www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Beste wensen voor 2023 en een terugblik op 2022

5 januari 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

WIm Brink maakte op 1 januari 2023 deze prachtige en vooral indrukwekkende foto van 12 zeearenden in een frame. Foto's die alleen in de Oostvaardersplassen genomen kunnen worden.

Het beheerteam van de Oostvaardersplassen wenst je een gezond en gelukkig 2023!
Dit jaar begint fantastisch met een prachtige foto van Wim Brink met welgeteld 12 zeearenden in een fotoframe. Hopelijk een voorbode voor al het moois dat het de Oostvaardersplassen, als onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land voor ons in petto heeft .

Voordat we ons volledig in het nieuwe jaar storten kijken we graag met je terug op afgelopen jaar. In deze blog besteden we aandacht aan een aantal opvallende momenten van 2022. Meestal hebben we over deze momenten al eerder een stukje geschreven en voegen we een link naar betreffende blog bij.


Januari:

  • Het 2021 soortenjaar wordt met 3205 geregistreerde soorten afgesloten. Op 31 december 2021 is het tellen gestopt en is daarmee een leuk, leerzaam en soortenrijk jaar afgesloten.
  • Eerste vogelgriepslachtoffers onder de brandganzen in de Oostvaardersplassen. In januari werden er enkele dode brandganzen in het kerngebied aangetroffen. Tests wezen uit dat het om vogelgriepslachtoffers ging. Gelukkig bleef de impact op de fauna in de Oostvaardersplassen beperkt.
  • Storm Corrie rukt zeearendnest uit de boom. Na storm Eunice had storm Corrie op 31  januari de kracht om het zeearendnest uit de oude wilg te blazen. De zeearenden hebben het nest daarna wel weer opgebouwd, maar zijn in 2022 niet meer tot broeden overgegaan.
Stormschade ruimen in het Hollandse Hout. Twee weken zagen om de paden en wegen vrij te maken.

Februari:

  • Planten van beschuttingsopgave in het kerngebied is gereed. Op twee exclosures langs het beheerpad na zijn alle plantvakken met struiken en bomen ingeplant. Daarmee is de beschuttingsopgave afgerond. Nu de natuur haar werk laten doen zodat de aanplant zich verder kan ontwikkelen.

April:

  • Moerasreset:  het waterpeil in het westelijk deel van het moeras heeft het laagste punt bereikt. De Grote Plas is veranderd in een grote vlakte.
Moerasandijvie in de drooggevallen Grote Plas. In april werd het laagste punt bereikt.
moerasvegetatie ontwikkelt zich in de drooggevallen Grote Plas, juni/juli 2022

Mei:

Jong heckrund bij het hooi

Juni:

  • Biodiversiteit Nationaal Park Nieuw Land gepubliceerd in een prachtig boekje ter afsluiting van een leuk en leerzaam jaar.
  • Het hondenbeleid voor het hele Oostvaardersplassengebied is op de bebording duidelijker zichtbaar gemaakt. Voor iedereen is nu helder waar honden aangelijnd, danwel los mogen lopen.

juli:

Prachtig kanoën in het Hollandse Hout
Een slangenarend is wekenlang aanwezig in de Oostvaardersplassen. Het dier wordt regelmatig gespot boven de exclosures in het kerngebied en in het Oostvaardersveld. foto: Henk Kornet

Augustus:

  • In het Kotterbos wordt gewerkt aan boskamers en het zichtbaar maken van een oude Eemloop.
Pas ingerichte boskamer Kotterbos

September:

  • Gezenderde lepelaars online te volgen. In september kwam een platform online waarop een aantal, in het Nationaal Park Nieuw Land gezenderde lepelaars en kluten real-time te volgen zijn. De site geeft direct inzicht in de vliegbewegingen van deze vogels.
Op de site van Nationaal Park Nieuw Land is een aantal gezenderde lepelaars en kluten te volgen.
  • Er is een nieuw beheerplan voor het Trekweggebied (etalagegebied langs de A6). De konikpaarden verhuizen naar Duitsland (Thüringerwald).

Oktober:

November:

December:

  • Sinds 1 december 2022 is een team van Binnenwerk gestart in de Oostvaardersplassen.
  • We hebben het jaar kunnen afsluiten met een paar dagen onvegetelijk schaatsplezier. Het mooist denkbare ijs kon zich in een paar windstille nachten ontwikkelen en de eerste schaatsers verkenden op de 14 december het ijs. Op 18 december trad de dooi in en kwam er een einde aan deze schaatsperiode.
Scott en Amundsen op het ijs om gebied af te zetten ter bescherming van de kwestbare natuur

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog