zwaar, een mannetje en vrouwtje. Bij de meeste roofvogels zijn vrouwtjes groter en zwaarder dan de mannetjes. De jongen waren in goede conditie en er lagen ook verschillende prooiresten op het nest, in ieder geval resten van een meerkoet, karper en grauwe gans. In de Oostvaardersplassen heeft de zeearend dus een gevarieerd menu.

Waarom ringen we?
Het ringen gebeurt niet zomaar. Om onderzoek te doen naar zeearenden in Nederland is het essentieel om te ringen. Tijdens het ringen worden namelijk ook gegevens verzameld zoals het meten en wegen van het deze enorme roofvogels. Ook wanneer de jonge zeearenden op een gegeven moment uitvliegen hebben de jonge vogels een ring met een nummer. Hij krijgt namelijk om iedere poot een ring. Een ring die aangeeft dat de vogel in Nederland komt en een kleuring met een unieke code die men vanuit de lucht of enige andere afstand kan aflezen. De kleurringen van deze jongen zijn zwart en hebben de nummers; AV16 en AV17. Mocht je deze zeearenden dus ergens zien en de ringen af kunnen lezen, dan weet je dat ze uit de Oostvaardersplassen komen. Op deze manier kan de verspreiding van de vogels gevolgd worden. Het eerste jaar zal de jonge zeearend nog veel in de Oostvaarderplassen verblijven waarna hij vervolgens zal wegtrekken op zoek naar een eigen gebied.

Met vriendelijke groet,

Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • marij
  6 april 2018 om 22:16

  Dit zijn toch ook wilde dieren, waarom je hier wel inmengen, en de grazers kunnen allemaal letterlijk kapot creperen? Beetje tegenstrijdig, want zeearend is toch ook een soort van wild dier? Maar waarschijnlijk hebben jullie hier weer een ander regeltje en protocolletje voor, hoe hypocriet kun je zijn.

 • Jacob
  3 augustus 2017 om 04:52

  Meer meer meer (zee)arenden ea, minder volk!!

 • Martijn de Jonge
  20 mei 2017 om 12:05

  @Sylvia, feiten en fabels blijft moeilijk met dit soort onderwerpen. In 2006 is het eerste Nederlandse jong in de OVP niet geringd, kun je gewoon nalezen in de rapporten. Eerste geringde vogel was AF19 (2007), een wijfje, die nu al weer geruime tijd in de IJsselmonding zit met Duitse man Z663. Niets mis met mijn toetsen:)

 • Sylvia
  20 mei 2017 om 00:39

  Martijn , mogelijk zat je toets van de 6 vast?
  Immers het was wel degelijk 2006 dat de eerste zeearendjongen in de OVP het levenslicht zagen en geringd werden .

 • Sylvia
  20 mei 2017 om 00:35

  Harstikke mooi . Elk zee-arendjong bewijst steeds opnieuw dat de omgeving bijzonder geschikt is voor deze soort.

 • Martijn de Jonge
  19 mei 2017 om 20:57

  Mooi nieuws over de zeearenden, het gaat allemaal de goede kant op dit jaar! Echter in de Oostvaardersplassen is het het 10e jaar dat er arenden geringd zijn en niet het 11e jaar zoals boswachter Bertwin meldt. In 2013 is er namelijk niet geringd terwijl 2007 het eerste ringseizoen was. Overigens blijft het de vraag wat er van het idee uit 2013 over is gebleven om zeearenden te zenderen en volgbaar te maken op een scherm vanuit het bezoekerscentrum. Daar is bij de Birdfair in 2013 € 12.000 voor opgehaald.

 • Flora
  19 mei 2017 om 16:13

  Geweldig, had er graag een filmpje van gezien.
  Vriendelijke groetjes
  Flora

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog