www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een broedende zeearend!

10 maart 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De afgelopen maanden hielden we de nesten goed in de gaten. Is er nou een tweede paartje zeearenden of is het nieuwe nest een ‘tweede woning’ voor het zeearendpaar dat al jaren in de Oostvaardersplassen broedt.

Vóór de koude periode van midden december hadden we het tweede nest ontdekt. Een zeearendpaar vloog af en aan met takken en hun heldere, kekkende roep was tijdens windstille dagen duidelijk te horen. Vanaf de Knardijk was het nest ook zichtbaar in een van de grote wilgen in het oostelijk deel van het moeras.
Helaas hebben we afgelopen maand moeten constateren dat het nest steeds verder naar beneden is gezakt en als zodanig niet meer voor het leggen en uitbroeden van eieren geschikt is.

Gisteren hebben we de eerste foto’s van het ‘eerste’  nest in het westelijk deel van het moeras gemaakt en duidelijk zichtbaar is het kopje dat boven de rand uit steekt. Niet op de foto, maar wel waargenomen is dat de vogel heel behoedzaam gaat zitten. Het vrouwtje (of misschien toch het mannetje) zit te broeden. Of ze op 1, 2 of misschien wel 3 eieren zit blijft nog ongewis.Het broedseizoen voor de zeearenden begint doorgaans eind februari en na een kleine 40 dagen komen de eieren uit. Dat zou zo maar kunnen betekenen dat we binnenkort een gezinsuitbreiding mogen melden.

Twaalf zeearenden op één foto. In januari maakt Wim Brink deze foto. Er waren in totaal 14 jonge zeearenden aanwezig, maar deze pasten niet allemaal op de foto.

Nu maar hopen dat het goed gaat.

Deze winter zien we overigens vaker grote aantallen zeearenden in de buurt bij de Waterlanden en andere ganzenrijke watergebieden in de Oostvaardersplassen. Het gaat hierbij dan voornamelijk om jonge (juveniele) vogels die elkaar in dit gebied komen opzoeken. Ik heb me wel eens laten vertellen dat het deze samenkomsten misschien wel dienen voor een kennismaking en het kiezen van een geschikte partner om een gezin mee te starten.

Begin maart maakt J.P.Jongejans dit filmpje vanaf de Praambult. zestien jonge zeearenden jagend op een grauwe gans

Ik kan alleen maar hopen op vruchtbare kennismakingen en meer nesten in Nederland. Want het is een blijft een waanzinnig indrukwekkende vogel.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog