www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De lente begint te kriebelen in de Oostvaardersplassen

6 april 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Foto: Rob Edelman

En dan is er alweer een week voorbij. Een week waarin veel gebeurd is en ook in de media al veel over geschreven is. Een week ook waarin door bezoekers veel mooie waarnemingen gedaan zijn en waarin de werkzaamheden gewoon blijven doorgaan. Vandaag niet alleen een update over de grote grazers, maar ook wat informatie over andere zaken die momenteel spelen.

Update grote grazers
Op Tweede Paasdag had ik dienst, wat momenteel ook inhoudt dat ik met een collega verantwoordelijk was voor het verdelen van het hooi over de verschillende voerplaatsen. We voeren nog steeds bij op 10 verschillende plekken en volgen hierin het advies van dierenartsen qua hoeveelheden. Alle dieren uit het gebied hebben toegang tot deze plekken. Wat me opvalt is dat er de laatste week meer hooi overblijft dan de eerste dagen. In het gesprek dat ik vorige week met de dierartsen had gaven zij al aan dat, als er vers voedsel beschikbaar zou komen ze eerder daar voor zouden kiezen. Nu het warmer wordt zie je dat gebeuren. Ook bezoekers op de Grote Praambult zijn daar getuige van.

Dat het een heftige winter is geweest voor de dieren is een feit. De nieuwe maandrapportage laat dit heel duidelijk zien. De aantallen dieren die het eind van de winter niet hebben gehaald zijn hoog, hoger dan ooit. Als relatief nieuwe boswachter hier in het gebied maakt dit indruk. Gelukkig is er ook ruimte om het met elkaar te bespreken en duiden, zowel bij collega’s als bij externe deskundigen. Het artikel wat Han Olff gisteren publiceerde vond ik persoonlijk een hele duidelijke uitleg geven over hoe ecologische systemen in de natuur werken.

Waarnemingen uit het veld
Nu de lente weer aanbreekt keren langzaam maar zeker een aantal vogels weer terug naar Nederland uit hun overwinteringsgebieden. Een van de vogels die de afgelopen weken regelmatig gespot wordt in ons gebied is de blauwborst. Een ontzettend mooi vogeltje met, zoals de naam al zegt, een blauwe borst. Maar ook de zang van deze vogel is prachtig. Veel bezoekers is het al gelukt het diertje op foto vast te leggen, zo ook Rob. Hij maakte de foto bovenaan dit blog deze week, heel toepasselijk, bij vogelkijkscherm De Blauwborst.

Ook de eerste ringslangen zijn alweer gespot in het Oostvaardersveld. Een van onze bezoekers spotte er een in het water. Je kunt de ringslang herkennen aan een mooie gele band die ze net achter hun kop hebben. In deze periode, als de eerste zonnestralen de vochtige bodem opwarmen, kun je ringslagen vaak op deze plekken zien liggen om op te warmen. De ringslang is één van de drie slangensoorten (naast de gladde slang en adder) die je in de Nederlandse natuur kan tegenkomen. Hij is niet giftig.

Foto: Jan-Paul Jongejans

In blijde verwachting
Al sinds 2006 broeden er in de Oostvaardersplassen zeearenden. Nadat zeearenden lange tijd in Nederland afwezig waren, hebben zij zich toch weer definitief in Nederland gevestigd. Er is weer nieuws over nieuw leven! Ook dit jaar is er een broedpaar in de Oostvaardersplassen. Ze hebben dit jaar wel een ander plekje uitgekozen om hun kroost groot te brengen. Het nieuwe nest bevindt zich iets ten noordoosten van het oude nest, in het moeras.
Helaas kwam er deze winter ook het bericht online dat er in de buurt van de Oostvaardersplassen een dode jong adulte zeearend gevonden was. Een ongeringde vogel. Je kunt de beelden terugzien via de website.

Wandelen en fietsen bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders
Sinds deze week zijn de fiets- en wandelpaden aan de zuidkant van het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders zijn weer open. Het Oostvaardersbos, ten noorden van het centrum, is nog steeds afgesloten voor publiek in verband met de rust voor de dieren. Het centrum is te voet en per auto bereikbaar vanuit Almere Buiten (Oostvaardersbuurt). De fietspaden in het Oostvaardersbos zijn afgesloten.

(De afgelopen weken wordt er volop gereageerd op mijn blogs. Reacties zijn zeker welkom, maar helaas is het doordat ik en mijn collega’s ontzettend druk zijn met beheerwerkzaamheden, voor ons bijna niet mogelijk om alle berichten bij te houden.)

 

reageren

geef een reactie

 • ISABELLA
  5 juni 2018 om 14:39

  Ik wil gewoon een snel advies geven aan iemand die moeite heeft in zijn of haar relatie om contact op te nemen met Dr.Agbazara, omdat hij de enige is die in staat is om gebroken relaties of gebroken huwelijken binnen een tijdslimiet van 48 uur terug te brengen. met zijn spirituele krachten. U kunt contact opnemen met Dr.Agbazara door hem via zijn e-mail te schrijven op ( agbazara @ gmail. com ) OF te bellen / WhatsApp hem op +234 810 410 2662, in elke situatie van het leven waarin u uzelf vindt.

 • Corina
  12 april 2018 om 09:33

  Sylv,
  Waar zeg ik dat wij onfeilbaar zijn
  Waarom een commisie van Geel als alles daar zo natuurlijk en piekfijn in orde is.
  En misschien zijn er een paar dieren gestorven omdat ze na maanden honger het voedsel niet meer konden verwerken , dan waren deze ook gestorven zonder hooi.
  Denk je nou werkelijk dat deze dieren vanaf maart tot nu het wel overleefd hadden, zonder eten.
  En ik voel me boven niemand verheven, ben me ook bewust dat dieren in de natuur sterven enz.
  Maar in 4 maanden tijd 3000 op een begraasbaar gebied van misschien 40 km2 de rest is water vind ik niks meer met natuur te maken hebben.
  En dan mag je me dom, betweterig , verheven, of wat dan ook vinden, zal mij een worst zijn.
  Gaat hier niet om mij maar om uitgehongerde en gestorven dieren in de OVP.
  En allerlei verhalen recht proberen te praten

 • C. Versluis
  12 april 2018 om 08:23

  Jammer dat u op de vraag , hoeveel een dier aan benodigde mineralen nodig heeft om te kunnen overleven, geen antwoord geeft! En zeg niet dat het niet ontvangen is!

  Wordt de brei soms iets te heet?

 • Niek L
  11 april 2018 om 18:47

  Dank je wel Corinne!
  Fingers crossed dat er iets uitkomt

 • Corinne Polpe
  11 april 2018 om 15:43

  De Dierenbescherming is met eerdergenoemde instanties in overleg hoe wij in Nederland nu verder moeten met de grote grazers in de Oostvaardersplassen.
  Groet, Corinne

 • Corinne Polpe
  11 april 2018 om 14:13

  Beste allemaal, ik kreeg net een mail van de Dierenbescherming. De konikpaarden in het Oostvaardersveld staan onder de verantwoordelijkheid van het NVWA. Zij zien toe op zorgplicht en handhaving! De Dierenbescherming hebben op dit moment intensief contact met de Prov.Flevoland, SBB en de commissie van Geel!
  Met lieve groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  11 april 2018 om 12:51

  Ja, Corina, dat is soms lastig in het digitale tijdperk….
  Ik merk dat ik wel alles lees maar het is niet mogelijk om overal op te reageren of in dialoog te gaan.
  Zeker omdat er zulke uiteenlopende ideeen zijn.

  Maar ik sla alles ergens op, vaak dat op een later tijdstip ik denk, daar was iets, en voordeel met internet, ik kan het bijna altijd wel weer terugvinden. Of doe een oproep op social media, en er is wel weer iemand die het wel weet.
  Met dat in mijn achterhoofd, heb ik niet zo’n moeite met gebrek aan dialoog op een blog als dit, want ik denk dat het schijn is.

  Juist hier, vind ik het belangrijker dat er veel verschillende gedachtengangen zijn voor oplossingen, ervaringswijzen en manieren om tot oplossingen te komen.

  Dat geeft alleen maar aan dat er veel wegen zijn, die nog te bewandelen zijn, behalve de eenzijdige visie van SBB.

  En och, ik doe ook mijn visies op door naar anderen te luisteren en 1,2 en 3 bij elkaar op te tellen en een vleugje van mezelf.

 • C. Versluis
  11 april 2018 om 12:00

  Lente gevoel…..
  Nee, niet daar, wat een desolaat gebied!

  Jammer, het had wel heel mooi en vredig kunnen zijn…waar is het toch fout gegaan…?

 • Corina
  11 april 2018 om 11:10

  PS Niek L,
  Ik vond je voorstellen zeer duidelijk en zeker iets om over na te denken
  Als dit stress opleverd voor de dieren zou mijn antwoord zijn
  Dan moeten we gaan kijken hoe we dit kunnen uitvoeren waarbij het zo min mogelijk stess voor de dieren opleverd.

 • Corina
  11 april 2018 om 11:03

  Hallo Niek L,
  Ik heb me inderdaad terug getrokken omdat er niet met maar tegen elkaar gepraat word.
  Er word geroepen nog meer dieren vinden de dood door bijvoeren
  Leg je dan uit dat de oorzaak het langdurig ontbreken van voedsel in het spijsverterings kanaal zal zijn zwijgt men stil.
  Dis cussie zou zijn, van die kant had ik het nog niet bekeken of nee dat klopt niet omdat……. enz.
  Nee dan gaat men alleen nog harder weer andere zaken benoemen.
  Datzelfde m.b.t jou uitleg over hoe je ook tot beheersbare populatiets kan komen
  Wordt geroepen geeft meer stress, maar als je dan vraagt en verhongeren of afschieten geeft dat geen stress , stilzwijgen.
  Als men niet de bereidheid heeft zaken van meerdere kanten te bekijken kan je absoluut niet van een gezonde discussie of dialoog spreken.
  Je ziet dan ook dat mensen hier gefrustreed raken en daar pas ik voor

  Vriendelijke gr. Corina

 • Jos
  11 april 2018 om 10:19

  Niet gek, wel herkenbaar!

 • Niek L
  11 april 2018 om 10:17

  Jos, goed advies, het is maar goed dat ik zometeen mijn eigen dieren goed kan gaan verzorgen.
  Hoe wrang ook, het lijkt wel alsof mijn liefde voor hen groter wordt, de drang om goed te voeren, een knuffel te geven, met ze aan het werk te gaan op een verantwoorde manier.

  Gek hè…..

 • Jos
  11 april 2018 om 10:07

  Niek L,

  ondertussen heb ik afgelopen maandag 2 boswachters gesproken, in niet nader te noemen gebieden. Onmacht, frustratie, enorme boosheid en zelfs twijfel wat bij deze mensen de boven toon voerde. Om over schaamte maar niet te spreken!! Ik was reeds de zoveelste in de afgelopen weken die er naar vroeg.
  1 Van de 2 twijfelde zeer sterk, of SBB nog wel de juiste werkgever was voor hem/haar. En dat terwijl betrokkene er al de nodige jaren werkt.
  Als zulke mensen nu eens de handen in een zouden slaan. Maar ja, ook zij zitten met een gezin, een hypotheek en noem maar op. Dus die knuppel dat hoenderhok in is dan best lastig. Maar de wil IS er. Dat was duidelijk!!

  Verder lijkt het wat rustiger te worden hier, met de reacties. Zou de respondenten zich wellicht geintimideert voelen??

  Niek, even een pas op de plaats , maar scherp blijven.

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Lia
  11 april 2018 om 10:05

  Wederom een prachtig zalvend geschreven artikel. Een positieve afleiding zodat het vreselijke drama en het verschrikkelijke wanbeleid van SBB hopelijk ondergesneeuwd raakt. Misschien dat er een paar mensen zijn die door het lezen van deze column het leed en al de dode dieren alweer vergeten zijn. Gelukkig is de meerderheid van de lezers het niet vergeten. SBB schaam je. Schaam je heel heel diep.

 • Niek L
  11 april 2018 om 09:18

  Ja Jos, ik leek wel dronken man, zonder een druppel gedronken te hebben….
  Ik ben nog nooit zo vreselijk kwaad geweest als nu.

  En dat ze schieten, maar als dit je plan al is, laat het dan niet zo gillend uit de hand lopen.

  Wie haal t het in zijn stomme kop om dieren zo te laten verhongeren en als dan het einde van (bij)voeren in zicht is, de hele populatie ombrengen……

  Monsterlijk, die mensen van staatsbosbeheer, met Mikal met haar stomme vrolijke snuitje en haar stabij, Han Olff met zijn arrogante klets…..Frans Vera, laten we daar maar helemaal onze klep over houden…..

  Monsters zijn het, mensen zonder hart.
  Mensen zonder geweten.

 • Poema
  11 april 2018 om 02:47

  Gisteren in de krant:

  “De Europese Commissie gaat zich niet bemoeien met de Oostvaardersplassen.
  Dierenwelzijn in dergelijke natuurgebieden is een zaak van de lidstaten zelf.”

  Dit volgens de EU-milieucommissaris als antwoord op vragen van het CDA.

  Ook zegt hij : “Niets te weten van de vermeende negatieven gevolgen van het huidige Nederlandse beleid”.

  Interessant.

 • Jos
  11 april 2018 om 02:19

  Niek L,

  even gas terug is wellicht even goed in deze. Het gehanteerde beleid, en het stilzwijgen is ook misselijk makend!!

  En ondanks dat ecologen, wetenschappers en Tea er nog in geloven, geloof ik niet dat dit alles zich volgend jaar weer op deze wijze voor zal doen. Niet omdat de populaties van de grote grazers drastisch zijn verkleint, maar door de publieke druk. Ik kan me namelijk niet, nog steeds niet, voorstellen dat ze het huidige beleid ongewijzigd gaan voortzetten in de toekomst. Wetende dat de weerstand ieder jaar zal toenemen.
  Ik geloof nog altijd in een, voor de dieren, goed afloop!!

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Niek L
  11 april 2018 om 00:05

  Mijn excuses, ik kan maar beter mijn klep dichthouden.
  Ik ben zo verschrikkelijk kwaad dat ik niet goed meer op kan schrijven wat ik bedoel.
  Zelden ben ik zo kotsmisselijk geweest van beleid…..
  Maar dit slaat werkelijk ieder zinnige gedachtengang.

  Maar goed, mijn ongelukkige bewoordingen hieronder, in de tweede post hieronder en daaronder, kunnen maar het beste verwijderd worden.

  Mijn oprechte excuses, gewoon stom.

 • Niek L
  10 april 2018 om 21:23

  En ondertussen wil ik ook weten hoe hete met het veulen is, en met de dieren die nog leven, als ze nog leven.

 • Niek L
  10 april 2018 om 21:21

  Ojee, haal deze laatste zinnen van mij maar weg SBB, dat komt heel anders over dan dat ik het bedoel.

  Quote
  En mocht dat zo zijn, dat ze alles afgeknald hebben, dan kunnen ze zich bergen….
  Dan durf ik geen weddenschap te doen op goede afloop….

  Ik wil helemaal niemand bedreigen!!!!
  Maar dan verwacht ik wel dat niemand dan nog zal rusten tot de verantwoordelijken ontslagen zijn en dit idiote beleid stopt.

 • Corinne Polpe
  10 april 2018 om 21:01

  Mikal, il wens een antwoord over het veulen waarvan men niét weet of de moeder nog leeft of afgeschoten is?
  Ik wens bij deze een antwoord! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  10 april 2018 om 20:26

  Dat is het Corinne, ze zien het niet als mislukking….
  En als je die Han Olff gelooft is het ook geen mislukking….

  Als je de twitteraccount van die Han Olff leest en wat sommige van zijn mede-ecologen erop kwakken wordt je echt kotsmisselijk van de arrogantie….
  Ze gaan er gewoon vanuit dat we “nog moeten wennen” en dat we dit over 10 jaar normaal vinden. Want dat is kennelijk bij eerdere projecten ook geweest en toen lag hij kennelijk zo onder vuur.

  Voor hen is dit dus allemaal spel en het hoort erbij want ze gaan gewoon door.
  Daar worden ze kennelijk op getraind.

  Ik hoop werkelijk dat de beweging die nu op gang is gekomen, het vuur brandend houdt en dat we deze waanzin kunnen stoppen….Als het tenminste nog nodig is….als ze niet inmiddels alles wat leeft of moet grazen afgeknald hebben….

  En mocht dat zo zijn, dat ze alles afgeknald hebben, dan kunnen ze zich bergen….
  Dan durf ik geen weddenschap te doen op goede afloop….

 • Corinne Polpe
  10 april 2018 om 19:56

  Lieve mensen van SBB, het is simpel hoor geef toe: het beheer in de Oostvaardersplassen is mislukt! Helaas, zijn daar duizende grote grazers de dupe van geworden!
  Duidelijk zó???!…….
  Liefs, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  10 april 2018 om 19:43

  Straf, én nog een straf!
  De schoolmeester bepaalt wanneer de recalcitrante, lastig individu weer uit die strafhoek mag komen!
  Belachelijk!!!!…….
  P.S. wél eens gehoord op het recht van vrije meningsuiting???
  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  10 april 2018 om 19:24

  Wat een schoolmeesterige manier om mensen van deze blog, voor straf, in de hoek te zetten!

  Liefs voor alle dieren in de Oostvaardersplassen,
  Corinne Polpe

 • Niek L
  10 april 2018 om 19:05

  Nou Astrid, ik weet het niet van andere berichten, maar de berichten die ze van mij hebben weggehaald of die nog in moderatie zijn, bevatten allemaal links die ze niet leuk vonden, berichten dat er grote groei was van tegenstanders, vragen om de email te delen om hen te schorsen en aankondiging van de stille tocht aankomende zondag.

  Dus ik snap wel dat ze nog even moeten overleggen wat ze daar nou mee aanmoeten.

 • Tea
  10 april 2018 om 15:31

  Sorry ‘Milka’ ….moest natuurlijk MIKAL zijn 🙂

  Groete
  Tea

 • Tea
  10 april 2018 om 15:11

  Ach Astrid, ,…..ooit wel eens gehoord van onfatsoen, denigreren en beledigen???

  Dát alleen al is méér dan genoeg reden om berichten selectief te plaatsen.

  Ik zou jou aan willen raden om al die honderden reacties eens terug te lezen.
  Het is een ‘verzameling van ‘razen en tieren’ tegen zowel SBB alsook tegen sommige mensen die toevallig een wat genuanceerdere mening hebben en dit met de allerbeste bedoelingen wilden bespreken met anderen.
  Maar die zo ongeveer bedolven worden onder dooddoeners , beledigingen, beschuldigingen en jij-bakkerij.

  En met mensen die zich niet anders kunnen ‘uiten’ dan alleen maar middels ordinair en denigrerend taalgebruik, dáár valt voor mij gewoon niet fatsoenlijk en op een normale manier mee te debatteren.

  Je vroeg mij eerder op dit blog ( of het vorige) :
  Tea, je blijft toch wel meedoen op dit blog?…want ik wilde al veel eerder stoppen….om diezelfde reden.!!!
  Maar ik dacht toen: ‘Oké, laten we het dan nog een keer proberen’…..misschien matigt men zijn/haar taalgebruik….(nadat ik daar aandacht voor had gevraagd).

  Maar nee, het is nog steeds niet om ‘aan te horen ‘ wat hier op dit blog ‘gesmeten’ wordt….. Sorry, ik heb er namelijk geen ander woord voor.
  En niemand die hier iets van zegt …iedereen schijnt dit ‘wangedrag’ ook nog eens ‘heel gewoon’ te vinden…..en DAT is misschien nog het ergste.!!!!
  Men vindt dit heel gewoon!!!?????

  Het is echt tenenkrommend wat ik lees en tegenkom op dit blog……als je een béétje gevoel voor fatsoen en taalgebruik hebt, dan ga je je schamen voor de mens (en nou niet meteen weer met het vingertje naar SBB wijzen…. .een reactie die ook al. zo voorspelbaar is).

  Al met al, deelnemen aan die tirade van onheuse en onbehoorlijke vooroordelen en beschuldigingen tov. mensen met een andere mening, die denigrerende manier van iemand aanspreken, heeft geen enkele zin.
  Nee, Astrid, daar doe ik dus niet meer aan mee.

  Ik heb nog getracht om de mensen op fatsoen te wijzen, maar ook dáár is men niet ‘gevoelig’ voor.

  Dus er zit niets anders voor mij op: ik wacht op het moment dat ‘we’ normaal met elkaar kunnen discussiëren.
  Indien het mij uitkomt zal ik misschien nog reageren op een respondent die zich ‘normaal en fatsoenlijk kan gedragen……maar aan slecht en onbehoorlijk gedrag/taalgebruik ga ik verder geen aandacht en energie meer besteden.

  Ik zou zo zeggen: gaan jullie maar door …..maar doe dat svp. elders!!!

  En Milka, als jullie er inderdaad toe zouden besluiten:
  ik vind selectief plaatsen een uitstekend idee.!!?

  Ik wens jou en je collega’s veel sterkte!

 • Janine
  10 april 2018 om 14:39

  Er is geen inhoudelijk debat, er is geen dialoog.
  Sterker nog SBB reageert helemaal niet.

  Toen ik 2 logjes eerder het wilde hebben over het verschil tussen vermageren ( wat inderdaad pijnloos is) en verhongeren, mocht dat blijkbaar niet.
  Er wed een heleboel stampij gemaakt omdat ik waarde zou hechten aan mensen die een goede inhoudelijke bijdrage aan hetzelfde log hadden geschreven.

  Alles, echt alles gebeurt om het maar niet over de essentie te hebben : mag je dieren laten verhongeren ?

  Het IMCO2 zegt van niet, in ieder geval niet in massale vorm.

  Ook hierop blijft het stil.

 • Mirjam Kakelbont
  10 april 2018 om 13:58

  Een nieuwe lente, een nieuw geluid.
  Helaas geldt dat niet voor de duizenden dieren door door jullie toedoen de hongerwinter niet hebben overleefd. Degenen die nog wel leefden werden na drie maanden lijden door jullie afgeschoten. Zelfs drachtige dieren!
  Jullie praten met twee tongen.
  1) Jullie dat jullie door tussenkomst van actievoerders noodgedwongen zijn gaan voeren.
  2) Jullie hebben eind maart dierenartsen erbij gehaald om die te laten zien dat jullie goed gevoerd hebben. Dat moest wel, anders krijgen jullie geen subsidie meer.
  Dat er hooi overbleef komt niet door jullie inzet maar doordat actievoerders massaal hebben gevoerd. En om dat in de toekomst te voorkomen, graven jullie nu sloten.
  Wat een stakkers zijn jullie toch. Alleen om het mislukte experiment voort te kunnen zetten.
  Jullie zijn een schande voor ons land, bah!

 • Astrid Damstra
  10 april 2018 om 13:52

  Tea, kijk eens terug voor je zoiets schrijft.

  Wie anders dan SBB heeft die berichten verwijderd??
  Berichten met links ter aanvulling en verduidelijking om een ánder geluid mee te duiden, heeft NIETS met ‘razen en tieren’ te maken.

 • Tea
  10 april 2018 om 13:39

  Mocht SBB inderdaad hiertoe besloten hebben, dan vind ik dat een hele verstandige en terechte beslissing van SBB.

  Ga maar ergens anders razen en tieren.

  Zo hebben redelijk denkende respondenten op dit blog tenminste de gelegenheid om een fatsoenlijk, realistisch en inhoudelijk debat te voeren.

  Doeiiiiiiiii

 • Astrid Damstra
  10 april 2018 om 13:37

  Dit is toch NIET te geloven!! Eerst de eerdere blogs wegstoppen, dan na vier dagen moeten constateren dat er GEEN reactie van medewerker SBB is gegeven en nu berichten verwijderen!!!

  Dit waren géén haatzaaiende berichten, op welke grond doet SBB dit??

  Is dit de eigen interpretatie van SBB als het gaat over begrippen als ‘dialoog’ en ’transparantie’??

  Méér dan onfatsoenlijk!!

 • Niek L
  10 april 2018 om 12:19

  Het aantal berichten hier ondergaat hetzelfde lot als de dieren op de Oostvaardersplas….
  Gelukkig bestaat er meer dan alleen een boswachtersblog.

 • Niek L
  10 april 2018 om 12:15

  Er staan al een paar berichten van mij in de moderatie, dus ja, ik weet het Jos.

 • Jos
  10 april 2018 om 12:12

  Klopt, Janine.
  De reacties zijn gegaan van 290 naar 271.
  Denk dat de kans, dat die 19 reacties de winter zouden overleven, erg klein was……………

 • Janine
  10 april 2018 om 12:04

  Ja Jos, er wordt selectief gewist.

  En van dat veulen , er zijn geen woorden meer voor,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  !,,,!,,,!

 • Jos
  10 april 2018 om 11:54

  Niek L,

  valt jou verder niets op hier?

 • Niek L
  10 april 2018 om 11:51

  Zoals het er nu naar uit ziet is er nog een handjevol grote grazers over, de rest is sinds dit weekend afgeschoten.
  Veulen wat zijn moeder kwijt is, niemand die nog weet of mams nog leeft of is afgeschoten….
  Diep, diep triest….

  Staatsbosbeer, dit is de genadeschot voor jullie reputatie…..
  Mijn vertouwen in jullie is kapot….

 • Niek L
  10 april 2018 om 09:28

  Aankomende zondag komen er weer acties.
  Hou die dag vrij, later geef ik meer informatie, er is nog veel onduidelijkheid.

 • Niek L
  10 april 2018 om 08:19

  En meneer Olff, ik wil toch nog even mijn bips afvegen met uw stuk waarin u melding maakt dat de tegenstanders tegen de halvering van de kuddes zijn.
  Dat geeft weer aan door welke bril u kijkt en hoeveel wortels en bananen er in die oren van u zitten.

  Ik zal het nog 1 keer in Jip en Janneke taal tegen u zeggen….

  We willen niet dat dieren zo massaal de hongerdood sterven.

  We willen eigenlijk dat dit hele probleem van overbevolking zich niet voordoet, dat kan door:

  *castratie/sterilisatie ( met uw argument dat dat teveel stress oplevert veeg ik wederom mijn bips af, ik ben van mening dat verhongering en massale sterfte veel meer stress oplevert….even los van alle andere uithongerings perikelen )
  *selectie in de herfst en beesten uit de kuddes verkopen.
  *geen grote grazers op dat gebied houden
  *verbinding met andere natuurgebieden ( en mijn toekomstvisie is dat het omgekeerd is, de dieren vrij en mensen kunnen kiezen of ze de natuur ingaan of in hun steden en dorpen blijven, infrastructuur ondergronds )

 • Niek L
  10 april 2018 om 08:01

  Tegenstanders die gemeten kunnen worden 52.731
  Dat is in een nacht toch weer een groei van 600 mensen….

  Ik hoop dat ze wel allemaal de petities tekenen en de email gaan versturen.
  Maar het is in ieder geval mooi dat de groep duidelijk groeiende is.

 • Jos
  10 april 2018 om 00:05

  Astrid,

  ga je nu een geitje lopen vermenselijken???

  Doeg.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 22:35

  Lieve dierenvrienden, ik ben denk il al zo’n 25 jaar lid van Stichting De Faunabescherming! Ik heb zelfs samen met hén geprocedeerd om bouw van stallen tégen te houden in Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost! “A brother in arms” dus; én gewonnen!
  Een zeer bekwame en betrouwbare instelling m.b.t. geschillen aangaande natuuraangelegenheden.
  “Top dus”! Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  9 april 2018 om 21:27

  Mooi link van faunabescherming.
  Van de week was er op de radio een stuk, het ging over Hoenderloo en waar ze de everzwijnen nog 1 kans gaven om op een diervriendelijke manier te gaan ( ik meen op radio 2 ergens op donderdag )
  Eerst was er sprake van dat het dorp er last van had, later dat een camping was omgewoeld…..
  Hoe dan ook….

  Ik vraag me af waarom je midden in de natuur gaat wonen en dan last hebt van de oorspronkelijke bewoners…..
  Zoiets als al die grootstedelingen die naar gaten op drentse hei verhuizen en dan boos zijn omdat ze dorpsfeesten houden …..

  Misschien maar geen camping willen beginnen op die plek….of de camping zo aanpassen dat je er geen last van hebt…..

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 21:24

  Corinne, toevallig dat jij ‘Alles van waarde is weerloos’ aanhaalt.
  Schiet als het gaat om de OVP perikelen ook regelmatig door m’n hoofd.
  (Ook wel op andere momenten hoor!)
  Alles van waarde is weerloos
  Wordt van aanraakbaarheid rijk
  En aan alles gelijk
  Als het hart van de tijd
  Als het hart van de tijd.

  En de mens is een monster. Nu je weer uit je dipje bent is het misschien weer Een monster is altijd de mens?

  Prachtig he die oude dieren, heb zelf nog een Toggenburger geit van 13 scharrelen. Ontzettend lief dier. Slim ook.

  En nu maar hopen dat deze post niet gebruikt wordt als een voorbeeld van ‘de emotionele burger die niet weet wat er in de natuur speelt’! 😉

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 20:43

  Sorry Astrid, ik had even een dipje! Ja, ik had in het verleden potlammeren van beheersboerderij SBB, die op sterven na dood waren (zie mijn eerdere berichten)! Naast mijn baan als maatschappelijk werkster probeerde ik ze groot te brengen. Dat is meerdere malen gelukt! Ze hebben stralende jongen voortgebracht! Allemaal, onwijs oud geworden. De dierenarts wist niet wat hij meemaakte. Géén van deze dieren zijn naar de slacht gegaan. Op hoge (14/16 jarige) leeftijd zijn door de dierenarts in hun eigen vertrouwde stal ingeslapen! Dát is liefhebben! Groet, Corinne Polpe

 • Janine
  9 april 2018 om 20:40

  Astrid, goede post over de Faunabescherming !

 • Ronald
  9 april 2018 om 20:24

  Niek l

  Link misschien even weer melden ??

 • Janine
  9 april 2018 om 20:15

  In de ICMO2 staat duidelijk dat tijden van hongersnood voorkomen moeten worden. Er staat o.a. dat het moreel niet acceptabel is om grote groepen dieren zo massaal honger te laten lijden.

  Dit staat in ICOM 2 –(Zie de volledige versie en niet de samenvatting) :

  The overall conclusion of ICMO2’s ethical considerations is that long periods of food restriction resulting in large scale unnecessary suffering and subsequent starvation of animals as a result of living conditions partially created by man is morally not acceptable, and has to be prevented.

  Mijn vraag aan de boswachter Mikal, of aan Staatsbosbeheer is: ,Wat is er gedaan om de naderende hongersdood van duizenden dieren dit jaar te voorkomen ?

  Dit jaar werd op een gegeven moment duidelijk dat er geen voedsel voor de dieren was. Wat er is er toen gedaan ?

 • Niek L
  9 april 2018 om 20:12

  Inmiddels 52.170 tegenleden, dat is bijna 1000 mensen meer dan vanmorgen.
  En een groeiende ergenis tegen het wanbeleid van SBB.

  Het is bizar om hoera te roepen….
  Maar ik ben blij dat de mensen wakker worden….
  En ik ben misschien vooral blij omdat mensen het niet voor hun eigen portemenee doen maar om dieren te helpen die geen stem hebben en volledig van onze willekeur afhankelijk zijn.

  Niet alleen in Nederland maar ook in landen om ons heen zijn steeds meer mensen die zich hard maken voor het leed in de Oostvaardersplassen.

  Let’s rock on the SBB!!!

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 20:10

  P.S. We móeten zorg dragen voor álles wat op deze aardbol leeft! “Álles van waarde is weerloos” dát móet elk mens maar eens góed opslaan in zijn/haar diskette!!!…….
  Met diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Ronald
  9 april 2018 om 19:51

  Heerlijk tea is er weer. of ze werkt voor sbb of voor provincie of de staat .

  Of persofficier dat kan ook nog.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 19:44

  Beste Astrid, het maakt niet uit of er zonder of met beheer, het uit de hand zal lopen. Zolang een persoon van deze geweldige “moeder aarde” géén énkele zelf respectie heeft, is álles per definitie verloren (zie de Oostvaardersplassen)!
  Ik word er een beetje moe van! Álles om je heen heeft zoveel waarde, omarm en bewaak die waarde!
  Liefs aan alle dieren in de Oostvaardersplassen; zij hadden nét zóveel recht om op déze aarde te mogen leven! Corinne
  Polpe XXX

 • Tea
  9 april 2018 om 19:37

  Astrid,

  ICMO2 was een ‘logisch gevolg/vervolg’ op ICMO1. Het was ten tijde van ICMO1 sowieso al afgesproken en vastgesteld dat er na 5 jaar een evaluatie zou komen.
  Die afspraak stond gewoon en er was daarom geen enkele reden voor SBB om dit zelf nog aan te vragen.
  En zoals we weten, heeft die evaluatie in 2010 volgens die afspraak ook netjes plaatsgevonden.
  Het was dus helemaal geen kwestie ‘ of dat initiatief van SBB kwam ‘…..
  ……de afspraak stond er gewoon al.

  En de realisatie van de Oostvaarderswold wordt wel degelijk in het management plan van SBB genoemd….als onderdeel van het management.

  Mevrouw Gerda Verburg stelde miljoenen beschikbaar voor de OVW en dat ‘moest in 2014 afgerond ‘ zijn’!…..háár woorden.
  Je weet ook dat SBB toen al miljoenen besteed had aan de voorbereidingen voor de OVW.

  En dan draait in 2010/11 de heer Bleker de kraan hiervoor van het ene op het andere moment volkomen dicht.
  Dáár had uiteraard NIEMAND op gerekend!!!! Óók SBB niet , ook de Provincie niet…..en ik weet heel zeker dat velen bij SBB daar tot op heden ook heel diep teleurgesteld over zijn.
  Daarom staat al dat SBB-gebeuk op dit blog me zo tegen….men behandelt deze mensen alsof het de grootste ‘criminelen’ zijn die in Nederland rondlopen.

  Tot mijn grote onplezierige ‘verbazing.’ was het excuus van de heer Bleker voor deze, in mijn ogen, schandalige ‘actie’ domweg GELD!

  Want quote vanuit de toenmalige politiek was:
  ‘ Er gaat GÉÉN geld meer naar (nieuwe) natuur’ !!!

  En óók de provincie heeft, na Blekers beslissing, zich er naar mijn mening niet genoeg in ‘vastgebeten’ om dit linksom of rechtsom toch voor elkaar te krijgen.
  Politici stapten op, maar dáár was de OVW niet mee gered….in tegendeel.

  Duidelijker kan het voor mij niet zijn: dat waren en zijn politieke besluiten !!

  En daarom leg ik de verantwoordelijkheid bij de politiek.

  Migratie was al langer mogelijk geweest als Bleker zich aan de belofte had gehouden die Gerda Verburg had gedaan. De één gaf een voorschot, maar de ander schoot het af!!!
  Beiden verantwoordelijke! politici…..

 • Corina
  9 april 2018 om 19:00

  Kijk om die tegenstrijdige berichten van SBB kan ik me dus ook boos maken.
  Als de dieren inderdaad goed gevoed de winter ingingen( heb echt anders gelezen ) waarom zijn er in dec. dan al 700 omgekomen, dat klopt toch niet.
  En als je opmerkt winterstand bij grazers wat is dat dan, heb gehoord dat grazers altijd wat te eten moeten hebben om hun stofwisseling goed te laten functioneren.
  Wacht nog steeds op antwoord.
  Ook op de vraag die ik hier eerder heb gesteld, deze en nog een paar andere vragen had ik al langer geleden via Messenger gesteld nog steeds geen antwoord.
  Heeft niks met druk te maken want toen ik een bedankje stuurde omdat ze de dieren nu toch voerde kreeg ik wel een reactie.
  Dan kun je toch alleen maar tot de conclusie komen dat ze jou opmerkingen/ vragen niet kunnen of willen beantwoorden.
  En dat SBB neem ik jullie toch kwalijk.

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 18:52

  O Jos, wat leuk dat je er weer bent!!

 • Ronald
  9 april 2018 om 18:49

  Hans olff als dieren in een lage conditie de winter in gaan moet je dan al beginnen met voeren . Dan kan je het voeren ook opbouwen. Oh sorry dat is praktijk ervaring. Wat was er dan een leiden bespaart. Maar inderdaad Astrid in de herfstwas nog voldoende voedsel. Heeft mikal daar geen foto s van?

  Marianne bedankt voor je wijze woorden sylv zal als ze vrij is samen met Astrid wel weer met bagger komen.
  Sorry alvast

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 18:40

  Luisterde net naar de link van Niek L. waar Han O. aan het woord is.

  Hoorde hem zeggen in de context GG op de OVP wanneer gevraagd wordt naar oorzaak grote sterfte dit jaar:

  “Ze gingen in een LAGE conditie de winter in.”

  Moest even mezelf updaten, dus keek ook even naar facebook pagina SBB OVP en las daar een reactie van SBB van vandaag:

  “Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen Neeltje Kromwijk Dat klopt niet. Er was in de herfst nog flink veel voedsel. De meeste dieren gingen rond de winter in. Dat neemt niet weg dat de nattigheid en de daarop volgende kou z’n effect heeft gehad op de populatie. ”

  Van die dingen.

 • Marianne
  9 april 2018 om 18:40

  Dank je Astrid

  Inderdaad. Het zou het makkelijkst zijn maar voor de geleerden het moeilijkst . Verder ga ik mij er niet over uit laten anders beledig of verneder ikmisschien mensen die daar niet tegen kunnen. Al ben ik van mening als je aan een blog deelneemt waar een onderwerp ter discusie word gesteld waar veel emotie aan hangt je daar op kan wachten.

  Vriendelijke groet Marianne voor een ieder

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 18:31

  Marianne, fouten erkennen en proberen te voorkomen zou al álles schelen inderdaad!
  Naar die basis wordt door de betrokken partijen niet gezocht. Dat is schandalig.

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 18:27

  Corinne, wat jij typt, de mens is een monster, zo ver wil ik niet gaan. (wil niet verbitterd raken) Er zijn toch genoeg mensen met een goed werkend moreel kompas?
  Jij bent toch ook geen monster!

  (ff off topic: las terug dat je schapen in Graft de Rijp had. Leuk! Huur zelf stuk land met schuilstal in Westzaan, was nog tijdje ‘co-ouder’ van kleine kudde Drentse heideschapen. Ook prachtige dieren!)

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 18:21

  rectificatie: móet peace zijn!

 • Marianne
  9 april 2018 om 18:17

  Corinne

  Ik denk dat jij aardig goed zit. Jij bent een praktisch en theoretisch mens.?

  Het is toch doodzonde dat we het hebben laten gebeuren en dat er nog steeds mensen zijn die het stimuleren !?

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 18:13

  Dag Astrid, de mens is een monster! Wil alles naar zijn hand stellen! Natuur (dieren, planten en de héle hotemetotem legt het loodje)! Daardoor worden er allerlei maatregelen in de wereld geroepen die geen enkel effect resulteren! Het is korte termijn denken! Ja, Shame on me! Maar daar staat de meerderheid ook niet bij stil! M.a.w. de mens is vernietigend; en álles van waarde legt het lootje! Sorry, ik kan er anders niéts van maken!
  Love and place, Corinne Polpe

 • Marianne
  9 april 2018 om 18:00

  Bedankt Astrid

  Het maakt mij eigenlijk niet meer uit wie fouten hebben gemaakt . Ik heb daar wel een mening over. Wat ik niet snap dat alle betrokken partijen nietzeggen, jongens het heeft verkeerd uitgepakt zo kan het niet verder.

  Een nieuw gebied er bij is het probleem uit stellen. Mensen voor de gek houden heeft geen zin.Theorie en praktijk moeten samen werken en theorie moet meer luisteren naar praktijk. Dat gebazel hoe het op papier staat en hoe het in theorie zou gaan heeft niet gewerkt dat is toch iedereen duidelijk. Dat mensen elkaar van alles toewensen en elkaar belachelijk maken komt omdat iedereen gelijk wil. Maar ik ben toch wel van mening dat die mensen en ik denk dat dat de praktijk mensen zijn met hun taal gebruik er alles aan willen doen en het allerbeste voor gebied en dier wensen.

  Laat mensen het gebied beheren die er echt verstand van hebben.
  Experimenteren is dierenmishandeling en we zien het nu alle dagen gebeuren

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 17:42

  Wat ik ook NIET begrijp is het argument dat regelmatig door SBB en een aantal mensen in dit blog wordt aangehaald. Namelijk dat ‘het de schuld van Henk Bleker is”, die de corridor afsloot voor hij open was.

  Al in 2007 werd ICMO1 opgesteld! In opdracht van den Haag. En niet omdat het allemaal zo soepeltjes liep op de OVP of dat er geen onnodig lijden plaats zou vinden. Was daar iets van initiatief van SBB bij? Nee.
  ICMO2 hetzelfde verhaal. Gaf SBB zelf aan dat bijstelling gewenst was met behulp van ‘externe deskundigen’?? Nee.
  Bij de rechtzaken. Heeft SBB er álles aan gedaan om eigen beleid aan te houden en te rechtvaardigen? Ja.
  Zijn we inmiddels bij commissie van Geel, we zijn 11 jaar verder. Op initiatief van de provincie dit keer.

  De schuld bij de politiek leggen… mmwahh…

 • Ronald
  9 april 2018 om 17:22

  Als het er doorkomt en dezelfde instanties en geleerden gaan er weer mee aan de slag of beleid word niet aangepast dan zou een nieuwe naam voor het project het minste zijn wat er nog moet veranderen het nieuwe gebied moet dan heten DE Nieuwe DOODSVAARDERSPLASSEN. En dan een film geregisseerd door Hans OLFF met medewerking van TEA en SYLV

 • Ronald
  9 april 2018 om 17:15

  Ach tea

  Je word blij dat Hans olff weer voor stander is van nog eens zo n slag veld. En jij je maar ergeren aan ons taal gebruik. De heer Hans olff moet ophouden met zijn experimenten . Dat moet hij doen. Ovp is een ramp geworden en nu wil hij het graag in het groot nog weer eens dik over doen.

  Julie zijn koekoek en nog eens beschaaft ook? Laat me lachen.

 • Astrid Damstra
  9 april 2018 om 16:57

  Over de Faunabescherming,

  HOE zien de mensen die de petitie hebben getekend dit uitgevoerd in de praktijk??? Echt, met de beste wil van de wereld zie ik niet hoe uitbreiding ‘zonder geweer’ plaats kan vinden zonder een droevig kaal gebied als resultaat, met opnieuw verhongerende dieren.
  (Natuurlijk gesteund door PvdD…)

  Tea, Sylv?? Corinne P.? Dit is niet alleen een praktische vraag, maar ook een ethische. Wat doe je de natuur aan, als je als mens kunt anticiperen en weet dat dit zonder beheer uit de hand gaat lopen?

  Check faunabeheer:
  https://www.faunabescherming.nl/2018/04/03/de-zwijnensocieteit-opgericht-door-harry-voss/

  Let wel, dit is een initiatief van de Faunabescherming!

  Citaatje? Oké.

  “De jacht. Wat is dat nou precies? Sport, spel, werk, cultuur, liefhebberij, folklore, amusement, ambacht, sektarische onzin of seks? Hoe dan ook, het is walgelijk en de jager is wat mij betreft een zielige klootzak met een groen hoedje op zijn of haar hoofd. Want ja, ook steeds meer vrouwen wagen zich aan deze immorele bezigheid. Soms zou je willen dat feminisme niet bestond! ”

  Tea, hoe beleefd en onbevooroordeeld is dit? Spreek je eens verder uit ajb!

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 16:56

  Corina, wat een prima en oprechte vraag van je aan SBB! Ja, een evenzo oprecht antwoord dát is
  wél een ‘dingetje’ voor
  hen hoor! Groet, Corinne Polpe

 • Tea
  9 april 2018 om 16:39

  Jan II,

  Ik heb inmiddels begrepen dat óók de heer Han Olff groot voorstander is van de OostvaardersWOLD.

  Dat maakt mij weer een beetje ‘blij’.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 16:33

  Tea, wat een negatieve benadering nu weer! Sorry, ik bén niét op de wereld om aan ál jouw verwachtingen te voldoen! Ditzelfde gaat ook op met betrekking tot jouw veronderstelde andersdenkende én voelende tegenstanders!
  “Laat los” déze frustrerende en vermoeiende overtuigingen! Groet, Corinne Polpe

 • Corina
  9 april 2018 om 16:26

  Hallo Staatsbosbeheer Ik heb hierbij een serieuze vraag er werd in het najaar al geconstateerd dat de gr. grazers niet voldoende vet hadden kunnen opbouwen.
  Mede doordat de voedselschaarste al vroeg was ingetreden door de vele regenval waardoor grasvelden onder water stonden.
  Jullie gaven zelf aan dat de dieren met een slechtere conditie de winter ingingen.
  Ook hebben jullie geschreven dat grazers met 1/ 3 van hun voedsel behoefte toekunnen als het aanbod beperkt is.
  Maar er was helemaal niks meer vanaf nov. Waarom hebben jullie toen niet gezorgd voor dat noodzakelijke 1/3 voedsel aanbod maar i.p.waarvan er voor gekozen de dieren te laten verhongeren en op het laatst af te schieten.
  Jullie volgen de natuur zeg je en grijpen dan in, maar daarbij heb je wel de keuze op wat voor manier toch??

 • Tea
  9 april 2018 om 15:27

  Jan II

  Wat een verademing…..een ander geluid .
  Dank je wel….alleen dáár al voor!!!!!

  Ik heb het artikel ook gelezen.
  Had het wél een extra pluspunt gevonden als hij ook de Oostvaarderswold bij naam genoemd had.
  Maar wie weet: misschien in een volgend artikel.

 • Tea
  9 april 2018 om 15:22

  Kun je nagaan, Corinne, hoe geshockeerd en teleurgesteld ik was in ‘de mens’ toen ik deze ‘ ervaring’ opdeed.
  Ik werd helemaal afgeleid en vergat even helemaal waar het werkelijk omging.!!!.????

  Maar je hebt gelijk….we gaan weer over tot de orde van de dag: een éénzijdige discussie voeren over SBB en de OVP.

  Ik ga nog even Jan II een complimentje geven.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 15:18

  Tea en Sylv: de mensen zijn teleurgesteld in de uitvoeringsmaatregelen
  van SBB! Het gaat over (geschonden) ethiek! Mvg, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 15:06

  Tea en Sylv, ik ben ervan overtuigd dat de mensen van SBB keihard werken in de Oostvaardersplassen! Drie werf HOERA!!!
  Maar het is een verkeerde manier! Kom voor je eigen principes uit! Verschuil je niét achter de beleidsmaker! Als uitvoerder héb je óók een stem! B.v. NEE, DÁT VOEREN WIJ NIÉT UIT!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 14:43

  Lieve allemaal, ik zal het nu even keihard benoemen; SBB heeft een eigen verantwoordelijkheid m.b.t. uitvoering die de Provincie Flevoland opstelt. Ze kunnen die regels weigeren! PUNT!
  Met wederom een diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 14:20

  Tea lieve schat, we hebben het hiér over hoe er met dieren wordt omgegaan! Wél bij de les blijven oké????……. Nóg altijd mvg, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 14:11

  Sylv, móeten dieren, die géén stem hebben en zich niét kunnen verweren, de dupe worden van politieke spelletjes? T.o.v. “wie is de machtigste, verliezen dieren altijd! Niét alleen in de bio-industrie, máár óók in natuurbeheer! Kijk, dát wordt nu duidelijk gemaakt! Met een diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Tea
  9 april 2018 om 14:03

  De een werkt in de zorg, de ander doet maatschappelijk werk…..prachtige beroepen..
  ( voor de goede orde: dit is serieus bedoeld!!).
  Beroepen die ook zo broodnodig zijn in een maatschappij waar ouderdom, lichamelijk en geestelijk zieken niet meer de aandacht krijgen die zij nodig hebben….en allemaal weer een geldkwestie.

  Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar toch een beetje verbaasd over was toen ik dit vernam…..want hun benadering van sommige mensen op dit blog valt mij dan wel een beetje heel erg tegen.
  Ik dacht echt: ‘Mensen die zo met andere mensen begaan zijn, práten toch niet zó met en tegen andere mensen ???’…..en dát alleen omdat ze een andere mening zijn toegedaan.

  Ik heb wederom een kleine domper te verwerken…..de mens.!!!

 • Jan-II
  9 april 2018 om 13:39

  boswachter Mikal verwees naar het artikel van Han Olff. Ik heb het gelezen en kan het ten zeerste aanbevelen (tegen alle negatieve emotie in).

 • Corina
  9 april 2018 om 13:23

  Even een update voor jullie, in Duitsland, Belgie, Frankrijk, Italië, en Zweden wordt de petitie stop het leed in de OVP volop gedeeld en getekend.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 12:58

  Tea en Sylv, geef eens antwoord op mijn schrijven “eigen verantwoordelijkheid, c.q. “ethisch geweten”? Waarom geven jullie daar geen antwoord op?
  Ik heb ook als maatschappelijk werker in opdracht van mijn meerdere werkzaamheden móeten doen waar ik niét achter stond! Ik heb tóen geweigerd dat ten uitvoer te brengen! Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  9 april 2018 om 12:54

  Nou Tea, het betekent dat het bijna goed is voor 1 kamerzetel.
  En er zitten schreeuwers tussen maar ook een heleboel mensen die nog nooit eerder in hun leven hebben gedemonstreerd, terwijl er toch echt een hoop 50-60 jarigen tussen zitten.
  En als ik nou hier kijk of op bv twitter, schreeuwers zitten er aan allebei de kanten.

  Ik skip gewoon het geschreeuw, voor en tegenstander, geen zin in om daar mijn energie aan te verspillen.

 • Tea
  9 april 2018 om 12:44

  Quote hieronder: ‘ Ieder zijn kwaliteiten ‘ ….

  Als je ‘hard -tegen-schreeuwen’ tenminste een ‘kwaliteit’ kunt noemen,
  Het is algemeen bekend dat negatievelingen altijd het hardste schreeuwen.
  En zelfs hele kleine groepen die op alles tegen zijn wat Nederland aangaat krijgt hier in Nederland óók nog de grootste media aandacht….
  Lekkere sensatie aandacht voor Hilversum en de kranten.

  Maar dat zegt nog helemaal niets over de realiteit
  Dus die aantallen Facebookers etc. zeggen mij niets!
  Sorry.

  Er zijn gelukkig ook mensen die vóór iets ‘schreeuwen’ namelijk vóór de Oostvaarderswold.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 12:43

  Sylv, ik heb allang de petitie van De Faunabescherming voor een corridor getekend hoor! Wees een beetje voorzichtiger met je formuleringen a.u.b. Mensen zijn niét állemaal gek hoor! Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  9 april 2018 om 12:25

  En dat alleen al in de grootste tegengroep van facebook, er zijn nog een stel groepen, maar ik weet niet hoeveel dubbele leden er dan bij zitten, dus de grootste zit je altijd goed.
  En groepen die zelf dingen doen.

  Kortom een beweging die groeiende is en waar ook veel mensen weer net iets andere ideeen hebben.

  Ieder zijn kwaliteiten

 • Niek L
  9 april 2018 om 11:47

  Inmiddels 51.285 mensen tegen het beleid in de Oostvaardersplassen.

 • Niek L
  9 april 2018 om 11:44

  Sylv, dank je wel voor deze persoonlijkheidsanalyse, ik zie nu dat ik niet alleen maar blinde vlekken maar compleet zwarte gaten heb.

  Een ding is zeker, als mensen elkaar hier zo in de haren vliegen, hoeft SBB en provincie Flevoland zich voorlopig geen zorgen te maken.

 • Monica
  9 april 2018 om 11:42

  Beste medewerkers van SBB,
  Ik snap dat u het met z’n allen ook niet meer aankan; het in die grote getale het moeten afschieten van hoogdrachtige dieren en dieren die onderkomen zijn. Het zal je werk maar zijn! Daarom begrijp ik het volkomen dat u uw hoofd wegdraait en de andere kant opkijkt, het liefst buiten het hek van de OVP want dààr gloort tenminste de lente! En dan lukt het u veel beter om zo’n mooi gekleurd verhaaltje te schrijven. Ik heb ook aan u en de deskundigen die u raadpleegt de vraag; waar ter wereld kunt u mij een natuurgebied aanwijzen waar de selectiemethode de hongerdood is? En dan helemaal in deze grote getale? Waar ter wereld kunt u mij een natuurgebied aanwijzen van 5600 ha groot waar een hek omheen is geplaatst?
  Tot slot wil ik uw kennis der natuur graag opfrissen (of uitbreiden?); in de echte wildernis zijn de zwakkere dieren altijd een prooi voor de roofdieren.
  Met belangstelling zie ik uw antwoord tegemoet,
  Monica

 • Sylv
  9 april 2018 om 11:36

  Dag Monica . jij ook hier ? Mijn advies :Even deze en de vorige gehele blog lezen en daar je conclusie uittrekken, want je vraag is wel ZO doorzichtig. Mogelijk kom je nog met een andere naam tevoorschijn doch mijn advies blijft hetzelfde .

 • Sylv
  9 april 2018 om 11:33

  Niek L , jJij bent geheel niet zichtbaar met een geheel andere actie bezig dan welke van belang zijn voor de Gr Grazers. Waar jij argumenten vandaan haalt om het beheer te vervangen of i.d. daar ben je niet eerlijk. Er speelt voor jou een hele andere motivatie dan alleen het sterven van de grote grazers. Dit is een item voor jou van langer geleden wat persoonlijker is. Je gaat niet voor de dieren doch gebruikt hen als argument. Niets anders. Moet een goed gevoel geven , de grote grzaers als argument weg te zetten, zodat je eindelijk je eigen gram kunt halen. Dag Niek.

 • Monica
  9 april 2018 om 11:29

  Beste Sylv, met verbazing lees ik uw reactie. Kunt u mij een natuurgebied op de wereld aanwijzen waar de selectiemethode de hongerdood is? En dan helemaal in deze grote getale? Met vriendelijke groet, Monica

 • Niek L
  9 april 2018 om 11:22

  Sylvia, beter even de link lezen die ik geplaatst heb.
  En dan ook even je verdiepen in degene die aangewezen wordt als opvolger/tijdelijke opvolger

 • Sylv
  9 april 2018 om 11:13

  Ja Corinne er is verschil tussen beleid en beheer zoals je wel weet. Al diverse malen is er uitgelegd dat de politiek hier een grote rol speelt , doch dat wordt niet als zodanig gezien. Meneer Bleker die nu het lieve deskundige mannetje speelt die voor de gr grazers letterlijk het hek dicht deed dus ook voor SBB !! Nee liever heel gemakkelijk via facebook een actie voeren , terwijl het gros van de actievoerders amper een voet ooit in het gebied hebben gezet. men praat over inteelt alsof men er alles van weet enz . AL die dierenliefhebbers roepen niet hard,we willen graag dat er zo snel mogelijk een corridor wordt geopend ! Nee SBB moet geskandeerd worden. Nogmaals mensen die keihard in het gebied al jaren werken en de dieren en hun gedrag herkennen. Heeeeeel dat bijvoeren heeft geresulteerd in dieren welke met buikkrampen e.d. lopen en afsluitingen in het spijsverteringskanaal . Kunnen daarna niets meer eten en kwijnen met volle maag weg. Hun systeem is er niet op ingesteld zoals dat met landbouw/hobby/staldieren wel het geval is. Alle harde roepers hier die alleen maar SBB nog als woord kennen, lopen als een kudde betweters elkaar van achterna, doch wanneer wanneer wordt er voor de corridor voor de grote grazers gevraagd? Dat is keihard nodig . Niets anders. Wie schenken daar aandacht aan van AL die grote dierenliefhebbers? De grote grazers hebben een corridor op korte termijn nodig gezien alle leefomstandigheden en geen domme acties om het beheer te schofferen. Ik blijf hier voorlopig even weg, BAH zogenaamde Dierenliefhebbers !

 • Sylv
  9 april 2018 om 11:00

  Ja Niek de grote grazers gaan hier wat beheer betreft last van krijgen als de werkelijke dierdeskundigen het veld zouden moeten verlaten. Degenen die al jaar in jaar uit de dieren gevolgd hebben en kennen, die menen jullie wel even op hun falie te geven. Moet jij daar beslissen over dood en leven ? Nee, Jij en andere dierenliefhebbers , welke nog steeds deze wilde dieren vergelijken met MEGASTALDIEREN laten liever de dieren nog langer kreperen , totdat ze werkelijk bezweken zijn . Je begrijpt nog steeds het systeem niet en ziet niet dat de dieren al weer op zoek zijn naar voedsel in het gebied wat nog steeds voorradig is. Nee liever de gr grazers afhankelijk maken van een paar baaltjes hooi die over het hek geworpen worden. De dieren hebben ondertussen geleerd om te schooieren . Dat is nog nooit gebeurd. Met dien verstande dat dieren nu met volle maag DOODZIEK worden van die toch ook zo goed bedoelende dierenliefhebbers. Totaal losgerukt van de werkelijke natuur. Leven en dood liggen vlak naast elkaar. Doch Niek L doe vooral je onsmakelijke ding, Je opruiende taal zegt meer dan genoeg . Dierenliefhebber ? Laat me vooral even lachen ,als je ziet dat jij en menig ander de werkelijke feiten niet wilt zien, niet wilt kennen. Juist nu het bijvoeren heel duidelijk aantoont, wat de grote grazers voorheen zelf aan overlevingskracht hadden .De dieren worden door jullie als een stelletje watjes neergezet. Immers ons neurotische deel van de dierenliefhebberscultuur wordt ingezet niet om de dieren te helpen aan die corridor die zo belangrijk is. SBB krijgt de schuld van een doorgeschoten groep mensen nogmaals TEN KOSTE VAN DE GROTE GRAZERS . Dat is wat je doet en niets anders . De Grote grazers zijn het L.L !!!!

  Ga je druk maken over de Megastaldieren die werkelijk van hun hele leven nooit 1 grassprietje zien. Dat is normaal toch ?

 • Josien Floor
  9 april 2018 om 10:50

  gaat u aktie ondernemen ivm de inteelt die al 40 jaar duurt?

 • Niek L
  9 april 2018 om 10:38

  Misschien Corinne, alleen denk ik dat die 2 inmiddels hetzelfde zijn.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 09:48

  Beste allemaal, wordt het afschieten van de grote grazers door SBB niét in opdracht van de provincie Flevoland gedaan? Zij zijn wellicht de opdrachtgevers?
  Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  9 april 2018 om 09:06

  Ahhhh, excuses, misschien moeten we 90% van Staatsbosbeheer gaan ruimen ….

 • Jos
  9 april 2018 om 09:00

  Niek L,

  laten we het netjes houden.
  Ruimen heet dat tegenwoordig.

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Niek L
  9 april 2018 om 08:56

  Op twitter zijn ze nu ook leuke fotootjes aan het plaatsen, nieuw leven, merrie met veulen….
  Ik wordt er toch meer dan misselijk van, als je nagaat dat de kuddes het afgelopen weekend nog verder zijn uitgedund….

  Staatsbosbeheer…..pffff….ik begin te denken dat we jullie maar met 90% uit moeten gaan dunnen…..

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 08:34

  Een goeie tip Niek! Dát ga ik doen. Genoeg mensen op Facebook. Bedankt! Groet, Corinne

 • Niek L
  9 april 2018 om 07:56

  Sylv, hoe kom je erbij dat het ten koste zou gaan van de grote grazers?

 • Niek L
  9 april 2018 om 07:47

  Corinne, ken je niet iemand die er wel op zit? Wellicht dat je dan even erop kunt, of even kan vragen of die persoon de tekst even kopieert en naar je toestuurt via email.

  Ik ga in ieder geval even daar een oproep plaatsen dat facebookloze mensen dan ook mee kunnen doen.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 07:38

  Niek, jammer ik zit niét op Facebook! Ik had anders héél graag meegedaan! Succes en vriendelijke groet,
  Corinne Polpe

 • Niek L
  9 april 2018 om 06:50

  Maar het goede nieuws is, je kunt je aanmelden op de Facebook-pagina Cynthia en Annemieke.
  Daar staat het tussen, voor iedereen die mee wil doen aan de schorsing.

 • Corinne Polpe
  9 april 2018 om 06:24

  Tea en Sylv, ookal maakt de provincie Flevoland het beleid? dát hoef je tóch niet uit te voeren als je het er niet mee eens bent? Je hebt ten alle tijde een eindverantwoordelijk-
  heid over jezelf! Dat noem ik “je ethisch geweten”! Je kunt beleid altijd weigeren door te zeggen: dat doe ik niet!
  Je hoeft geen slaaf te zijn van de beleidsmakers!
  Jij bent altijd zélf de eind verantwoordelijke!
  Groet, Corinne Polpe

 • Tea
  9 april 2018 om 02:18

  Over slachtofferrol gesproken:
  Even een onderstaande reactie aan Tea lezen van een meneer die biologische boer is:
  Quote: ” Maar kruip jij maar in je slachtofferrol”….

  Het bewijs dus dat ik wel degelijk goed kan lezen meneer Jos.!!!!

  En verder houd ik hier over op….het is pure waanzin.

 • Sylv
  9 april 2018 om 01:19

  Als moderators daar ook al intrappen?

  tMoet jou Niek L
  toch een goed gevoel geven dat je een volledig FAKE-bericht de wereld in kunt sturen ten koste van de grote grazers.
  Enkel en alleen om hard werkende SBB-mensen te jennen.
  En jij wilt hier nog geloofwaardig blijven ?

 • Niek L
  9 april 2018 om 01:00

  Geen link maar wel de tekst die je kunt copy/plakken maar het bericht wacht op moderatie zag ik.

  Ik ben benieuwd of het door de moderators wordt geaccepteerd ?

 • Sylv
  9 april 2018 om 00:55

  Ronald,
  en jij vindt het gek dat Mikal niet reageert, als je onderstaande opmerkingen maakt? Je weigert om andermans meningen te respecteren , dus waarom zou je dan in staat zijn om antwoorden van SBB te ontvangen
  grt

 • Sylv
  9 april 2018 om 00:42

  Ja Jos , dat was begrepen…..

 • Ronald
  9 april 2018 om 00:32

  Sylv je word aangenomen geweer heb je denk ik al en je hebt dezelfde visie.

 • Jos
  9 april 2018 om 00:30

  Wellicht ten overvloede, maar Barbertje kan hier vertaald worden als SBB.

 • Ronald
  9 april 2018 om 00:30

  Niek l heb je de link al tea en sylv willen ook tekenen

 • Sylv
  9 april 2018 om 00:28

  Ha ha ha Tea, jij ook de groeten van een niet-medewerkster van SBb , doch wie weet.. zullen we samen gaan solliciteren? (grapje 🙂 grt

 • Ronald
  9 april 2018 om 00:27

  Tea je kan er anders zo aan het werk hoor wel geweer meenemen

 • Jos
  9 april 2018 om 00:26

  Dag Tea,

  Ben zelf werkzaam in de zorg. En Jij?
  En het woordje slachtofferrol had betrekking op SBB, Tea. Wel goed blijven lezen.

  En inderdaad, op mijn…..dingen, kwam enkel gedram op. Over het Oostvaarderswold en zo……
  En ik nagel niemand hier aan de schandpaal!

  En wat betreft je grapje…………. Ook over het begrip humor verschillen wij van mening.
  Vrees ik. Sorry.

  Maar ook voor jou Tea, een vriendelijke groet, Jos.

 • Sylv
  9 april 2018 om 00:26

  Beste Jos,
  Jij zou het liefst Barbertje zien hangen , blijkbaar om andere redenen dan hier vernoemd. Althans dat idee heb ik ondertussen van jou gekregen. Je lijkt me nl een redelijk’ persoon doch alle door mij aangehaalde argumenten worden steeds per definitie opnieuw in de prullenbak gekieperd. Ook prima, doch hoe kun je dan ooit voor ieders gezamelijke doel nl een goed leven voor alle gr gr., dan nog samen pleiten?
  grt

 • Ronald
  9 april 2018 om 00:25

  Tea klopt dat denk ik ook waar halen ze het vandaan

 • Tea
  9 april 2018 om 00:11

  Exact Sylv…..

  Dat is precies wat ik bedoel…..
  Of je houdt niet van dieren, of je geeft de ‘verkeerde’ antwoorden en daarom deug je niet …. of uit je antwoorden wordt geconcludeerd dat je ‘ helemaal geen hart hebt’ …of men vertrouwt niet wat voor werk je doet……etc. etc. etc.

  En als je probeert mensen tot fatsoen te manen dan heb je je weer een ‘slachtofferrol’ aangemeten.

  Hoevaak heb jij zelf al dingen aangekaart en aangehaald op dit blog, waar geen enkel (zinnig) antwoord op kwam dan alleen maar weer dat gedram…..
  Maar het is voor mij wél duidelijk: jij komt met opmerkingen die anderen niet aanstaan en dus moet je aan de schandpaal genageld worden.

  En het houdt maar niet op….men blijft ons maar van zaken verdenken dat je je afvraagt ‘ WAAR halen die mensen het vandaan?’…..
  WAAR slaat dat op???.
  WAT heeft dat in hemelsnaam met deze discussie te maken???

  Het is dat het zo cynisch is, maar ik zou bijna een grapje willen maken en je mijn groeten willen doen van een ‘ zogenaamde SBB medewerkster’ ….!!!!!

  Groet
  Tea

 • Jos
  9 april 2018 om 00:09

  En daar wringt, o.a., de schoen Sylv,

  ook zij zijn aan regelgeving gebonden. Maar vervolgens lappen ze die aan hun laars, daar waar het hun zorgplicht aangaat t.a.v. de dieren in de OVP!!!!
  En dat hun de beste kenners van het gebied zouden zijn, die krijg je van me cadeau. Dat is volgens mij van ouds her ook hun core business. Maar om dieren te houden, moet je toch echt uit ander hout gesneden zijn!!!

  Verder ben ik zo ongelooflijk benieuwd wat jou drijft, om zo hardvochtig op te blijven komen voor SBB!
  Terwijl ik Barbertje het liefst zie hangen.

  En wederom met vriendelijke groet, Jos.

 • Sylv
  8 april 2018 om 23:49

  Beste Corina, dat klinkt idd al heel anders. Ik weet het antwoord ook niet , waarom dat niet op deze wijze zou kunnen. Dat neemt niet weg dat er ontzettend veel al verantwoord moet’ worden door SBB aan meerdere betrokken partijen, onderzoekers , commissies, internationale contacten en aan het grote publiek. Dat menig mens niet altijd tevreden is met een ontvangen antwoord, dat zou mss ook wel eens aan diegene zelf kunnen liggen denk je ook niet? Iedereen wil zijn/haar mening met SBB delen en het liefst ook nog eens zien dat SBB dan ook met haar of zijn idee/visie onmiddellijk aan het werk gaat . Dat is uiteraard onmooglijk. Ook bij SBB heeft een dag maar 24 uur en dan hebben we het nog maar niet over allerlei vergunningen en weet ik nog veel meer . Ook zij zijn veel meer aan regelgeving e.d. gebonden dan dat zo zichtbaar is. Doch zij zijn nog altijd de beste kenners van het gebied . Grt

 • Sylv
  8 april 2018 om 23:32

  Beste Ronald
  Alles wat ik noteer dat trek je toch in twijfel, dus wat heeft het voor zin om verder op jou te reageren? Dat je een bezorgd man bent dat geloof ik zonder meer. Doch dat wij van mening verschillen dat geeft je niet vanzelfsprekend het recht om mij op deze blog steeds lastig te vallen met je bizarre ideeen over mij .Geen enkele gr. gr heeft daar iets aan. Grt

 • Corina
  8 april 2018 om 23:30

  Weet je wat transparant en normaal van SBB beheer geweest zou zijn.
  Een reactie zoals bv; wij zien ook met lede ogen de honger van deze dieren aan.
  We proberen hun lijden zo snel mogelijk te beeindigen met afschot.
  Daarnaast dringen we er bij de provincie op aan zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen om aan dit onnodig lijden wat al jaren plaats vind een eind te maken.
  Echter is in 2015 dit in een open brief aan de provincie door Dhr. Dijkshorn ook al aangekaard nadat toen 1400 grazers zijn omgekomen. Helaas zonder resultaat dus wij zijn blij met u publieke steun.
  Afgelopen maart is door de provincie mede door u acties, besloten dat er mocht worden bijgevoerd omdat er totaal geen voedsel meer aanwezig was voor de dieren.
  Wij zullen als SBB er zorg voor dragen dat dit op een verantwoorde manier gaat plaats vinden zodat de dieren een zo groot mogelijke kans hebben deze winter te overleven
  Helaas zullen wij er niet aan kunnen ontkomen nog dieren af te moeten schieten, om ze uit hun lijden te verlossen daar deze al zo verzwakt zijn of het spijsverterings kanaal al zo aangetast dat ze er niet meer boven op komen.
  Wij hopen voor iedereen dat er zo spoedig mogelijk een strukturele oplossing voor de OVP en zijn dieren geboden wordt.
  Kijk zo zou het ook kunnen, denk niet dat er dan nog veel mensen over SBB heen zouden vallen of eigenhandig bij zouden voeren.
  In plaats daarvan steeds een zelfde riedeltje dus zeg a.u.b. niet dat alleen de provincie verantwoording draagt.
  In elk beroep heb je als uitvoerder ook een verantwoordelijkheid, en kun je zaken aan de kaak stellen

 • Sylv
  8 april 2018 om 23:23

  Beste Jos,
  Kheb je wel degelijk een antwoord + toelichting gegeven.
  Dat het antwoord niet beantwoordde aan jouw’ vraagstelling, dat is dan een ‘helaas voor jou . Sorry

  Grt

 • Jos
  8 april 2018 om 23:04

  Sylv,

  ik vroeg enkel of SBB dan alles goed doet. Dat is wat ik vroeg. De meest simpele vraag van dit blog tot nu toe. Maar ik krijg geen antwoord. ?
  En nu ik je toch spreek; Er zit een contradictie in de zin–> Daar waar SBB transparant is………………

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:51

  Ben je een medewerker van sbb ja of nee? Waarom heeft mikal nog nooit op deze blog gereageerd?

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:50

  SYLVE

  Oké een vraag waar is sbb dan transparant in geweest? Wat vinden zei dan wat goed was? Was dat goed dan ? Nee toch

 • Sylv
  8 april 2018 om 22:47

  Niek L
  Sbb Is niet alle dieren aan het afknallen
  Dat is een groots FAKE-BERICHT

 • Sylv
  8 april 2018 om 22:43

  Jos,
  Ik ontwijk je vraag zeer zeker niet. Ja ik ben wel voorzichtiger geworden… want voordat je het weet krijg je op deze blog allerlei verwensingen toe gesneerd welke kant noch wal raken. Het is zoals je zelf ook schrijft Ik doe ook mijn best, maar ook niet altijd goed. Dat geldt nu 1maal voor een ‘ieder’ die zijn/haar werk goed probeert te doen. Sbb loopt bij de OVP echt geen cowboytje te spelen, terwijl menigeen niets liever doet dan zogenaamd transparantie bij Sbb op eisen. Daar waar SBB transparant is, worden ze onderuit gehaald in schreeuwerig wantrouwen en ongeloof. Vele mensen zijn echt bezorgd en betrokken doch willen niet begrijpen hoe de consequenties van dit moment zijn ontstaan. Waar zijn we in hemelsnaam met z’n allen mee bezig , als we allemaal hetzelfde doel hebben…ook SBb , voor een goed leven voor de gr gr… en elkaar hier op deze blog voortdurend met wantrouwen tegemoet treden. grt

 • Corina
  8 april 2018 om 22:35

  Nog een antwoord op je vraag, ben er afgelopen woensdag geweest,. Nog steeds een trieste bedoeling veulens in de modder in plaats van in het gras.

 • Corina
  8 april 2018 om 22:30

  Kijk Sylv ,
  Dit is nu precies wat er steeds gebeurd, je pakt een paar woorden uit een reactie, geeft daar een beetje eigen draai aan en plaatst daarop jou reactie.
  Ik sugereer namelijk niks ik zeg dat ik dat gehoord heb van mensen die 2 dagen terug in de vroege ochtend daar waren.
  En om evt. geruchten die niet waar zouden kunnen zijn de kop in te drukken kan toch het beste aan degene die het kan weten de vraag stellen.
  En nogmaals dat ben niet jij
  Daarbij is aan het citaat van Mikal over het afschieten ook niks suggestief.
  Vind het trouwens ook zeer tegenstrijdig de dieren mogen niet gestoord worden maar svp waarschuwen enz. omdat men aan het schieten is.
  Dat zijn precies de verhalen die er voor zorgen dat SBB steeds ongeloofwaardiger wordt.
  Maar gelukkig ben jij er om het woord voor ze te voeren en ze met hand en tand te verdedigen .

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:27

  Ik teken in ieder geval

 • Niek L
  8 april 2018 om 22:25

  Er is een landelijke actie gestart om Staatbosbeheer te schorsen en een organisatie die beter voor zijn dieren en landschap zorgt het ( in ieder geval voorlopig ) te laten beheren.
  Ik wacht nog op de link, zodat je de aanvraag tot schorsing kunt ondersteunen.

  Misschien heeft iemand hem al?
  Want er is inmiddels haast bij, nu Staatbosbeheer als een idioot ( alle? ) dieren aan het afknallen is.

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:23

  Sbb zou wel vooruit kunnen sylv.

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:21

  Dat bedoel ik Jos. Wie uitvoerd is toch ook schuldig!? Je kan ook zeggen bekijk het maar. Nee is ook een antwoord

 • Sylv
  8 april 2018 om 22:20

  Beste Tea.
  Bedankt
  Grt

 • Jos
  8 april 2018 om 22:16

  Ik doe ook mijn best. Maar ook niet altijd alles goed.
  Je ontwijkt mijn vraag.

 • Sylv
  8 april 2018 om 22:14

  Beste Jos,
  Sbb doen hun pokkebest om het gebied voor de gr gr. zo goed mogelijk te beheren. Seizoensinvloeden kunnen ook zij niet regelen.

 • Jos
  8 april 2018 om 22:14

  Ronald,

  nou maak je de boel van eieren………. Flevoland heeft gezegd dat dat zo moet….. ; – )
  En SBB doet dat braaf.

 • Sylv
  8 april 2018 om 22:12

  Beste Corina, een open vraag….?
  Je suggereerde’ dat er een gedeelte van het gebied afgesloten is , omdat het gevaarlijk zou zijn voor de mensen ….terwijl vaste bezoekers ‘weten’ dat ELKE winter stukken van het gebied afgesloten zijn voor de rust van alle dieren.
  Wanneer ben jij er eigenlijk zelf voor het laatst geweest? Immers dan had je zelf het antwoord al geweten . Niets nieuws dus

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:09

  Ja Jos sbb weet hoe het moet. Richten midden op het hoofd van het dier .

  En dan de burger een mooi sprookje vertellen en dan zijn er altijd wel een paar die het geloven.

 • Ronald
  8 april 2018 om 22:07

  Klopt SYLVE sbb had het super druk met genoeg kogels inslaan en te tellen voor hoeveel beesten dat naar een x aantal jaren zou zijn. En het aantal trekkers en karren en wie dan de blog zou gaan schrijven. En dan kijken naar wie ze de verantwoording zouden kunnen toe schuiven. Bleeker provincie de illegale voerders . Zoals Marianne al zei Je hebt theoretische mensen en praktische mensen

 • Jos
  8 april 2018 om 22:04

  Dus Sylv,

  SBB doet alles goed???

 • Sylv
  8 april 2018 om 21:56

  Weet je beste Jos, of eigenlijk weet je dat wel, er was éérst een hr Bleker die de al vergevorderde corridor-plannen van SBB , verwarde met de toegang naar zijn ponypaardjesweide.

  Juist hr. Bleker heeft de consequenties tot op de dag vandaag in werking gezet.
  Het is mn zijn naieve politieke spelletje , waar hij supertrots op was, waardoor voor alle geinvesteerde corridor-miljarden de kraan werd dichtgedraaid !!!

  Alles’ wat daarna kwam daar heeft SBB zijn uiterste best voor gedaan om dat goed te beheren.

  Dat de provincie Fl. de geldkraan niet weer wat open gezet heeft opnieuw voor de OVP daar hebben we het maar niet over………….

 • Marianne
  8 april 2018 om 21:55

  SYLVE
  Bedankt voor je info

  Vriendelijke groet marianne

 • Corina
  8 april 2018 om 21:55

  Sylv het is een open vraag omdat mensen die in de vroege morgen bij het gebied waren schoten hoorde, en ik stel de vraag ook niet aan jou.
  Daarnaast citeer ik dan even een tekst van Mikal uit een vorig Blog, mocht u zien dat er hekken open staan wild u dit dan melden want wij willen niet dat wandelaars gevaar lopen als er wordt geschoten.
  Daarbij kan Mikal niet voor zichzelf spreken of vind jij jezelf zo belangrijk dat jij dit voor haar doet

 • Ronald
  8 april 2018 om 21:47

  SYLV
  Als we met jou de werel moeten redden kunnen ze wat mij betreft direct wel een atoombom laten vallen want met jou redden we het zeker niet. Koop een playmobiel natuurpark n ga aar mee spelen kan je elke dag nieuwe dieren kopen. Droom jij maar lekker verder hoera sylv hoera

 • Ronald
  8 april 2018 om 21:43

  Corina

  Gevaarlijk voor de mensen is het niet. Ze schieten niet in het wilde weg ze schieten gericht en bijna op stilstaand of langzaam lopen “wild”. Beetje schutter schiet niet mis dus. Het is gesloten om te voorkomen dat er word gefilmd en foto,s worden gemaakt. Je gaat de bak in maar je zou het gebied massal in moeten gaan zodat ze niet kunnen schieten.

  Maar dit moet gewoon gebeuren volgens de geleerden.

  En mikal maar schrijven dat het al weer groen word , en dan waten er ook nog mensen op deze blog dat er al weer genoeg te eten was en dat ze het hooi al lieten liggen. Wie houd wie voor de gek. Jongens het gebied word gewoon leeggeschoten onder het mom dat het de schuld is van het bijvoeren.

  En wij maken ons altijd boos om jagers???

  Hadden we jaren geleden maar toegestaan dat er beheerd mocht worden gejaagd.

  En meneer Hans olff hoe gaat het straks nou met de vossen?? Die hebben zo ook niks meer te eten. Schiet dat er dan ook direct maar uit .

  Wat word het volgende project van sbb provincie staat en types als Olff em anderen.

  Tea wat je er ook van vind hoe ik schrijf het staat in het niet met wat zich afspeeld in de ovp.

  Corina mikal reageerd niet hoor die heeft maar beperkt tijd om een x in de week een blog inelkaar te knutsel met
  Voorgeschreven tekst en uitgekozen foto s.

  Voor de rest is ze bezig om aan te wijzen waar de nog levende dieren zijn die nog geschoten moeten worden . Dat zijn de lente kriebels van STAATSBOS”BEHEER”

 • Sylv
  8 april 2018 om 21:42

  Hallo Corinne P ,
  Je zat ook al op het vorige blok en hebt dan blijkbaar heel selectief de reacties van anderen gelezen of niet : Oke, droom maar lekker verder….was toch echt een advies van jou voor mij.

 • Sylv
  8 april 2018 om 21:38

  Wat een onzin Corina wat je nu hier weer noteert.
  ELKE WINTER zijn er gedeelte’s afgesloten , niks nieuws , puur en enkel om de nodige rust aan de dieren te gunnen.
  Dat heeft niets doch dan ook niets met afschot te maken.
  Sbb-boswachters lopen niet als wildemannetjes rond
  Je suggestie in deze loopt volledig uit de hand daar waar het de commissie Geel betreft.

  Mikal heeft groot gelijk dat ze ander werk ‘voor’ laat gaan , ipv deze blog te beantwoorden.

 • Corina
  8 april 2018 om 21:26

  Zo wat zijn jullie hier met z, n allen lekker kinderachtig bezig zeg.
  Wat heeft dit nog met het dierenleed in de OVP van doen
  Hoor net dat er nog steeds veel wordt afgeschoten om de populatie te minimaliseren. Voor het rapport van Geel komt
  Dat zou ook de rede zijn dat een gedeelte nog is afgesloten omdat het anders gevaarlijk voor de mensen zou zijn.
  Klopt dit Mikal ??

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 20:55

  Hi Sylv, moet ik de vlag voor je uithangen? Ik ben écht de beroerdste niet hoor! Jij je overwinning!
  Gefeliciteerd! Maar je zit hartstikke fout; ik zit begin april in dit blog! Ik kan dus hélemaal niet weten of de anderen op de hoogte waren van dat de provincie Flevoland het beleid voert! Dag Sylv!

 • Ronald
  8 april 2018 om 20:34

  Ach tea wat ben jij een correct en eerlijk mens??

 • Ronald
  8 april 2018 om 20:32

  Ik zal dan ook maar weer wat zeggen TEA . Het is een vergelijking en geen beschuldiging . Zoals ik julie begrijp SYLVE en TEA komt het er op neer dat een huurmoordenaar nooit de dader is maar de opdrachtgever. We weten allemaal dat het een samen spel is. En provincie gaat weer wijzen naar de geleerden bv Hans olff en zo?? Sbb voert uit dus staat voor zijn daden . Kijk en lees hun site eens ! Waar staan ze voor? Laat ze daar dan ook voor staan!? mikal kreeg een nette vraag van Corine heeft ze antwoord gekregen op de blog? Nee. De lamzakken schieten alles af. Schande is het schande. Als sbb er niet achter staat dan trek je aan de bel meerderheid van Nederland zal achter ze staan. Verraders zijn het en maar mooi weer uithangen op deze blog.

 • Tea
  8 april 2018 om 20:20

  Inderdaad Sylv……dát bedoel ik nou…..wél anderen belachelijk maken, maar NIET lezen wat diezelfde anderen écht te melden hebben/hadden.

  Dit had men 2 weken geleden al kunnen weten ALS men goed gelezen had.

 • Jos
  8 april 2018 om 20:17

  Precies Silv…….

  het voeren is gestart in opdracht van ……. de provincie Flevoland. En wie hebben vanaf het begin van dat voeren steeds gezegd, dat dat niet goed/nodig was?
  Dus jij denk werkelijk dat SBB het braafste jongetje van de klas is??? En zich alles laat dicteren door de provincie? Schei toch uit!

  Sorry dat ik mijn woord nu niet heb gehouden door hier toch weer te reageren, maar ik wil ten allertijde voorkomen dat hier de suggestie gewekt gaat worden dat SBB hier eigenlijk het slachtoffer is!!! Alsof er een stel dictators daar in dat provinciehuis van Flevoland zitten.
  SBB is MEDE SCHULDIG aan deze GIGANTISCHE MISKLEUN!!!

  Maar toch, nog altijd, met vriendelijke groet, Jos.

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 19:18

  Sylv, doe even normaal!
  Ga uit je dak in de Oostvaardersplassen!
  Met diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 19:13

  Beste blog deelnemers: álles heeft te maken met aandacht! Niéts meer dán aandacht!!!…….

 • Sylv
  8 april 2018 om 19:08

  Pardon. correctie : Corinne P.

 • Sylv
  8 april 2018 om 19:07

  Hoera Corinne HOERA HOERA
  Wat een ontdekking dat de provincie Fl de beleidsmakers van de OVP zijn en dat het VOORAL een politieke kwestie is !!! Hadden Tea en ondergetekende in het vorige blog al heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel breed uitgelegd, doch hiep hiep hoera 6 april 2018 zijn we zo ver. Gefeliciteerd Corinne. A
  Al dagen wordt SBB zonder blikken of blozen continue zwart gemaakt en voor van alles en nog wat verwenst en 8 april 2018 kom jij Corinne er achter dat SBB uiteindelijk gewoon steeds ”hun” werk doen en dat de beleidsfactor eigenlijk toch wel ergens anders ligt. HOERA .
  In wiens opdracht is het bijvoeren opgestart? YEP,
  DE Provincie Flevoland,

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 18:41

  En ja, ze hebben prachtige lammeren gekregen! Ook die werden héél oud!

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 18:36

  Ronald, het waren potlammeren van de beheerder SBB-beheersboerderij (naast mij)! Ze waren op sterven na dood! Ik heb ze met de fles grootgebracht. Ze zijn respectievelijk 14 en 16 jaar geworden. In een bloemrijk weilandje in het natuurgebied de Eilandspolder-Oost!
  Groet, Corinne Polpe

 • Ronald
  8 april 2018 om 18:27

  Ik zou zeggen laat de provincie ook een blog beginnen

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 18:04

  Ander nieuws: de provincie Flevoland is de beleidsmaker over de Oostvaardersplassen; SBB is de uitvoerder! We richten ons alleen maar op SBB. Máár láten we ons vooral richten op de beleidsmaker! Die heeft uiteindelijk de touwtjes in handen! M.a.w. het is m.n. een politieke kwestie! Groet en een rustige avond allemaal, Corinne Polpe

 • Ronald
  8 april 2018 om 17:59

  Corinne

  Wat grappig ik ben met de zwartbles begonnen als jongen van 14 jaar . Heel leuk schaap.

  Volgensmij staat hij nu op een soorts lijst zeldzame diersoorten. Vriend van mij fokt er nog mee.

 • Ronald
  8 april 2018 om 17:55

  Ik zou jou graag heel netjes te woord willen staan tea maar ik zou niet weten hoe.
  Als Corinne het niet kan dat weet ik het ook niet.

  Ze probeerde zo netjes mogenlijk om iedereen in de ruststand te krijgen.
  Zelfs ik was stil.

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 17:47

  Néé, mensen leren niet; máár dát slaat óók op jou! Hou op met het verongelijkte kind te zijn! Stel je positief op m.b.t. de Oostvaardersplassen!
  Dát is pas realistisch!
  Groet en een plezierige avond toegewenst, Corinne Polpe:-)

 • Tea
  8 april 2018 om 17:33

  Nou Corinne….DAT bepaal ik zelf wel…..!!!

  Doorzeuren!!….óók al weer zo’ n vriendelijke benadering!
  Daar ‘kweek’ je echt ‘vrienden’ mee.

  Maar je hebt gelijk….het is inderdaad verloren moeite…..mensen leren niet.

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 16:58

  Oké Marianne, dank je wel. Zullen we nu met z’n allen overgaan naar het leed in de Oostvaardersplassen? Dat lijkt me nuttiger!
  Groet, Corinne Polpe

 • Marianne
  8 april 2018 om 16:41

  Nee ik heb het idee dat jij en praktisch en theoretisch heel goed bent. Dat is zeer positief hoor daar zijn maar weinig van.??

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 16:14

  Ik vond het b.v. wél grappig dat ik tot de (domme) praktische mens behoor! Fijn ook, dat er (slimme) theoretische zijn! Prachtig tóch: kúnnen we sámen een ‘deal’ maken! SMILE!!!…….

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 15:48

  Tea, waarom blijf je zó door zeuren? Het éne en het ándere mens zijn verbaal nu eenmaal verschillend! Ik heb ook niét de indruk dat dit persé naar jou toe is gericht! Ik vind het allemaal reuze meevallen! Vergeet vooral niet dat de éne mens zijn/haar emoties beter onder controle kan houden dan een ander mens! Dus zullen we nu maar áchter déze discussie een PUNT
  zetten? Héél graag, dank je wel! Groet, Corinne Polpe

 • Tea
  8 april 2018 om 15:14

  Marianne,

  Nou dat ‘meevallen’ daar heb ik dan toch wel een andere mening over…..net als bij Corina zou ik willen zeggen: lees al die vorige blogs van het begin af aan door…..dan kom je naar mijn mening behoorlijk wat ‘vuilspuiterij’ tegen.

  Wat heeft het voor nut om een inhoudelijke discussie aan te gaan als andersdenkenden alleen maar heel kinderachtig verbaal worden ‘afgeserveerd’.?

  Er zijn mensen op,dit blog, die heerlijk een hele dag van de bloemen en de bijtjes gaan genieten ( hun goed recht!…..veel plezier) …maar komen dan thuis, kruipen achter hun “social media’ en weten dan blijkbaar niets anders te verzinnen dan andere mensen op dit blog onheus te bejegenen.

  En waarom is ‘doodsbedreiging’ doorslaggevend ? ( trouwens helemaal van de zotte …… dat mensen daar zelfs toe in staat zijn).

  Maar waarom niet gewoon het ‘gedrag’ van de mensen aan de kaak stellen zoals zich dat ook op dit blog manifesteert….en dat ik hoogst ‘onsmakelijk’ vind.

  Ik begrijp echt wel dat mensen boos zijn en óók dát is hun goed recht, maar dat rechtvaardigt de mensen niet om andersdenkenden op bijna intimiderende en zeker denigrerende wijze aan te spreken.

  En WAAROM moet ik zo ‘aangesproken’ worden als ik op de vorige blogs ‘alleen maar’ heb gepleit vóór uitbreiding van het gebied door de Oostvaarderswold ( daar is-ie weer!!).
  WAT is daar zo ‘crimineel’ aan dat uiteindelijk nog zelfs Holleeder er bij gehaald moet worden.

  Daarom nogmaals, Marianne, ik zou het niet zo vreemd vinden, of misschien beter nog aan te bevelen vinden, als SBB dit soort ‘intimidatie’ berichten censureert en niet op hun blog plaatst.

  Ik hoop dat Mikal dit leest en dat ze daar oren naar heeft…..alhoewel: dan wordt ze dáárom weer verbaal ‘ neergesabeld’….dan is ze weer niet ‘TRANSPARANT”…..

  Het is jammer Marianne, maar dit soort reacties nodigen mij toch echt niet uit om een inhoudelijk debat aan te gaan.
  En dáár is dit blog nou juist wél voor bedoeld.

  Nou ja, het is lekker weer…ik ga op een andere manier genieten.

  Groeten
  Tea

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 14:48

  Beste Mikal, mogen de deelnemers aan déze blog van SBB de schouwrapporten inzien? Kan je antwoord hierop geven?
  Met vriendelijke groet én sterkte toegewenst,
  Corinne Polpe

 • Marianne
  8 april 2018 om 14:43

  Tea

  Snap ik. Vind het zelf wel meevallen. De tegen partij is niks beter. En zolang er maar niet met de dood word bedreigt vind ik het niet erg. Ik kan me ook best voorstellen dat als er niet 1 x word gereageerd door degene die de blog schrijft/ begint maar wel geweldig leuke plaatjes plaat en mooie verhaaltjes schrijft dat dat veel mensen irriteerd terwijl er in werkelijkheid een zeer groot aantal dieren word afgeschoten of sterft. Heb het idee dat iedereen het merendeel in iedergeval daar antwoorden op wil in het hoe en waarom en dat deze mensen daar veranderingen in willen zien. Sbb zet de tegenstanders ook alleen maar in kwaad daglicht he! Zogenaamd hekken open zetten bedreigingen ect en merendeel wat daarvan naarbuiten komt is ook niet waar. We zoudenook blij kunnen zijn dat mensen opkomen voor de rechten van een dier dat doen we ook voor de mens. Het blijkt dat het niet valt te rijmen voor veel mensen dat je werkt bij een natuur organisatie dat je gewoon toekijkt hoe alles onder je ogen en handen sterft. En dan worden er aan de andere kant van Nederland zeehondjes “gered”. Dan zou je toch zeggen dat de heer Hans Olff daar ook zegt : heel gewoon niks aan de hand komt wel weer goed..

  Vriendelijke groet Marianne vrouw uit de praktijk

 • Tea
  8 april 2018 om 14:25

  Voor alle duidelijkheid:
  Het gáát helemaal niet om mij persoonlijk, want het raakt mij niet…..ik noem mijzelf alleen als voorbeeld…maar kijk eens naar Sylv en anderen.

  Het gaat mij om het wángedrag van sommige mensen (want er zijn er meer) op dit blog t.o.v. anderen en het tenenkrommende taalgebruik….of liever misbruik dat ze hanteren.

  Ik probeer daar enig fatsoen in te brengen.
  En dat heeft óók niets met mijn mening of die van anderen te maken.

  Het gaat om fatsoenlijk met elkaar om te gaan….óók met Mikal en de andere SBB medewerkers….óók al heb je een andere mening!!!

 • Marianne
  8 april 2018 om 13:43

  Niek l

  Hans olff is het voorbeeld van een dom theoretisch mens.

  Dat is weer iets anders dan de slimme theoretische mens.

  Wat een list en een bedrog.

  Als het aan hem ligt gaat het er over een poosje weer zo aan toe.

  Ik noem de gg van de ovp daarom proefdieren.

  Ik ben blij dat iemand als Ronald steeds zo vel reageerd op al die mensen met rare natuur gedachten.

  Ze hebben al te lang aan de macht gestaan in het ooit zo mooie gebied.

  Ronald zou misschien wat minder op tea moeten reageren net als de rest maar vind zijn vergelijkingen en opmerkingen soms ook wel leuk en toepasselijk.

 • Niek L
  8 april 2018 om 12:37

  He Ronald, Ja, ze zouden er goed aan doen eens te luisteren, en toch vegen ze gewoon hun bips er mee af.
  Maar in een grote groep heb je nou eenmaal allemaal mensen met allemaal ideeen en overtuigingen en toch zijn we uiteindelijk allemaal voor hetzelfde.
  En draai het eens om, als ik tegen jou ga schoppen en naar doen, omdat ik vind dat jij iets vergeet….
  Dan ga je ook niet denken, misschien heeft Niek gelijk, dan denk je gewoon, wat een lul, ik geef hem geen gelijk, al heeft ie het.

  Je pijlen richten op SBB, de provincie, politiek Den Haag en in je achterhoofd houden dat het een kwestie is van een lange adem hebben.
  Reken maar dat SBB denkt, straks is het lente en zomer dan houden ze hun kop wel….volgend jaar, nieuwe kansen, nieuwe prijzen.

  Kijk waar je goed in bent, en zet dat in.
  Zorg dat je dat gebruikt, zorg dat je meer er vanaf weet, zoveel mogelijk visies en gebruik takt, dus weet waar en wanneer je kunt toeslaan, of weet dat we nu druk aan het uitoefenen zijn….
  Het is deels strategie…..

  Nee Corinne, ik vroeg het me ook al af.

 • Niek L
  8 april 2018 om 12:35

  He Ronald, Ja, ze zouden er goed aan doen eens te luisteren, en toch vegen ze gewoon hun bips er mee af.
  Maar in een grote groep heb je nou eenmaal allemaal mensen met allemaal ideeen en overtuigingen en toch zijn we uiteindelijk allemaal voor hetzelfde.
  En draai het eens om, als ik tegen jou ga schoppen en naar doen, omdat ik vind dat jij iets vergeet….
  Dan ga je ook niet denken, misschien heeft Niek gelijk, dan denk je gewoon, wat een lul, ik geef hem geen gelijk, al heeft ie het.

  Je pijlen richten op SBB, de provincie, politiek Den Haag en in je achterhoofd houden dat het een kwestie is van een lange adem hebben.
  Reken maar dat SBB denkt, straks is het lente en zomer dan houden ze hun kop wel….volgend jaar, nieuwe kansen, nieuwe prijzen.

  Kijk waar je goed in bent, en zet dat in.
  Zorg dat je dat gebruikt, zorg dat je meer er vanaf weet, zoveel mogelijk visies en gebruik takt, dus weet waar en wanneer je kunt toeslaan, of weet dat we nu druk aan het uitoefenen zijn….
  Het is deels strategie…..

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 12:21

  Ronald, wat leuk; ik heb óók jaren schaapjes gehouden (zwart-bles)! Ik pachtte een weiland van de gemeente Graft-De Rijp!

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 12:11

  Beste dierenvrienden, trouwens is er al wat bekend over de schouwrapporten? Daarin staat haarfijn beschreven waaraan déze dieren zijn gestorven! Dát dóen ze in Utrecht!

 • Ronald
  8 april 2018 om 12:02

  Niek l je hebt gelijk . Sorry?

  Corinne polpe ik heb schapen maar dat geeft niet?

  Maar inderdaad als hun wei op is gaan ze naar de volgende wei zodat het gras weer kan groeien of ik verkoop zodat alles meer in evenwicht is.

  En ja niek l ze zouden moeten overleggen luisteren en doen wat gied is wat zou het gebied dan mooi worden. En eventueel groter.

  Ik ga even mijn ronde weer doen. Lammetjes lopen heerlijk in de wei met dit weer . En de hooirijven moeten gevuld blijven anders stagneerd de melkproductie voor de lammeren en is er kans op sterfte dat willen we niet.

  Zal proberen minder op tea te reageren helpt toch niet maar ik laat me niet voor de gek houden door sbb mikal provincie of de staat

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 12:02

  En dat verplaatsen hoeft niet in één keer te gebeuren. Dát kan steeksgewijs! In de herfst had SBB daar mee moeten beginnen! Dat er geen eten meet staat, zie je in de herfst! Óók aan de Dieren zie je dat aan hun conditie! Zó simpel als wat!

 • Ronald
  8 april 2018 om 11:51

  TEA wie niet goed is voor een dier is zeker niet goed voor de mens.

  Je hebt je hieronder zelf weer heen gezet hoe je bent.

  Ik heb je er niet mee vergeleken maar wou aangeven dat zoals jij denkt over de ovp als dat normaal is in Nederland wat maakt het dan allemaal nog uit.

  Maar kruip vooral in je slachtoffer rol.

  En probeer jou natuur in stand te houden . Ik ga proberen om dit leed te stoppen.

  En met mij doen dat velen.

  Vraag maar eens na hoeveel mensen contributie en donaties stop hebben gezet.
  Jammer want dat was nodig geweest voor een goed beleid.
  En niet voor onderzoeken ten koste van. Trek je vooral terug de dieren hebben niks asn jou ja als ze leiden dan geef je ze de kogel heel natuurlijk.

  Nogmaals laad de kadavers dan liggen. Laad zien wat dan natuur is.

  Mensen voor de grap houden het is als een kind een lege snoepdoos geven.

  TEA ga vanmiddag lekker wandelen in het nu zo mooie weer zo opreruimde gebied.

 • Niek L
  8 april 2018 om 11:47

  Kom Ronald, je bent een topgoser maar steekt je energie regelmatig in de verkeerde dingen.
  Dat kun je van Tea leren, kijken of je kunt samenwerken en als dat niet lukt loslaten en negeren.

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 11:42

  Ach, Ronald weet het wel? Als zijn koeien een wei hebben kaal gevreten, dan gaan ze naar een andere wei (verweiden het dat) Dat had SBB ook moeten doen! Vangen en naar andere natuurgebieden moeten overplaatsen waar wél genoeg te eten is! Zo simpel is het!

 • Tea
  8 april 2018 om 11:36

  Corina,

  Zie hieronder het voorbeeld:… Duidelijker kan het niet….zelfs Holleeder wordt erbij gehaald en ik word in één naam met hem genoemd.

  Dat zegt toch genoeg??? Lijkt mij.

  En verder houd ik hier over op……geniet van je dagje uit.

 • Ronald
  8 april 2018 om 11:21

  TEA maakt zich druk om een aantal mensen waaronder ik neem ik aan die met gevat dom of praktische ?? woorden mensen er eens van te overtuigen dat dit dierenleed is en geen natuur. Deze mensen maken zich wel druk om de plof kip en de verdere bio industrie maar niet om een wildpark. Ik zou zeggen beeksebergen laat alles maar bijenkast lopen. De gevaalde wetenschap willen deze mensen niet onder ogen zien en dan moet de grote groep tegenstanders netjes blijven op hun manier. Als deze sytuatie niet aan de orde was TEA dan had je alleen maar positieve reacties op deze blog gehad en dan was de zogenaamde mikal geridderd voor het goede werk wat ze verricht voor sbb en de politiek. En dan had je misschien 1 iemand op deze blog die zei er word niet goed gehandeld in de ovp doorSBB.

  Jij TEA zegt helemaal niks omdat juf tegengesproken word. Je kan ook niet met tegenargumenten komen omdat iedereen weer over je heen komt. Als je dat beetje gebakkelij erger vind dan het dierenleed weet ik niet met wat voor mens ik te maken heb. Wat mij betreft kan Holleeder dan ook wel weer vrij

 • Corina
  8 april 2018 om 11:02

  Thea,
  Ik zeg met ik weet niet of dit het geval is, dat ik niet weet of het voorkomt uit onmacht of toch puur zieken is.
  Keur het nog steeds niet goed.
  Valt me wel op dat weer maar op 1 aspect gereageerd wordt,
  Maar goed ik weet en duizende met mij hoe ik over bepaalde zaken in de OVP denk. Ga nu maar eens van een natuurpark hier in de buurt genieten

 • Tea
  8 april 2018 om 10:36

  Corina,

  Je zegt ‘ik weet niet of dat het geval is ‘ …..het feit dat je dit zegt doet mij eigenlijk al verbazen ….en ik zou dan ook willen zeggen.: ga dan al die honderden berichten eens even goed teruglezen.
  Me dunkt dat je dan toch wel kunt lezen hoe mensen als ikzelf en anderen, die anders redeneren dan de meerderheid op dit blog, beschimpt worden en op een belachelijke manier ‘aangesproken’ worden….door sommigen.

  Nou slaap ik daar echt geen minuut minder om, want ja het is toch .’ Je weet wie het zegt’ …..maar ik vind echt dat dit blog niet voor dit soort ongepaste berichtgeving bestemd is ….
  Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich bewust zo publiekelijk misdragen en zich te buiten gaan een een dergelijke stortvloed van persoonlijke beledigingen en treiterijen.

  Lees hieronder op dit blog alleen al de antwoorden op Marinus en Lammert. …en kijk eens wat Sylv over zich heen krijgt….en Jaqueline.
  Die ‘wagen’ het om positief over de OVP te praten en ja hoor, daar gaan we weer.: vuilspuiterij op de persoon gericht.
  Om over Mikal nog maar te zwijgen……die wordt ook op een uiterst minderwaardige manier door het slijk gehaald.

  Dus ja, ik raak er steeds meer van overtuigd: censuur voor onaangepast gedrag en berichtgeving.

 • Janine
  8 april 2018 om 10:31

  Niet alleen dat. Het grootste bezwaar is wat mij betreft dat ze de dieren keer op keer een hongerwinter laten meemaken.

  Dat is onnodig, en wreed.

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 10:25

  Marianne, Ronald en Corina, 3 keer met jullie eens! Nu halen ze de dieren tóch ook weg? Ja dood weliswaar; dat hadden ze béter levend moeten doen!

 • Marianne
  8 april 2018 om 09:45

  Corinne

  Je hebt ook praktische mensen die theoretisch heel goed zijn daar zijn jij en corina denk ik twee van. Die mensen zien nog wat er gebeurd en aan de hand is in de ovp.?

 • Ronald
  8 april 2018 om 09:42

  Misschien ook een x luisteren naar een domme boer??

 • Ronald
  8 april 2018 om 09:40

  Ben het met julie eens . En als ik alles zo lees dan zou dom en slim met elkaar moeten samen werken en naar elkaar moeten luisteren. En ik vind als je je ogen open doet je kan zien dat wat er in ovp gaande is niet goed gaat /ging. Daar had omwille van de gg ingegrepen moeten worden.

 • Corina
  8 april 2018 om 09:30

  Hoi Corine,
  Denk als ik jou reactie, s zo lees ook inderdaad niet dat jij dom bent ondanks je universitaire studie ( grapje ) Helaas denken vele als ze gestudeerd hebben sommige ecologen / biologen enz dat ze daardoor intiligenter zijn dan andere.
  Je kunt ergens wel in uitblinken maar dat maakt ze vaak blind voor ander facetten.
  Met alle gevolgen van dien

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 09:09

  Dom dus voor een theorie mens! Nou, ik kan er niét mee zitten. Heb trouwens wel een universitaire studie gedaan (maar dit terzijde) Dag hoor!!!!

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 09:05

  Beste allemaal, ik ben van mening als je dáár dieren kunt uitzetten, dan kan je ze óók weer weghalen als er niets meer te eten staat! Kijk én dat had moeten gebeuren! Uitzetten in gebieden waar nog voldoende eten staat!
  Simpel, ik ben dus een praktisch mens! Haha, dom dus! Goed stuk hoor Marianne! Groet, Corinne

 • Corina
  8 april 2018 om 08:58

  Nee Ronald,
  Ik ben absoluut tegen wat daar gebeurd, en de ,, gewone mens,, word al jaren de mond gesnoerd.
  Dat probeerde ik op een nette manier duidelijk te maken.
  Snap ook vele zaken niet, help de vogels de winter door, red de egeltjes enz. Is allemaal natuur.
  Maar laat de grazers creperen want die hebben het beter dan in de bio industrie.
  Klopt voor mij ook van geen kanten, en met wat voor goed onderbouwde argumenten je ook komt er wordt altijd wel weer een of ander rapport uit de hoek gehaald.
  Het gaat mij om het uithongeren van meer dan 3000 dieren en dat is op geen enkele manier goed te praten.
  Maar wees er van overtuigd dat daar heel andere belangen spelen.

 • Ronald
  8 april 2018 om 08:49

  Corina

  Zijn er mensen gehoord. ??

  Linkt mij van niet . Anders was er naar mijn mening een x aantal jaren geleden toch al ingegrepen?

  Vind jij het normaal wat er in het gebied gebeurt? Word daar goed gehandeld naar jou mening?

  Ik ben benieuwd naar je mening

 • Corina
  8 april 2018 om 08:27

  Thea,
  Nee mensen persoonlijk aanvallen, schelden enz. keur ik ook absoluut niet goed.
  Is vaak een teken van onmacht en het gevoel niet gehoord te worden.
  Weet ook niet of dat hier het geval is natuurlijk je hebt altijd mensen die stennis willen schoppen.
  Niet op reageren zou ik zeggen, valt het vanzelf stil.
  Maar het frustreerd mij hier ook soms, als bv iemand roept dieren sterven nu door bijvoeren, en ik reageer daar op met wat meer uitleg over het spijsverterings kanaal van grazers is het stil. Dan zou er ook gereageerd kunnen worden met bv. er kenning of weerleggen met een andere uitleg.
  I.p van alleen maar te roepen het komt door het voeren.
  Kan me echt niet aan de indruk ontrekken dat als er van de actie voerders kant steekhoudende onderbouwde argumenten worden aangedragen deze worden genegeerd of weg gebagetaliseerd.
  Soms word door uitspraken en raporten de indruk gewekt dat mensen die reageren op wat ze daar zien dom en onwetend zijn
  Dat vind ik ook niet netjes.
  Daarbij is mijn ervaring dat ook al vele rapporten achteraf moesten worden bijgesteld omdat zaken in de praktijk toch wat anders liepen dan gedacht .
  En ook omdat bepaalde andere belangen meer gewicht hebben dan dieren welzijn
  En dan komt dat gevoel van onmacht weer om de hoek kijken , zeker voor mensen die zien wat op dit moment met die dieren gebeurd.
  Ben alleen maar blij dat mensen in verzet komen , zouden ze veel meer moeten doen, maar inderdaad wel op een fatsoenlijke manier, hoewel in deze maatschappij steeds onduidelijker is wat fatsoenlijks normen zijn.
  En dan zijn we er weer is dieren van honger laten omkomen fatsoenlijk als we er het etiketje natuur of wild op plakken

 • Niek L
  8 april 2018 om 08:04

  Er moet een interview geweest zijn op de radio met Han Olff en iemand met een totaal andere mening. Ik meen dat het donderdag of vrijdag was.
  Weet iemand er iets van?
  En heeft iemand misschien een link waar ik het terug kan luisteren?

 • Ronald
  8 april 2018 om 08:00

  Tea je zou niet meer reageren

  Mikal zou ook de conclusie kunnen trekken dat ze verkeerd bezig is. Bedreigd word ze door niemand hier. Ze word niet begrepen dat is wat anders . En omdat de onzichtbare mikal niet reageerd zal dat ook niet veranderen. En moet sbb nog meer verbloemen ?? Ze zijn zelf al niet open en eerlijk over de gang van zaken . Als zei alleen maar de opdracht krijgen om de uitvoer te doen die ze nu doen breng dat dat uiterlijk met namen naar buiten. Volgensmij ben jij zo n type die zijn kop in het zand steekt als die denkt dat ie gelijk heeft en niks meer zegt. Op een blog mag ieder zeggen wat ie denkt . En jij bent net zo verbaal als de rest hoor niets meer niets minder. Weet je toevallig wat er nu nog leefd in ovp. Mocht niemand naar binnen namelijk en lijkt mij dat je op dezelfde voet leefd met sbb dus jij zal het wel weten.

 • rosita
  8 april 2018 om 02:51

  Je mist een dingetje Mikal. OVP IS GEEN natuur. OVP is een dierentuin met een hek er omheen. Voor dierentuindieren moet je zorgen, die mag je niet uithongeren en dan afschieten. Echt niet.

  >>>uitleg geven over hoe ecologische systemen in de natuur werken.<<<

 • Tea
  8 april 2018 om 02:39

  Corina,

  Nog even een kleine ‘rectificatie’!

  Het zou een goed idee zijn om berichten van blogdeelnemers die alleen maar tieren en intimideren tegen andere blogdeelnemers EN tegen de SBB medewerkers , tot ongewenste berichten te verklaren en niet te plaatsen.

  Het kan jou toch ook niet zijn ontgaan hoe Milka persoonlijk beledigd en ‘verbaal’ belaagd wordt!?
  En vind je dat dan normaal???

  Ik niet.

 • Tea
  8 april 2018 om 02:27

  Corina,

  Ik generaliseer niet….ik heb het over DIE mensen die zich echt walgelijk gedragen op dit blog.
  Me dunkt Corina, dat kan jou toch óók niet zijn ontgaan hoe sommige mensen schelden en tieren tegen mensen die hen NIET naar de mond praten.

  Over het beestje bij de naam noemen:
  Ik zou best een paar namen kunnen noemen, maar zelfs dát gun ik ze niet.

  Ik heb in het begin al ( een paar blogs terug dus) héél netjes gevraagd of men zich verbaal een beetje in wil tomen….. Maar als je dat netjes vraagt krijg je gewoon nog meer shit over je heen.
  En mensen die dan door blijven drammen en treiteren ,vind ik inderdaad onfatsoenlijke boerenpummels….sorry, maar méér verdienen ze niet.

  Mijn laatste reactie gaat helemaal niet over de dieren…..ik heb het hierover mensen…..die mensen die zich niet fatsoenlijk weten te gedragen.

  Dit heeft alles niets te maken of ik of Sylv of Jacqueline wel of niet van dieren houden…..
  Daar kan NIEMAND op dit blog over oordelen…… Maar ‘ we ‘ worden wel ‘veroordeeld’ omdat we iets anders tegen de zaak aankijken.

  Mijn vorige blogbericht gaat mij gewoon om het wangedrag van ménsen…..dat vind ik buiten alle proporties ….. en dáár ga ik zeker niet mee in gesprek.
  Ik kan me echt de emoties voor de dieren wel voorstellen, maar dat is géén enkel excuus om je zó te misdragen tegen mensen die een andere mening hebben.

  Je hebt het over begrip aan 2 kanten: ‘ we’ krijgen niet eens de kans om ons uit te spreken of we worden weer met drek overgoten ….dus wie is hier nou intolerant????…wie toont hier nou geen begrip????

  Ik zou het dan ook helemáál niet vreemd vinden als SBB besluit om met dit blog te stoppen…. Maar dat is uiteraard aan SBB.

  Of ik zou het inderdaad daarom een goed idee vinden om berichten te censureren. Zodra mensen grof worden tegen andere blog deelnemers, dan hun reacties gewoon niet plaatsen.

  Dus Corina,
  Mijn laatste reactie gaat niet over de dieren maar over de mensen !!!
  Emoties hebben is goed, maar andersdenkende mensen daarvoor uitschelden is ontoelaatbaar.

  En nogmaals Ik zou het dan ook helemaal niet vreemd vinden als SBB om die reden besluit hiermee te stoppen.

 • Conny
  8 april 2018 om 00:54

  Weer een blog met mooie foto.
  Vraag mij af waarom alleen de mooie plaatjes worden getoond.
  Waarom niet ook een keer een foto van een uitgemergeld rund, paard of edelhert voor het het hek of een afgeschoten dier
  Met een blog zo ziet de natuur er op de OVP ten tijden van voedsel gebrek er in de winter uit.
  Jullie vinden dat erbij horen laat dat dan ook maar zien.
  Nu zien de meeste mensen alleen de leuke plaatjes en dat geeft toch een vertekend beeld.

 • Jos
  8 april 2018 om 00:30

  Aaaaaastrid………..,

  vandaag heel de dag lekker op de Veluwe geweest. Heerlijk gewandeld. Langdurig met mijn rug tegen een boom, en maar genieten!
  Zwijnen en een prachtige roedel herten!!

  Niet om mijn kop in het zand te steken, maar had het gewoon even nodig!!

  Uiteraard wederom met groet, Jos.

  P.s. En op de hei bij Uddel, 2 overkomende kraanvogels!!

 • Corinne Polpe
  8 april 2018 om 00:21

  Tea, redelijke mensen zijn mensen die tégen kritiek kunnen! Hou op met jezelf als een hoger geplaatst mens te zien!
  Heb je wél eens gehoord op het recht van een vrije meningsuiting?
  Groet, Corinne Polpe

 • Corina
  8 april 2018 om 00:14

  Beste Thea ik heb tot nu toe nog niemand beledigd of uitgescholden maar krijg ook geen antwoord of reactie op wat ik vind.
  Vind het ook een beetje arogant dat je zo generaliseerd.
  Noem het beestje dan bij naam.
  Begrip komt van twee kanten en van jou en Jacqueline krijg ik ook op geen enkele manier het idee dat jullie snappen dat mensen er moeite mee hebben dat dieren staan te verhongeren. Jullie wekken de indruk dat dit normaal gevonden moet worden. Nou voor mij en al meer dan 80.000 mensen is dit niet normaal. En steeds meer mensen die zien wat daar gebeurd komen in opstand. Ken ook een paar boswachters van SBB uit natuurgebieden hier in de buurt waar ik mee heb gesproken en die staan absoluut niet achter wat daar gebeurd. Dus misschien zou het opening bieden als het nu inderdaad niet alleen is vanuit al die mooie rapporten werd bekeken maar vanuit wat daar werkelijk gebeurd met die dieren.
  Die beelden kunnen jullie toch ook niet onberoerd laten, of is jullie hart al zo versteend.
  Of bescherm je jezelf er tegen door te zeggen dat hoort zo is natuur

 • Tea
  7 april 2018 om 23:00

  Milka,

  Misschien zou het inderdaad toch een idee zijn om, zoals Jacqueline al aanhaalde:
  al die mensen die alleen maar schelden en beledigen, de mogelijkheid ontnemen om al hun drek op dit blog te gooien.
  Dit is echt misbruik en kaping van een blog dat dáár zeker niet voor bestemd is.
  Dat is onacceptabel en gaat ten koste van waar het écht voor bestemd is:
  Een inhoudelijke discussie tussen redelijke mensen.

  Deze lieden voldoen niet aan de normen van fatsoen en redelijkheid dus die moeten eigenlijk gewoon het woord ontnomen worden.
  Er valt écht niet mee te praten.

  Dit zijn reacties van mensen van een niveau dat je doet afvragen: moeten wij, redelijke mensen, dat allemaal aanhoren en toelaten ??
  We doen dit niet graag in Nederland, maar een dergelijk gebrek aan fatsoen en wangedrag tegenover andersdenkenden en SBB medewerkers zou toch bijna om een vorm van censuur vragen.

  Wat een boerenpummels zijn dit, zeg…..
  Sorry hoor, maar na al die beledigingen die ik hier op dit blog voorbij heb zien komen kan ik voor dit soort misselijk en denigrerend treiter-gedrag geen andere woorden meer vinden.

  Wat een wanstaltige vertoning is dit.

  Maar jouw wens ik veel succes Milka.

  Laat ze kletsen, reageer ZEKER niet op dit soort minderwaardige aantijgingen ….en scheldpartijen.
  En misschien: gebruik die knop waarop staat:
  ” NIET geschikt voor publicatie ivm. Gedrag van laag allooi “!!..

 • Melanie
  7 april 2018 om 21:29

  Fantastisch die terug kerende vogels en ringslangen naar de poel des doods, de Oostvaardersplassen! Als straks alle grote grazers zijn uitgemoord omdat jullie ‘experiment’ is mislukt, gaan jullie dan met de dieren die vrijwillig terug keren ook die zieke praktijken uitvoeren???
  Ongelooflijk dat er nog mensen zijn (kan ik het mensen noemen) die vrijwillig bij jullie een kaartje kopen om het gebied in te gaan en naar jullie stomme gezwets te luisteren!!!!!

 • Ronald
  7 april 2018 om 20:53

  ?????

  Mooi verhaal en klopt ook nog

  Geweldig

 • Marianne
  7 april 2018 om 20:43

  Tea je hebt slimme mensen en je hebt zoals de slimme mensen dat noemen domme mensen. Slimme mensen zijn theorie mensen domme mensen zijn heel vaak praktische mensen. De praktische de domme dus doen vaak het praktijk werk. En luisteren wel naar de theoretische mensen. Maar de theoretische mensen de slimme dus luisteren vaak niet naar de domme praktische mensen. En daar gaat het vaak mis . De ovp is daar het grote voorbeeld van. De slimme mensen de theoretische dus wouden niet luisteren naar de domme de praktische mensen dus. En nu is de tijd gekomen dat daar de domme praktische mensen niet meer maar de slimme theoretische mensen willen luisteren. En dan kun je de discussie weer gaan voeren wat is slim en wat is dom. Ik ben dus een domme biologische boer. Eigenlijk moet je dat een praktische boer noemen. Praktische mensen zouden dit gebied hebben moeten runnen, de domme mensen dus en de theoretische mensen de slimme dus hadden beter naar de domme moeten luisteren.
  Al met al heeft de slimme theoretische mens dit gebied zonder na de domme te luisteren naar de bliksem geholpen zowel gebied als dier.

  TEA is het voorbeeld van een slim mens alleen jammer dat ze niet kan luisteren.

 • Ronald
  7 april 2018 om 20:26

  Stuur die foto even door naar Jacqueline vind ze vast leuk

  Verschrikkelijk toch

 • Corina
  7 april 2018 om 19:41

  Nou wat Els net gepost heeft kan ik echt geen bagger noemen.
  Wel de foto die ik net onder ogen kreeg van een geschoten merrie met het veulen er half uit ws geen kracht meer het te volbrengen. Zijn er weer 2 minder.

 • Ronald
  7 april 2018 om 19:35

  Jacqueline

  Het is net wat je onder bagger verstaat.

  Ik vind het in de ovp bagger. Iedereen inmiddels bekend.

  Storing gehad met tv of internet?

 • Jacqueline
  7 april 2018 om 19:32

  Zie je wel, !
  Zei ik het niet?
  Bagger

 • Ronald
  7 april 2018 om 19:15

  Jacqueline

  Ik weet niet of je alles op deze blog leest maar mikal heeft nog geen een x gereageerd hoor.
  Ze heeft het momenteel en daar voor ook te druk om alles af te schieten . Maar daar ben je vast al van op de hoogte.

  Als je naar de site gaat van sbb heb je diverse dingen waar je aan mee kan doen zoals kamperen in de natuur en zo.

  Binnen kort komt de cursen niet ezeltje prikje maar schiet het hertje.

  Wie wint krijgt gratis een dood konik paard mee of een dood heckrund en natuurlijk de dode edelherten die je geschoten hebt. Heb je geen vervoer? Ze komen ze thuis afleveren ze rapen ze zelfs voor je op.

  Zou zeggen geef je op.

  Of de cursen dromen in de natuur met Hans olff dan krijg je een film te zien en dan mag jij zeggen wat niet waar is en je hebt het dan altijd goed

 • Els
  7 april 2018 om 19:02

  Reactie op het artikel van Han Olff
  https://www.facebook.com/notes/han-olff/aantallen-grazers-in-de-oostvaardersplassen-nu-gehalveerd-hoe-erg-is-dat/10214232433159080/

  Beste meneer Olff

  Het getuigt van openheid en moed dat u bereid bent uw standpunt te verdedigen en in discussie te gaan. Graag maak ik van die gelegenheid gebruik. Hierbij mijn (persoonlijke) toelichting op wat ik vind rammelen aan uw onderbouwing. Ik beperk me daarbij tot wat zinnen uit uw gepubliceerde artikel.

  U schrijft: “In het wild levende dieren* produceren altijd veel meer jongen dan nodig zijn om de populatie in stand te houden.”. Mijns inziens gaat u met dit argument voorbij aan de angel van de discussie. Namelijk dat “de tegenstanders” unaniem van mening lijken, dat het hierbij *niet* gaat om “in het wild levende dieren”.

  U schrijft vervolgens: “Het basispunt van veel kritiek op de Oostvaardersplassen de afgelopen maand is dat men niet accepteert dat dit in het wil levende dieren zijn”.
  Ook naar mijn mening is dit inderdaad de kern van de discussie. En wel omdat deze dieren recentelijk *uitgezet* zijn. En enkel middels bureaucratische definities (Spoor A) de status van “wild levende dieren” hebben gekrégen. Door de mens, vanachter een bureau. (Net zoals een bepaalde meneer eigenhandig ooit de status “untermensch” verzon, evenals übermensch.)

  U schrijft verder: “Keer op keer is door overheden en rechters vastgesteld dat het hier “in het wild levende dieren betreft”. Dat klopt, want er is inderdaad steeds getoetst aan die -in een eerder stadium- vastgelegde kaders. En die waren onfeilbaar vastgesteld en goed dichtgetimmerd. Echter de huidige (en eerdere) protesten betreffen nu juist de kern en inhoud van die kaders. Dus vooral de vraag, of die status van: “in het wild levende dieren” nu wel zo terecht is! (en was)

  Want zeg nou zelf; over welk “wild” heeft u het hier, als u stelt dat het om “in het wild levende dieren” gaat? Weliswaar is het terrein ontegenzeggelijk nogal uitgestrekt, als je al dat water meetelt. Maar mogen we hier zo onderhand niet stellen, dat het om een groot “park” gaat? Waar inmiddels niets “wilds” meer aan is?

  Immers, de volgende maatregelen zijn inmiddels continue noodzakelijk, om die “wilde” omgeving in stand te houden. Te weten:
  • Peilbeheer
  • Aanleg van beschutting door het stapelen van dood hout
  • Het planten van boomsoorten en meer stekelstruiken (voor voortbestaan bos en bosverjonging)
  • Afsluiten van gebieden in de winter, ter voorkoming van vraatschade
  • Anderzijds kunstmatig openstellen van aangrenzende bosgebieden
  • Omkappen van bomen, als gevolg van vraatschade
  • De aanleggen van schuilrichels
  • Grootschalig afvoeren van kadavers (in plaats van ze “in het wild” te laten liggen)
  • Het met gaas bekleden van jonge aanplant en bomen (om toch nog iets van bos te behouden)
  • Het blijvend omheind houden van het gebied (o.a. omdat het “wild” anders migreert)
  • De eenmalige interventie voor meer droognat overgangen en meer reliëf
  • En wellicht nog veel meer (naast vroeg reactief beheer) (bron: managementplan OVP 2011-2015)

  Kortom, er wordt inmiddels heel wat aan dat “wilde gebied” geknutseld, al dan niet in het belang van die “in datzelfde wild” levende dieren….

  Verder verwijt u de tegenstanders trivialisering van dierwelzijn. U schrijft “Allerlei andere aspecten van dierenwelzijn (vrije partnerkeuze, jongen groeien op met ouders, ongestoorde sociale interacties in groepen) worden daarbij getrivialiseerd. Eigenlijk wordt het bestaan van in het wild levende dieren ontkend.”

  Naar mijn mening worden juist in de huidige beheersplannen, aspecten van dierwelzijn onvoldoende geborgd. Immers de 5 vrijheden van dierwelzijn zoals gedefinieerd door de commissie Brambell zijn:
  1. Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding
  2. Vrij van fysiek en thermaal ongerief
  3. Vrij van pijn, verwonding en ziektes
  4. Vrij van angst en chronische stress
  5. Vrij om zijn natuurlijk gedrag te vertonen

  De voorbeelden die u benoemt betreffen alleen aspect 5 (natuurlijk gedrag) . Echter ze gaan volledig voorbij aan de andere 4 aspecten van dierwelzijn die – dat hoeft geen betoog – aan uw “in het wild levende dieren” helaas niet gegarandeerd kunnen worden. Alleen al de immense JKK-velden in de zomer, staan garant voor de gruwelijke dood -op termijn- van vele paarden. En het hoge aantal herten met ataxie roep bij velen ook de nodige vragen op.

  U besluit uw betoog met: “Dit betekent niet dat het huidig beheer in beton gegoten zou moeten zijn. Er zijn nog allerlei manier om het populatiebeheer, de inrichting, de aansluiting van het gebied bij z’n omgeving, en de recreatieve aantrekkelijkheid verder te verbeteren. Maar dat zal vooral moeten gebeuren met bewaking van de unieke eigenschappen van dit ecosysteem. Flinke jaar-tot-jaar variatie in aantallen grazers horen daarbij en maken het gebied uniek”.

  Hoewel u vergeet uit te leggen waarom die “jaar-tot-jaar variatie” zo belangrijk is, denk ik, dat hier het aanknopingspunt met de tegenstanders ligt. Het is immers zeer goed mogelijk, om een jaar tot jaar variatie te bewerkstelligen. Door populaties te beheren, oogsten (om de Ark-terminologie maar even te gebruiken) of te verplaatsen. En er zijn vast nog meer beheers mogelijkheden, die verder uitgediept kunnen worden.

  Belangrijkste lijkt mij, dat we loskomen van die discussie “wilde dieren”. En gewoon gaan accepteren, dat dit gebied door de mens ontworpen én (permanent) in standgehouden wordt. En dat niet alleen het grondwater, de bodem, de boompjes, de omheining en de struiken aandacht en bescherming behoeven. Maar ook die laatste categorie: de daar door de mens geïntroduceerde grote grazers….

 • Corina
  7 april 2018 om 18:49

  Jacqeline, vind jij dat ook zo erg de bio industrie, ben je net als ik vast vegetariër.
  Maar vind wel dat het leed van het ene dier dat van het andere niet verzacht.
  En als je gezellig 5 maanden naast je moeder hebt mogen huppelen is nadien de hongerdood geen beloning.

 • Jacqueline
  7 april 2018 om 18:26

  En Tea, ik weet het, kon het even niet laten

 • Jacqueline
  7 april 2018 om 18:23

  Nou Mikal,
  Ik zou echt geen reactie geven op al die suggestieve vragen.
  Het is de moeite niet.
  Deze mensen kapen je blog,
  Verzieken het voor diegenen die helemaal geen boodschap hebben aan actievoerders en gewoon je blog willen lezen.
  Ze smijten oude troep over de hekken,
  Knippen hekken kapot.
  Zijn zelf ingenomen want zij vinden dat ze in hun recht staan en zij hebben altijd gelik en weten het beter dan alles en iedereen en dus moet iedereen die anders denkt er aan geloven en wee diegene die iets anders dan wat zij prediken durft te zeggen die krijgt meteen een lading bagger over zich heen.
  Kwasi vriendelijke berichten met een denigrerende ondertoon. Ik zeg.. negeren allemaal en zet de mogelijkheid tot reageren uit!
  Worden we allemaal happy van.

 • Tea
  7 april 2018 om 18:17

  Jacqueline,

  Jouw ‘verhaal’ heb ik al meerdere keren in eigen woorden op de vorige blogs gezet: het verschil tussen de vrijheid van de OVP en de in stallen levende dieren…..die dát juist NIET hebben. Het is appels met peren vergelijken.
  Maar het is nutteloos om met deze mensen in gesprek te gaan….het wordt een litanie van scheldpartijen en beledigingen.

  Neemt niet weg dat we kritisch moeten blijven , maar die beschuldigingen die het SBB personeel naar het hoofd geslingerd krijgt is van een niveau waar je liever niets mee te maken wilt hebben.

  Die ‘opruiende’ emoties zijn totaal niet vatbaar voor die kant van de zaak….OF überhaupt voor een andere kant van de zaak.
  En zéker niet voor de meningen van mensen die er een genuanceerdere mening op na houden.

  Ik zie de komende reacties op jouw input al voor me…..weet precies wat er gezegd gaat worden en vooral ook in welke bewoordingen.
  Ik waarschuw je maar alvast. :-).

  Ikzelf reageer al lang niet meer op deze mensen.

  Vr. Gr.

 • Corina
  7 april 2018 om 18:07

  Hoi Mikal, net je blog gelezen, begrijp jou opmerking over vers voedsel niet zo ligt alleen een geel groene waas over het landschap van OVP. Daar kan beslist nog geen gras staan, begint net een beetje te groeien en zeker voor runderen moet het een aardige lengte hebben willen ze het kunnen eten. Denk dat er meer hooi blijft liggen omdat de populatie dieren aardig is uitgedund
  Denk jij dat niet ook.
  Leuk dat de vogels weer terug keren en er mooie plaatjes geschoten kunnen worden, fijn voor die beestjes dat ze de mogelijkheid hadden uit dat gebied weg te trekken voor de winter inval
  Jammer voor de grazers die het gebied voor die vogeltjes open moeten houden, dat zij die mogelijkheid niet hadden en er nu 3000 al de dood gevonden hebben. Maar ja een foto van zo, n vogeltje maakt natuurlijk veel goed.
  Ook valt me je opmerking op dat een bepaald gebied afgesloten is om de dieren rust te geven, strookt dat wel met afschieten en de trucks van Rendac die daar regelmatig rondrijden.
  Of zijn ze daar al zo aan gewend dat het niet meer als storend wordt ervaren??
  Ik hoop dat je mijn vragen kan beantwoorden. Begrijp dat je het erg druk hebt, als verpleegkundige snap ik dat zeker.
  Had echter niet langer dan 20 min nodig om je Blog en de reactie,s te lezen en zelf te reageren.
  Je bent zo,n 30 jaar jonger dan ik dus even reageren moet jou ook wel lukken toch .

 • Jacqueline
  7 april 2018 om 17:53

  Wat een ongelofelijke zeuren hier, ach die arme boeren …
  Een verhaaltje in Jip en Janneke taal: er waren eens een koe en een hekrund , de koe werd geboren en direct na haar geboorte weggehaald bij haar moeder, ze werd liefdeloos bij andere kalfjes gezet kreeg haar voeding op tijd En altijd hetzelfde en genoeg.
  Het hekrundkalf daarentegen bleef direct na haar geboorte bij haar moeder, ze mocht vrij rondlopen en grazen en drinken bij haar moeder, ze kon spelen met haar vriendjes en was vrij om te gaan en staan waar ze wilde.
  Het koetje werdt volwasssen, de boer bepaalde wat ze at, waar ze mocht staan , of ze een kalfje mocht krijgen ,hoeveel melk ze moest produceren, hoeveel mest ze mocht afscheiden, alles werdt bepaald door de boer en tenslotte als ze niet meer productief was werdt ze afgevoerd in een veewagen vol met andere koeien, op niet al te zachtzinnig wijze, met stroomstokken en schoppen werdt ze afgeleverd in het slachthuis.
  Het hekrund leerde te overleven, er waren goede tijden en slechte tijden , van haar moeder had ze geleerd wat ze moest doen in zware tijden.
  Uiteindelijk na een aantal jaren stierf ze na een strenge winter, ze had een goed vrij leven geleefd, een aantal keren een kalfje gehad en toen ze zwakker werdt stierf ze door een schot van een jachtopziener
  Welk beest had een beter leven denk je??

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 17:49

  Ronald, you’re my men!
  Naar de omstandigheden tóch een fijne zondag!
  Dat geldt voor álle betrokkenen van de Oostvaardersplassen!
  Dikke kus, Corinne Polpe

 • Ronald
  7 april 2018 om 17:37

  Wees niet bang Corinne . Blijf me richten op de ovp en ik blijf me wel aan de regels houden hoor??

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 17:13

  Nee Ronald, laat je emoties niet de overhand krijgen! Geef het goede voorbeeld aan je mestbeleid; want dát is ook wél een ‘dingetje’!
  Haal er niet van alles bij wat verkeerd gaat in onze maatschappij! Richt je in dit opzicht alléén op de Oostvaardersplassen!
  Met diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Ronald
  7 april 2018 om 16:47

  Waar blijft de dieren bescherming waar blijft de partij voor de dieren .

  Ik zou alle boeren oproepen om alle regels aan hun laars te lappen. Wat mestbeleid wat aantal dieren per hectare . laat het hele corrupte zooitje de rambam krijgen. Zwarte pieten daar maken ze zich drukker om. En sbb is net zo schuldig evenals alle medewerkers je laad je toch niet voor kadaverwsgens spannen. Kapitaal vernietiging is het.

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 16:42

  Ja Ronald, om dieren neer te knallen, nadat je ze maanden heb laten verhongeren, dáár móet je een beetje masochistisch voor zijn!

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 16:31

  Ronald, de grootste boosdoener is Provincale Staten Flevoland! Die is de beleidsmaker! SBB dient het uit te voeren!
  Ben het hélemaal met je eens dat ik dit zou weigeren! Groet, Corinne

 • Ronald
  7 april 2018 om 16:09

  Het is toch niet normaal met die domme gekke in de ovp.

  Wie wil zich toch lenen voor deze kut baan.

  Misschien sylv de poema of nog een paar van die dierenvrienden !

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 14:56

  Dank je wel Niek L, voor je proza! Jij hebt het begrepen! Nou SBB nog?
  Groet, Corinne

 • Ronald
  7 april 2018 om 14:54

  Bedankt allen voor de inbreng. Mij waren de ogen al open. Vind het wel top dat ik vandaag niet zoveel hoef te reageren.

  Heb SBS al een mail gestruurd om er vana een eerlijke reportage van te maken hoop dat meer dat doen.

  Filmen wat er uit de ovp word gehaald misschien begraven ze het daar ook wel in een massa graf deden ze vroeger ook.

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 14:32

  Zelfs mijn smartphone is van slag. Ik tik foutloos in en hij geeft iets anders weer. Sorry, voor de drukfouten. Volgens mij kan dat ding óók al die ellende niet meer aan?
  Tot dan! En groetjes, Corinne

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 14:13

  Zet op de volgende blog maar een foto die een hongerlijders dier een ‘genade schor'(drassig geeft! Kijk, dát is nu de realiteit. Dus sodemieter op met mooie plaatjes. Op dit moment (al maanden) is het niét mooi! Begrepen?

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 13:59

  Poema nog wat: blauwborstjes kan ik genoeg in natuurgebied de Eilandspolder-Oost zien; dáár liggen gelukkig geen duizenden dode dieren die van honger zijn gestorven! Ga je plaatselijk schamen!

 • Janine
  7 april 2018 om 13:58

  Wat zijn ze toch transparant. Er mag niets gefilmd worden.
  Als het werkelijk natuur was, waarom dan zoveel kadavers moeten ruimen ?
  Duizenden……

  In geen enkel natuurgebied struikel je over de dode dieren.

 • Niek L
  7 april 2018 om 13:49

  Ik begrijp dat sinds vanmorgen het oorlog is in de Oostvaardersplassen, er worden erg veel dieren geschoten en geruimd….er mag niet meer gefilmd of gefotografeerd worden op de Praambult….

  Manman, wat is dit goed voor de lentekriebels….

  Het lijkt erop dat ze straks gewoon geen grote grazers meer over hebben….

  Absoluut dieptepunt voor het imago van SBB, onze politici….
  Voor onze staat…..

  Dit gaat niet meer goedkomen ….

  Maar kom Mikal, misschien heb je nog een leuk sprookje voor ons…..

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 13:49

  Poema, vooropgesteld is het bkauwborstje een schitterend vogeltje! I
  k vind op dit moment andere dingen veel belangrijker! Laat een boswachter zich daarmee bezig houden. En ga de dialoog aan met zeer verontrustende mensen die het gebeuren in de Oostvaardersplassen afschuwelijk vinden! Sorry, en kom dan niet met een foto van een prachtig vogel’tje aanzetten! Oké, snap je dat niet? Leef je een beetje in dan? Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  7 april 2018 om 13:39

  Wie rammelt daar aan de deur?
  Wat komt ie doen?

  Ik hoor al zo lang gebons maar ik doe niet open….
  Ik liet mijn mooie blauwe vogeltje zien…

  In de hoop dat ze zouden stoppen met rammelen en bonzen

  Wie rammelt daar aan de deur?
  Hebben ze mijn mooie vogeltje niet gezien?

  Jammer, ik doe een extra schuif op de deur….

 • Sita
  7 april 2018 om 13:13

  Bij mij kriebelt er heel iets anders na het lezen van weer een “bla bla bla blog” .De schaamte voorbij ….net alsof er niets aan de hand is. Het is niet alleen dieronterend maar ook mensonterend hoe SBB acteert.
  Last van plaatsvervangende schaamte….diepe schaamte

 • Hanneke van der Heiden
  7 april 2018 om 12:56

  Anno 2018… de mens heeft de gehele aarde over genomen en denkt dat ie God de almachtige is.. alle andere dieren en planten moesten wijken.. de mens … zeker de zogenaamde hooggeplaatste mens… zal nooit erkennen en toegeven dat zijn ” briljante ” opzet/idee betreffende een soort van concentratie kamp voor herten/paarden en runderen de doodsteek was voor alle flora en fauna die in dat gebied leefde.. dat die met hun ontzettend belachelijke idee duizenden en duizenden dieren een verschrikkelijke dood indreven… onbegrijpelijk dat dat soort mensen elke nacht… al jarenlang… hun oor op een kussen kunnen leggen en kunnen slapen

 • Margaret
  7 april 2018 om 12:42

  Bij de boswachters van de Oostvaardersplassen is sprake van hoge mate van zelfrechtvaardiging, wat een enorm grote kloof veroorzaakt tussen de bevolking en henzelf. Dit helpt om te begrijpen waarom deze mensen de ernst van de situatie niet inzien, namelijk dat duizenden dieren de hongersdood sterven. En in plaats van iets te doen aan dit lijden, slechts de actievoerders die wel iets willen doen tegenwerken.

  Wat is zelfrechtvaardiging?
  Krijgsgevangenen werden in de Tweede Wereldoorlog opgesloten binnen een omheining. Zonder beschutting, zonder eten. Als er een homp brood over het hek werd gegooid, vochten ze erom als honden.
  De ene bewaker stootte de ander aan en zei: ‘Zie je wel wat voor beesten het zijn?’

  Zelfrechtvaardiging is dat als je iets slechts doet, iets dat niet overeenkomt met de eigen morele overtuigingen, dat niet erkennen door te bekennen dat je in staat bent tot slechte dingen. Veel eerder rechtvaardig je jezelf, door degene die lijdt onder die daden aan te wijzen als veroorzaker. Oftewel ze blijven volhouden dat ze zich houden aan het jaren geleden ingevoerde beleid die door de politiek is aangenomen, maar die destijds ook niet wist dat dit plan zou mislukken.

  Er kleven grote nadelen het onbewuste proces van zelfrechtvaardiging. Omdat de feiten geweld aangedaan worden, en de verhouding tot andere mensen.

  – Omdat fouten niet gezien worden, komen we aan herstel niet toe.
  – Onze perceptie van de werkelijkheid wordt verstoord, waardoor we informatie niet neutraal waarnemen.
  – De kloof tussen mensen, partners, staten wordt ongewild vergroot.
  – Ongezonde gewoontes zijn lastig los te laten.
  – Schuldigen vermijden het om verantwoording te nemen.
  – Professionals deinzen ervoor terug om een achterhaalde houding bij te stellen
  tot schade van de mensen voor wie zij zich inzetten

  Dit verklaart dat ze ’s nachts slapen zonder zichzelf te kwellen met schaamtegevoel en spijt, zonder in twijfel te malen over hun besluiten. En activiteiten in de wereld te verrichten omdat ze zich goed voelen over zichzelf.

  Zelfrechtvaardiging is een onbewust proces. Je overtuigt jezelf ervan dat je aan de goede kant staat. Dan is het soms nodig om je eigen fouten, en je verkeerde besluiten, te minimaliseren.

  Helaas is zelfrechtvaardiging een onbewust proces. Ons geheugen bedriegt ons, het is een ‘onbetrouwbare historicus’. Als we een herinnering ophalen, wordt die ingekleurd en aangepast door een egocentrisch vooroordeel. De scherpe kantjes worden eraf gehaald, onze eigen bijdrage aan de ellende gereduceerd. Zodra we die herinnering hebben, gaan we er meer en meer in geloven: het wordt onze waarheid.

  Dat is wat je ziet bij de boswachters van de OVP, de feiten worden zo geïnterpreteerd dat hun zelfbeeld overeind blijft.

  Mistakes were made (but not by me)

  Wij weten wel beter, de boswachters hebben geen objectieve waarneming op de realiteit, ze zijn verantwoordelijk voor de grootste dierenmassamoord in Nederland, dat zal hun zelfbeeld en positie in de wereld nimmer goed kunnen doen.

  Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de werkelijke toestand aan het licht komt, hoe het met de dieren vergaan is en vergaat in de OVP, dat de politie en overheid wel degelijk zal ingrijpen. Ik kan niet geloven dat we een corrupte overheid hebben. Maar de sbb blijft dit grote onrecht verbloemen. Die staan met hun voeten ook in de praktijk van de gang van zaken. Zij hadden moeten communiceren dat het anders moet. Maar als ze ervoor kiezen oorlog te voeren met de actievoerders, kunnen ze de strijd krijgen. Mensen verlies niet het geloof in je eigen land.

 • René
  7 april 2018 om 12:13

  Heel simpel Mikal,

  ZOEK HULP !!!

 • Ronald
  7 april 2018 om 11:46

  He de poema is weer in het natuurveld.

  De foto is wel oké maar past niet bij de realitijd.

  Maar dat snap jij denk ik niet. Theorie en praktijk is anders.

  Alleen controleren helpt niet poema ook dat is blijkbaar theorie geweest.

 • Poema
  7 april 2018 om 11:36

  Oh jee, Mikal….nou deugt je foto van het mooie vogeltje óók al niet!!!!!
  Ga je vooral diep zitten schamen……
  Grapje !!!!

  Even een antwoord op Gerrie:
  Indertijd was er de BAC die mee controleerde…..die bestaat nu niet meer maar het is de bedoeling dat er weer een dergelijke ‘constructie’ gaat komen.
  Dus er is wel degelijke controle (geweest.) en zal weer voor de BAC in de plaats komen.

  Veel sterkte en succes Mikal

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 10:13

  Voorstel: kan Frans Berendsen niet het beleid overnemen van de Provincie aangaande de Oostvaardersplassen?
  Lijkt me een goed idee!

  Groetjes, Corinne Polpe

 • Ronald
  7 april 2018 om 09:51

  Dank u mensen julie begrijpen het.

  Groet Ronald

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 09:46

  Ja, het hier onderstaande is voor jou Mikal!
  Corinne

 • Corinne Polpe
  7 april 2018 om 09:42

  Mills, wat is dit nou om deze nieuwe blog met een foto van een bkauwborstje te beginnen! Laat op een foto zien wat er werkelijk speelt in de Oostvaardersplassen!
  Groet, Corinne Polpe
  O ja, ga de dialoog aan met de mensen!

 • Conny
  7 april 2018 om 09:29

  Hallo Mikal,
  Een vraag aan jou.
  In een van jullie artikelen staat dat de grazers in schrale periode met 1/ 3 van hun voedselbehoefte toekunnen om te overleven.
  Nu was zeker in Nov. dit voor al die dieren al niet meer voorhanden.
  Jullie voeren het beleid van de Provincie uit. Heeft toen niemand van SBB de verantwoording genomen om eens aan de bel te trekken.
  Met jullie eigen informatie en kennis had je deze sterfte toch aan zien .
  komen??
  Of waren jullie het er mee eens dat dit zou gebeuren.
  Lees graag jou antwoord.

 • Conny
  7 april 2018 om 09:07

  Beste Sylv dat het bijvoeren tot nog meer slachtoffers heeft geleidt heeft naar alle waarschijnlijkheid als oorzaak dat het spijsverterings kanaal van deze dieren al zodanig verstoord en beschadigd is. Dit als gevolg van langdurige voedsel onthouding. Het eten van voor hun ongeschikt voedsel als mos , boomschors modder verdort Jacobskruid dat doen dieren namelijk bij extreme honger. Ook als deze dieren geen hooi gekregen hadden waren ze gestorven. Een gezonde grazer gaat niet dood van hooi dan is er wat anders aan de hand. Misschien moet jij met al je kennis je maar eens verdiepen in de voedsel behoefte van grazers in het ,, wild,,

 • Gerrie
  7 april 2018 om 08:24

  Mikal, ik heb gelezen dat aan Staatsbosbeheer werd gezegd dat ze meer open moesten zijn naar buiten toe, meer moesten communiceren (vraag me niet meer waar ik dat gelezen heb). Waarschijnlijk in de ICMO2. Waarom nemen jullie dan geen mensen (met kennis) van buitenaf mee om mee te kijken waar en hoeveel er gevoerd wordt? En staan jullie niet open voor tips voor het voeren? Overleg met elkaar (SBB en voergroepen). We willen toch allemaal het beste voor de dieren?

 • Niek L
  7 april 2018 om 07:55

  Inmiddels wel mooi 51.017 onkundige tegenstanders geregistreerd,

 • Niek L
  7 april 2018 om 07:50

  Sylv,
  Je hebt het steeds over onze onkunde en laat graag je eigen kunde zien.

  Ik denk dat je de linken die ik bij het vorige blog heb geplaatst nog niet hebt gelezen, waar toch verschillende mensen in aan het woord zijn geweest, die ook hebben gestudeerd op deze onderwerpen.
  Maar die een andere mening hebben dan SBB.
  Eentje zelfs, Frans Berendsen die vanaf het prille begin, zelfs nog in afstudeerfase van Frans Vera erbij betrokken is geweest.

  Hij legt uit waarom het goede gedachtes waren, waarop Frans Vera zijn aanvankelijke aannames deed.
  Maar ook waarom het mis gaat en waarom het project in de huidige vorm moet stoppen.

  Nou is het enige wat jij doet, iedereen met een andere mening, afdoen als onkundig.
  En herhaalt veelvuldig de woorden van SBB.

  Nou is mijn persoonlijke mening, dat iemand die een weldoordachte visie volgt maar deze niet toest op de gewenste resultaten ( wat al de vraag oproept hoe natuurlijk de Oostvaardersplassen zijn ) niet erg kundig.

  Nou komt er nog een stukje bij, Frans Berendsen die betrokken is gebleven bij en vinger aan de pols hield bij Oostvaardersplassen, geeft aan dat het opviel, de hoge sterfte etc. Maar dat het toch ook bewust is genegeert omdat ze hoopten dat het tij zou keren.

  Ok, ik vind het geen schoonheidsprijs verdienen maar dit kan nog verdedigbaar zijn.

  Veel mensen hier, misschien geen ecologen, maar ze bestuderen al jaren het materiaal wat er vrij komt, van alle kanten.

  Sommigen uit emotie, sommigen die net als Ronald, sommigen als ik die groot aanhanger waren van SBB en vond dat stukje natuur echt mooi.

  Maar allemaal zijn we ons gaan verdiepen in de verschillende kanten.

  En wat zegt het?
  Onkundig….

  Maar goed, dan zijn we onkundig, wat maakt het uit.

  Bij deze nog 1x de link van deze onkundige godslasteraar
  https://www.youtube.com/watch?v=c3jhgxQd6QI

 • Annemarie
  7 april 2018 om 07:07

  Sylv,
  In welke andere “discipline” wordt kudde grote en aantallen beheer doormidddel van verhongering toegepast en getolereerd? En voor ieder argument over onderhuids vet verzameling en verbruik van die vetten tijdens de zelf verzonnen “winterstand” weerleg ik dat graag met wetenschappenenlijk onderbouwde artikelen! Er zijn vele studies gedaan, (oa in opdracht van US Bureau of Land Management) inzake beheer van kuddes wilde paarden die haarfijn uitleggen waarom kuddes niet onbeheerd en zelfregulerend kunnen blijven, juist ivm met voedselbeheer. Zelf in Amerika worden de wilde kuddes beheerd door afvang van overschot, en hier kiest men voor herinzet door adoptie omdat slacht van paarden in Amerika niet toegestaan is. Hier ben ik het overigens niet mee eens. Overschot zou net als in Gelderse poort prima geslacht kunnen worden en verkocht als mooi stukje biologisch vlees. Wij mensen met boerenverstand zijn daar juist uiterst pragmatisch in! Waar wij over algemeen minder pragmatisch in zijn is verwaarlozing en wan beheer. Bij voeren zelf geeft geen nieuwe slachtoffers, bijvoeren in een te laat stadium heeft simpelweg geen zin meer, het is te laat voor het dier, van binnen is zoveel stuk dat het ondanks voer alsnog sterft. Het aantal dode dieren is overweldigend, zoiets valt toch door geen weldenkend mens op welke manier dan ook te verdedigen??

 • Ronald
  7 april 2018 om 07:05

  Sylv

  Oh ja ik heb MOB internet???
  Moderne boer he.??

  Als ik dan bij de beeste ben kan ik op elk moment reageren.

  Zou mikal ook moeten hebben.?

 • Ronald
  7 april 2018 om 06:57

  Sylv

  Volgensmij reageer jij na 24 uur.

  Ga slapen. Krijg je misschien een helder beeld van de sytuatie. Ja ik heb een bedrijf . Waarom heb ik tijd. ?Omdat ik zo n aantal dieren heb die ik verantwoordelijk kan verzorgen. Daar heb ik het aantal op aangepast. Ze hebben in deze periode de hele dag beschikking over ruw voer en water en door stro in de binnen verblijven . En krijgen drie x per dag krachttoer.heel fijn gezicht trouwens herkauwende dieren. Weet je wat dat is? Dinie is geen zus mijn zusje is op jonge leeftijd overleden.?

  Poema geeft het al aan sbb heeft maar een klein aantal medestanders op deze blog. Hij heeft het over agressief taal gebruik nee dat moet zijn gevat taal gebruik.

  Er zou een openbareblog moeten komen. Veel mensen gaan al niet meer naar de site van sbb omdat ze de club sbb niet meer serieus nemen en verafschuwen. En sylv en de poema en mikal lammert Chantal marinus rust vanm even goed uit . Het word weer een zware dag.

  Sylv ik maak nog even een ronde langs mijn dieren. Maar als er wat mee is bel ik de veearts. En probeer mijn dier te redden en schiet ik em niet dood.

 • Ronald
  7 april 2018 om 06:29

  He Sylv en De Poema hebben nog even snel opdracht gekregen om Hun onkunde op deze blog te zetten. De grote liefhebbers van dieren leed.

  Welke planeet was het ook al weer poema. Of zijn julie net zo onecht als mikal. Een verzinsel van sbb om de echte dieren liefhebber op het verkeerde been te zetten en zoveel mogenlijk donaties binnen te krijgen.

 • S.boom
  7 april 2018 om 02:18

  Ik denk dat het zachtjes aan echt tijd wordt dat SBB stopt met alle leugens! Dieren hadden niet hoeven kreperen van honger als de sbb normaal beheer had gevoerd ieder met een normaal stel hersens had kunnen bedenken dat de dieren veel ellende zouden krijgen en dat heeft niets met de kou te maken! Vanaf oktober is er al niets meer te eten op dit maanlandschap maar dan laat sbb de dieren kreperen tot ze echt zover uitgemergeld zijn dat herten niet eens meer opstaan wanneer er een mens op ze afkomt. hoe slecht ben je als mens als je het zover laat komen!!!
  Elke normaal denkende boswachter weet dat je de populatie in oktober gaat checken en door middel van (helaas afschot) wordt de populatie binnen de perken gehouden en niet de hele winter uitmergelen en dan wanneer alles drachtig is als imbecielen gaan afschieten.
  Dan dhr ollfs ook met al zijn leugens stop toch eens het is dierenleed! Experiment mislukt ten koste van heel veel dierenlevens.
  De enige man die eerlijk is en toegeeft dat dit niet langer kan is Frank Berendse dank je wel lieve frank.
  De oostvaardersplassen was ooit een prachtig gebied met een enorme diversiteit aan vogels prachtige bloemen planten struiken en bomen dit experiment heeft alles verpest.
  Gras gaat groeien roepen ze nu als dat al zo is enig idee hoe lang het nog duurt dat het zo lang is dat de heckrunderen hun tong om het gras kunnen slaan? Erg lang en voor die tijd is het waarschijnlijk al weer weggevreten door ganzen.
  Ga stoppen met dit wachelijke experiment! Geef de natuur terug aan de dieren welke er uit vrije wil gaan leven en laat het door schaapherders met hun kuddes begrazen die gaan ook niet dood aan het st jacobskruiskruid wat er welig zal tieren.
  Dus SBB stop ermee

 • Sylv
  7 april 2018 om 02:06

  Astrid,
  In een van de bijgevoegde http,s van het vorige blog. Geen idee welke, doch daar waar zeer verschillende deskundigen van allerlei disciplines een hele grote bijeenkomst (op het stadhuis?) hadden.. Sorry heb morgenavond pas tijd om een verder te zoeken.

 • Astrid Damstra
  7 april 2018 om 01:43

  Sylv,

  Waar heeft SBB manager dan gereageerd ? Heb ik dan gemist. Kan je dat misschien plaatsen hier?
  Alvast dank!
  Mooi weekend voor iedereen.

 • Sylv
  7 april 2018 om 01:37

  Beste Astrid,
  In het vorige blok heeft wel degelijk de SBBmanager/directielid zich laten horen.
  Daarnaast is het onwezelijk onmogelijk dat op al die 100den reacties ook gereageerd kan worden.

  Jij ook respect toegewuifd 🙂

  Ja Jos : X

 • Astrid Damstra
  7 april 2018 om 01:27

  Ik ga nu eerst maar eens afwachten of er na honderden reactie afgelopen tijd een reactie komt van Mikal voor ik weer reageer. Al blijf ik hopen dat een beleidsmaker of directie zich laat horen, waar dan ook.

  Respect voor iedereen, en voor de energie van Ronald!

  En Jos: ik ga je missen op dit blog!!

 • Sylv
  7 april 2018 om 01:26

  Ach Poema, fijn dat mensen ‘menen’ hun zorgen over de gr gr. te moeten etaleren, doch de onkennis ‘spat” er van af. Dat het bijvoeren ondertussen tot nog meer slachtoffers geleid heeft en dat er door het bijvoeren nog meer slachtoffers zullen vallen, daar hebben de tegenstanders echt geen inzicht in.
  Het lijkt idd op pubergedrag: Blijven afzetten tegen SBB en nog maar eens lekker blijven afzetten tegen SBB
  Een zinnig gesprek zit er voorlopig niet in, want hun eigen geloof in zichzelf is het meest leidende.
  grt

 • Sylv
  7 april 2018 om 01:11

  Karin,
  Nooit ,moet je daarna ook je eigen wantrouwen nog maar eens doornemen . Je eigen wantrouwen wat er steeds in slaagt , SBB te beschuldigen van een visie , welke jij zelf niet begrijpt.
  Blijf vooral achter de horde tegenstanders aan lopen ….

 • Poema
  7 april 2018 om 01:08

  Je merkt het wel weer Sylv…. Het is weer het oude grijsgedraaide grammofoonplaat: de schuld ligt duidelijk weer bij de andersdenkenden .

  Het ontbreekt veel mensen aan een goede dosis zelfkritiek…… En beschikken in veel gevallen slechts over een beperkt taalgebruik.

  Nogmaals: ik vraag me serieus af hoe oud deze mensen zijn….dit zijn volgens mij pubers….. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een weldenkend volwassen mens ZO denigrerend kan ‘praten’ en schrijven over anderen …en anderen zo onbeschoft
  (excusez le mot) kan ‘aanspreken’.

  Groet

 • Karin
  7 april 2018 om 00:56

  NOOIT maar dan ook NOOIT meer kan ik naar een boswachter kijken zonder het beeld, het echte OVP beeld dat op mijn netvlies gebrand staat. Bij elk woord wat ze zeggen hoor ik het kermen van langzaam stervende dieren.
  NOOIT zal ik respect kunnen opbrengen voor mensen die zich zo laf hebben opgesteld bij de hongerlijdende en creperende dieren.
  IK besteed geen tijd meer hieraan, ga lekker foto’s van Blauwborstjes maken, antwoorden doe je niet, niet omdat je geen tijd hebt, maar omdat je het niet durft.
  Sterkte voor later, als deze OVP beelden terugkomen in jullie brein. KARMA bestaat.

 • Valerie
  7 april 2018 om 00:35

  Dat is precies wat ik bedoel Sylv ,

 • Jos
  7 april 2018 om 00:32

  Kijk……… deze reactie van Sylv is nou tenminste iets zinnigs qua professionele andere inzichten.
  Voor wat het ook mag betekenen!?!?!?

  Met natuurlijk een laatste kus voor………………….XXX……………..Silv!!!

 • Sylv
  7 april 2018 om 00:25

  Valerie : In 1 woord : WALGELIJK !

 • Niek L
  7 april 2018 om 00:20

  Schattig, Sylv maakt zich zorgen over je agenda Ronald.

  Nou das de laatste weer, hierna weer op de inhoud.
  We waren zo goed bezig, toen er weer een nieuw blog de orde kwam verstoren.
  De volgende keer maar een luchtig onderwerp Mikal, bv over het nut van dichte schoenen bij een wandeling door Oostvaardersplassen

 • Poema
  7 april 2018 om 00:14

  Chantal,

  Ben het gewoon geheel met je eens….. Het is bedroevend wat hier allemaal op dit blog geslingerd wordt….als je de moed hebt bekijk dan ook eens de vorige blogs.

  Maar als SBB inderdaad de mogelijkheid voor reacties zou stoppen dan zal SBB/Mikal ongetwijfeld weer allemaal grof taalgeweld over zich heen krijgen ‘omdat SBB dan weer niet transparant’ zou zijn….. en ‘alles achterhoudt’.

  Dus linksom of rechtsom:Mikal en SBB zullen het bij deze grote grauwe meerderheid nooit goed doen.

  Ik ben het ook geheel eens met Marinus voorstel aan hen om een eigen blog te beginnen ….kunnen ze daar ongestoord al hun drek op te gooien.

  Men verweet Mikal op dit blog al op ‘onsmakelijke ‘ wijze dat: Mikal wel een’ jonge en een frisse aanwinst voor SBB zou zijn’.

  Zó praten mensen nu over anderen.
  Ik vraag me dan ook af hoe oud deze mensen zelf zijn….ik houd mijn hart vast,

  En ze praten dit allemaal goed omdat ze ZO van paarden en koeien houden!!!
  Alsof dát een excuus is om je zó te misdragen.

  Dus Mikal, mét Chantal….ook van mijn kant véél respect.

 • Valerie
  7 april 2018 om 00:13

  Bij de boswachters van de Oostvaardersplassen is sprake van hoge mate van zelfrechtvaardiging, wat een enorm grote kloof veroorzaakt tussen de bevolking en henzelf. Dit helpt om te begrijpen waarom deze mensen de ernst van de situatie niet inzien, namelijk dat duizenden dieren de hongersdood sterven. En in plaats van iets te doen aan dit lijden, slechts de actievoerders die wel iets willen doen tegenwerken.

  Wat is zelfrechtvaardiging?
  Krijgsgevangenen werden in de Tweede Wereldoorlog opgesloten binnen een omheining. Zonder beschutting, zonder eten. Als er een homp brood over het hek werd gegooid, vochten ze erom als honden.
  De ene bewaker stootte de ander aan en zei: ‘Zie je wel wat voor beesten het zijn?’

  Zelfrechtvaardiging is dat als je iets slechts doet, iets dat niet overeenkomt met de eigen morele overtuigingen, dat niet erkennen door te bekennen dat je in staat bent tot slechte dingen. Veel eerder rechtvaardig je jezelf, door degene die lijdt onder die daden aan te wijzen als veroorzaker. Oftewel ze blijven volhouden dat ze zich houden aan het jaren geleden ingevoerde beleid die door de politiek is aangenomen, maar die destijds ook niet wist dat dit plan zou mislukken.

  Er kleven grote nadelen het onbewuste proces van zelfrechtvaardiging. Omdat de feiten geweld aangedaan worden, en de verhouding tot andere mensen.

  – Omdat fouten niet gezien worden, komen we aan herstel niet toe.
  – Onze perceptie van de werkelijkheid wordt verstoord, waardoor we informatie niet neutraal waarnemen.
  – De kloof tussen mensen, partners, staten wordt ongewild vergroot.
  – Ongezonde gewoontes zijn lastig los te laten.
  – Schuldigen vermijden het om verantwoording te nemen.
  – Professionals deinzen ervoor terug om een achterhaalde houding bij te stellen
  tot schade van de mensen voor wie zij zich inzetten

  Dit verklaart dat ze ’s nachts slapen zonder zichzelf te kwellen met schaamtegevoel en spijt, zonder in twijfel te malen over hun besluiten. En activiteiten in de wereld te verrichten omdat ze zich goed voelen over zichzelf.

  Zelfrechtvaardiging is een onbewust proces. Je overtuigt jezelf ervan dat je aan de goede kant staat. Dan is het soms nodig om je eigen fouten, en je verkeerde besluiten, te minimaliseren.

  Helaas is zelfrechtvaardiging een onbewust proces. Ons geheugen bedriegt ons, het is een ‘onbetrouwbare historicus’. Als we een herinnering ophalen, wordt die ingekleurd en aangepast door een egocentrisch vooroordeel. De scherpe kantjes worden eraf gehaald, onze eigen bijdrage aan de ellende gereduceerd. Zodra we die herinnering hebben, gaan we er meer en meer in geloven: het wordt onze waarheid.

  Dat is wat je ziet bij de boswachters van de OVP, de feiten worden zo geïnterpreteerd dat hun zelfbeeld overeind blijft.

  Mistakes were made (but not by me)

  Wij weten wel beter, de boswachters hebben geen objectieve waarneming op de realiteit, ze zijn verantwoordelijk voor de grootste dierenmassamoord in Nederland, dat zal hun zelfbeeld en positie in de wereld nimmer goed kunnen doen.

  Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de werkelijke toestand aan het licht komt, hoe het met de dieren vergaan is en vergaat in de OVP, dat de politie en overheid wel degelijk zal ingrijpen. Ik kan niet geloven dat we een corrupte overheid hebben. Maar de sbb blijft dit grote onrecht verbloemen. Die staan met hun voeten ook in de praktijk van de gang van zaken. Zij hadden moeten communiceren dat het anders moet. Maar als ze ervoor kiezen oorlog te voeren met de actievoerders, kunnen ze de strijd krijgen. Mensen verlies niet het geloof in je eigen land.

 • Sylv
  7 april 2018 om 00:07

  Ronald,
  geen idee waar jij de tijd vandaan haalt om hier continue te reageren , als je een bedrijf te runnen hebt. Alleen al hoe jij je zelf steeds opfokt om vooral SBB heel suggestief door het slijk te halen duidt op een verstokte denkwijze. Dus waar je het lef vandaan haalt om van Mikal te noteren dat ze de eerste foto zeker in januari heeft gemaakt, dat geeft alleen maar aan dat je de afgelopen dagen zeer zeker niet in het gebied bent geweest, anders had je wel anders gepiept.
  Overigens Dinie , zusje van jou ?

  Jan Cees Vogelaar,
  Niets nieuws dat het bos wordt afgesloten ivm winterrust. Idem gebeurt dat ook met de Driehoek. . Dat gebeurt elk jaar. Oh wist je niet…… Tsja volgende x toch die klep-pet maar af zetten, dan ‘z ie je het mogelijk allemaal wat helderder.Dan zie je idd dat de gr. gr . niet continue zich aan het verzadigen zijn aan al dat droge materiaal. De paarden komen er het hardst aan gehold, doch na een paar happen gaan ze gewoon over tot de orde van de dag en de edelherten hebben ook zoiets van uf…’k kijk straks nog wel even

  Marij, ga gewoon zelf kijken .

  Annemarie, de groep opstandelingen kunnen dan wel beroepshalve actief zijn, doch juist deze mensen weigeren om verder ‘iets’ zinnigs qua professionele andere inzichten , van ‘andere’ disciplines te vernemen.

 • Jos
  6 april 2018 om 23:59

  Beste mensen,

  ik haak af! Kots en kots en KOTS MISSELIJK wordt ik van dat hele zooitje geteisem bij dat SBB, afdeling OVP!!!!

  Sommige mensen hier zal ik missen, en dan 2 in het bijzonder! En de andere mensen……….ook.

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Miranda
  6 april 2018 om 23:57

  Lieve Mikal,
  slaap lekker vannacht. Of lukt dat bij jou eigenlijk ook niet meer. Ik zou zeggen, stap er uit en volg je hart. Jaren later zul je nog spijt hebben dat je er in mee gegaan bent.
  Veel wijsheid toegewenst

 • Poema
  6 april 2018 om 23:49

  Marinus en Lammert,

  Ik zou jullie aan willen raden eens op de vorige blogs kijken. Daar zie je o.a. mijn bijdragen/reacties en die van Tea en Sylv.
  Wij zijn één van de weinigen die het wagen het niet met de meerderheid op dit blog eens te zijn….en het voor SBB en de OVP op te nemen.

  Als je dan de reacties en taalgebruik leest van de grote grauwe ‘meerderheid’ op dit blog , die denkt het beter te weten, dan moet je toch constateren dat het bedroevend gesteld is met ‘de mens’.
  Als je niet met hen meepraat dan deug je niet en weten ze niets anders dan te gaan schelden….of treiteren….ook écht volwassen.

  Ook wij zijn al ‘beschuldigd’ dat ‘we wel voor SBB zouden werken’ etc. Of als SBB een alias gebruiken!!

  Ik zou zeggen, ga maar eens lezen wat voornamelijk die 3 mensen naar hun hoofd geslingerd krijgen/kregen… Daar hebben jullie nog een grote klus aan, denk ik.
  Het is uiteraard wel de grootste onzin maar deze grauwe ‘ meerderheid’ neemt zichzelf uiteraard heeeeeel erg serieus.

  Maar zet wel een emmer naast je…..je zou er wel eens onpasselijk van kunnen worden.

  Veel plezier…. Blijf ‘lachen’ om dit soort onaangepast gedrag.
  Je zult ook meteen zien wat voor soort taalgebruik straks mogelijk weer op deze/mijn reactie zal komen….zó voorspelbaar.

  Maar goed, je bent gewaarschuwd !!! 🙂

  Groet

 • Chantal
  6 april 2018 om 23:39

  Mikal, waarom schakel je de mogelijkheid voor reacties niet uit. Dit is toch niet te doen.. Veel respect voor jullie.

 • Sylv
  6 april 2018 om 23:37

  Stoer Mikal en correct ,
  dat je wederom een blog uitgeeft.
  Het is weer de moeite waard om te lezen en AL de betweters die je hier volgen bedoelen het goed.

 • Astrid Damstra
  6 april 2018 om 23:32

  Ja Ronald idd. de post van Annemarie uit het eerdere blog vond ik ook indrukwekkend. Net als de reacties van iedereen nu ook weer.
  (Ronald, heb zelf by the way geen verdere reactie gehad nadat ik een mailtje kreeg, hoop oprecht dat andere mensen meer geluk hebben.)

  Hoe is het mogelijk dat een organisatie die op een monorail voortjakkert, slechts overtuigd van zichzelf, hier nog mee wegkomt?
  Horende doof en ziende blind. Hoe lang denkt SBB dat het nog duurt voor de eigen gecreëerde juiste wereld en werkelijkheid van de rails loopt? En dan? Vol verbazing verklaren dat wij het allemaal niet begrepen hebben? Of sterker, dat het aan de rest van de maatschappij ligt?? Ben benieuwd.

 • Annemarie
  6 april 2018 om 23:21

  Marinus
  De mensen die nu in opstand komen zijn idd mensen die veel verstand hebben van de grote grazers. Het zijn voor groot deel mensen uit de landbouw en veeteelt en mensen uit de paardensport en ook uit de jacht gemeenschap. Deze mensen werken en leven iedere dag intensief met de dieren, en weten hoe je ze moet houden, en fit en gezond moet houden. Het zijn mensen die beroepshalve aan zeer strenge overheids regels worden gehouden om ervoor te zorgen dat deze dieren er tiptop bij staan. Het zijn mensen die begrijpen hoe het precies zit met de zogenaamde “winterstand” en andere niet geheel kloppende fabels die verteld worden om de grote massa stil en zoet en onwetend te houden. Dat voor juist deze mensen de maat nu echt vol is, is veelzeggend, de doos van Pandora is open, en die deksel gaat er niet terug op!

 • Niek L
  6 april 2018 om 23:17

  Gelukkig Marinus, we misten iemand die werkelijk visie had.
  Maar nu jij er bent, komt het vast allemaal goed met Nederland.

  Je hebt echt wat in je mars als je 70% van de dieren wil laten creperen en dit de survival van de fittest noemt, ja man lachen, je geeft die beesten 3 maanden geen eten, je laat ze op de spaarstand leven, je wacht tot de botten door het vel uitsteken en dan wacht je nog een dagje….misschien sleept ie zich er nog doorheen.
  En dan filmen we een hert wat vast zit in de blubber en we filmen ook de filmer en we steken geen poot uit, ruk met dat vroegschieten, dit levert pas nieuwswaarde op, lachen man.

  Marinus, ik ben echt blij dat je deze blog ook hebt gevonden, eindelijk iemand met wie ik kan lachen hier.
  Kunnen we niet afspreken, dan kom ik ff bij je kijken in de Oostvaardersplassen, ik wil er nog wel een paar zien creperen, echt kei lachen.

  Al dat geneuzel, je moet gewoon hard zijn, dat waren ze in de tweede wereldoorlog ook, na een winter met alleen maar tulpenbollen, geinig man, wist ze dan niet dat die dingen niet te vreten zijn, lachen toch.

 • Ronald
  6 april 2018 om 23:13

  Marius

  Oh hoor het al je hebt ook geen tv.
  Verder wel van deze tijd. ?

  Jij hebt 30 jaar genoten van de ovp. ?
  Ook de laatste jaren?
  Hmm raar mannetje ben je dan!

  Misschien kan je dan beter langs de slager wandelen daar ligt ook dood vlees en dat stinkt minder.
  Volgensmij ben jij gelukkig in de minderheid.
  Jij vind het normaal dat meer dan 60 % sterft. ? Laat dat zwarte Pieter verhaal maar zitten dat staat in schril contrast bij de ovp. De grote meerderheid laat wel wat horen maar werd niet gehoord de laatste jaren . en gelukkig zijn er nu wat schreeuwers die de sullen doen Wakkerschudden.alleen heb je altijd nog mensen met oogkleppen die zich steeds weer tegen die steen stoten.

  Je contract word wel verlengd hoor??

 • Astrid Damstra
  6 april 2018 om 23:07

  Hallo allemaal, daar zijn we weer, het derde blog. En wat een antwoorden hebben we gehad in de eerdere blogs. Hé-le-máál niets. Echt een dialoog met fijne interactie met SBB…. Wat een zwaktebod trouwens om de eerdere blogs weg te stoppen! (Check, ze staan nu bij ‘alle blogs’ rechtsboven, dan op oostvaardersplassen klikken.)

  Denkt SBB nu echt dat ze met het artikel van Han Olff de ‘emotionele burger’ kunnen sussen?
  Echt Mikal, meen je dat je het artikel ‘een heel duidelijke uitleg’ vond? Ben je niet bang dat je in de korte tijd dat je voor SBB werkt al flink geïndoctrineerd bent? En dan de badinerende toonzetting los van de inhoud van meneer Olff… hoe serieus nemen jullie ons?

  Ik lees:
  ” De aantallen dieren die het eind van de winter niet hebben gehaald zijn hoog, hoger dan ooit. Als relatief nieuwe boswachter hier in het gebied maakt dit indruk. Gelukkig is er ook ruimte om het met elkaar te bespreken en duiden, zowel bij collega’s als bij externe deskundigen.”

  Pas je een beetje op met het neigen naar de slachtofferrol?
  Nogal misplaatst wanneer er veel slachtoffers zijn, maar dat die niet op twee benen lopen.

 • Ronald
  6 april 2018 om 23:03

  Bedankt anja?

  We moeten eigenlijk massal SBS6 mailen net zolang dat de een eerlijke reportage op hart van Nederland zetten. Daar kunnen ze een avond mee vullen en de kijkcijfers zullen de luizen moeder overtreffen en wij zullen ons doel bereiken red de gg van het leed en verkopen er van. Ovp is een prestigezaak en geldwinningsgebied ten koste van

 • Marinus
  6 april 2018 om 23:00

  He Ronald
  Nee sta niet op de loonlijst maar loop al wel een kleine 30 jr te genieten van de OVP. Zoals duizenden dat doen. Ik zie trouwens maar weinig zeurpieten op deze blog. Julie moedigen elkaar tenminste goed aan. Als er een vliegtuig verongelukt is half NL deskundige en nu blijkt ineens iedereen weer verstand van grote grazers etc te hebben. Jammer dat in een democratie niet de meerderheid het voor het zeggen heeft maar een heel klein groepje schreeuwers. Valt onder de groep zwarte piet, cowboy indiaantje spelen, zeehelden en ?? Jammer dat de grote meerderheid nooit wat laat horen

 • Anja
  6 april 2018 om 22:57

  Weet je wat bij mij kriebelt? Dat er 3.000 dieren de hongerdood gestorven zijn. Dat zelfs hoogdrachtige paarden geschoten worden. Dat het “rust” gebied voor bezoekers gesloten blijft terwijl de boswachters iedere dag met geweerschoten de rust verstoren. Dat een incapabele boswachter die 3x moet schieten om een rustig etend hert v h leven te beroven niet op staande voet onslagen of teminste geschorst wordt. Dat deze zelfde boswachter vrolijk filmpjes blijft verspreiden waarin een ander hem filmt hoe hij nog meer dieren dood waaraan niet te zien is dat ze ongezond zijn. Dat Frans Vera en groupies blijven vasthouden aan hun wilde natuur terwijl er geen waardig leven mogelijk is. Dat de media hun een platform geeft om hun leugens aaneen te rijgen. Dat de media niet zelf polshoogte neemt en hun plicht niet doet om voor hoor en wederhoor te zorgen. Weet je wat ook kriebelt? Als mw Schouten zegt handen af vd boswachters terwijl bij het protest geen 1 groene muts te zien was. Termen als “winterstand” “vetreserve” “natuurlijk proces” bezorgen mij acute jeuk! Dat boswachters 30 dieren per dag schieten niets met de gesteldheid vd dieren te maken heeft maar puur gericht is op het terugbrengen vd aantallen. Dat er geen dialoog is met particulieren en instellingen die dieren willen herplaatsen/opnemen/kopen maar dat er gewoon door geschoten wordt. Dat….ik gewoon van dit helse drama niet kan genieten van de lente! Bedankt Staatsbosbeheer!

 • Conny
  6 april 2018 om 22:52

  Hallo Mikai, fijn dat weer een aantal vogels het gebied in trekken al heb ik ook begrepen dat een heleboel soorten de laatste jaren ook verdwenen zijn uit de OVP, doordat het gebied zo kaal gevreten is. Dat de gr. grazers nu minder hooi eten dan toen jullie begonnen met voeren is toch logisch als er zoveel afgeschoten of van honger omgekomen zijn. En gras gaat pas groeien bij een bepaalde bodem temperatuur echter als het te kort afgegraasd is zoals in de OVP duurt het nog wel even voor er weer wat lengte opstaat. Die groene schijn kan voor het grootste deel wel eens onkruid zijn, ook een gevolg van te kort afgrazen. Is denk ik al vaker gebeurd want ik zag op een zomerfoto van het gebied een veld vol giftig Jacobskruid. Neem aan dat je dit soort zaken toch ook leert in de boswachters opleiding. En al het moois van de lente kan het onnodig leed van de winter niet echt niet wegspoelen.

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:50

  Annemarie

  Hier zou mikal op deze blog antw op moeten geven.

  Ik ben benieuwd

 • Annemarie Shropshire
  6 april 2018 om 22:46

  Fijn te lezen dat er onderling nu wellicht toch enige discussie op gang komt bij jullie. Hopenlijk leidt dit tot nieuwe inzichten en de realisatie dat verandering noodzakelijk is, en moreel juist. Het vergt moed toe te geven dat wat je deed niet goed was, als je al die tijd voorgehouden werd dat dit de enige juiste weg was. Beetje zoals met Duitse mensen in de oorlog, het wir haben es nicht gewusst, of met religieuze cults, de goeroe roept iedereen en alles moet sterven dus doen we braaf wat ons opgedragen wordt. Mijn vraag, stel dat jullie gezamelijk zouden besluiten dat dit niet de manier is om verder te gaan, zou de politiek dan niet volgen? Grote verantwoordelijkheid dat……

 • Dinie
  6 april 2018 om 22:43

  Oooh sorry hoor ben ik weer ff een paar vraagjes nog waarom mocht NOS geen dode dieren filmen en waarom werd Dion Graus niet toe gelaten om te kjjken in dat zogenaamde “natuur” gebied iets te verbergen? Het stinkt en rammelt aan alle kanten

 • Dinie
  6 april 2018 om 22:34

  Oja voor ik het vergeet zet een keer een eerlijke foto bij die prachtige verhaaltjes het ziet er altijd zo prachtig uit helaas is de waarheid heel anders

 • Janine
  6 april 2018 om 22:33

  Zij slapen wel.

  Ik lig al heel wat nachten wakker, ja ik heb wel gevoel.

  De vorige logs heb ik en velen met mij heel veel goede constructieve posts geplaatst. Daarop hebben wij geen enkele reactie ontvangen.

  En nu is het wat mij betreft op!
  Stop met de poppenkast !

  Ga met je camera dat bos in wat afgesloten is, laat de wereld zien wat er echt gebeurt, dan was dit eindelijk het laatste horror jaar.

 • Martine
  6 april 2018 om 22:32

  Inderdaad Marij, viel mij ook op. Als Staatsbosbeheer zo door gaat met dieren afschieten, hoeven we volgende winter nog maar 1 baaltje hooi per dag te voeren.

 • Dinie
  6 april 2018 om 22:28

  Wat een prachtig sprookje keep on dreaming het is niet te geloven wat jullie verzinnen om je uit dit walgelijke “Mengele ” experiment met “wilde “dieren te draaien slaap zacht

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:27

  Jan Cees vogelaar

  Kijk mensen lees het stukje even van deze man. En laat hem sbb maar advies geven. Hij weet hoe het zit.en moet.

  Jan Cees geef dan hand olff ook even een lesje.

  Top stuk man????

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:23

  Janine

  Die Hans olff heeft vast zelf geen kinderen? Hij weet niks van natuur.
  Weet ook niks van dracht. Amateurs zijn het.

 • Jan Cees Vogelaar
  6 april 2018 om 22:23

  Bos afgelsoten vanwege rust of doodstrijd die je niet wil tonen als Staatsbosbeheer. En dat er minder wordt gegeten is scherpe waarneming alleen niet vanwege dat er ander voedsel aanbod is er zijn inmiddels 3155 dieren dood van de 5200 dat is iets meer dan 60% er lopen nog circa 2000 dieren met een gemiddelde drogestof behoefte van 8 kg per dier per dag als ze gezond zouden zijn echter van de 2000 zijn er nog circa 400 te beroerd aan toe om goed te kunnen eten jullie voeren 20 balen hooi van zeg maar 400 kg per stuk dat is 16 ton daarnaast voeren de actiegroepen circa 4 ton per nacht is 20 ton totaal de 2000 dieren x 8 kg drogestof nodig per dier per dag is 16.000 kg aanbod is in totaal 20.ton dat van de actiegroepen is minder slecht hooi dan van Staatsbos dus er bijft circa 4 ton rommel met kruiskruid van Staatsbos liggen. Drogestof balans maken en voerhoeveelheden meten leer je niet op je boswachter academy of lesje gemist? Er blijft dus voer liggen omdat er ondertussen zoveel dood zijn en niet omdat er zoveel gras al weer is gegroeid dat komt pas na komende weekend een beetje op gang. Ecoloog Han Olff die van het resetten, weet toch veel van plantjes die zou moeten weten hoeveel ton behapbare droge stof er nu staat. Dat is nu nog nul maar gaat met circa 1 a 1,5 cm per dag de komende dagen een beetje omhoog. Je tweede klepverhaal wat niet klopt Mikal bij het derde klepverhaal eigenlijk zou de provincie jullie verhalen moeten checken maar die hebben de expertise niet om te zien of jullie zin of onzin vertellen dus helpen we ze een beetje Fijn zonnig weekend zal de paar dieren goed.

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:21

  Marij ze staan op de foto hierboven allemaal bij het hooi maar mikal heeft die foto zeker in januari gemaakt. Of voert sbb misschien zelf slecht eten? Misschien wel van dat berm rommel? wat ik al eerder zei het zijn rasverneukers.

 • Janine
  6 april 2018 om 22:21

  Die Hann olff heeft zijn papiertje bij een pakje boter gekregen.
  Wat een onzin verhalen, net zijn winterstand enzo. En dat de dieren eerder vruchtbaar zouden worden is ook lariekoek, ze zijn al drachtig ! Of dood, dat kan ook.

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:18

  Marius

  Dit gebied zit er een 30 jaar en het gaat er al een aantal jaren mis. Ik weet niet wat jij mooi vind?
  Zal een mooi zooitje zij. Bij je thuis dan. Maar maak je geen zorgen over een week is deze blog weer weg en beginnen we op nieuw

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:15

  Inderdaad miranda??

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:14

  He marinus

  Ook op de loonlijst van sbb??

  Ook een winterslaap gehad .

  Wil je de sterfte cijfers van de gg nog horen. Zijn zo op te zoeken op internet zelfs leuke filmpjes. Eh natuur. ? ?
  Dieren laten lopen op een stuk grond wat omheind is heet weiland. En dat moet je beheren anders word het een zooitje. Zie resultaten ovp

 • Miranda
  6 april 2018 om 22:12

  ´Het Oostvaardersbos, ten noorden van het centrum, is nog steeds afgesloten voor publiek in verband met de rust voor de dieren. Het centrum is te voet en per auto bereikbaar vanuit Almere Buiten (Oostvaardersbuurt). De fietspaden in het Oostvaardersbos zijn afgesloten.´ want??

  Het is natuurlijk een hele klus om de kadavers weg te werken en de uitgehongerde dieren uit zicht te krijgen. Daarna kunnen we weer leuk fietsen en wandelen, als of er niets is gebeurd.

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:09

  Ik heb net de vorige mail van deze blog aangeklikt maar die werkt niet meer. ????

 • Marinus
  6 april 2018 om 22:09

  Super blij dat er weer mooie dingen gebeuren in het fantastische ovp gebied. Zoals al eeuwen gaat de natuur zich weer herstellen vogels broeden en dieren jongen. Denk laat ik de andere positieve reacties eens lezen. Maar alleen dom geneuzel. Kunnen jullie niet op een eigen blog gaan ziten zeuren

 • Deed
  6 april 2018 om 22:07

  Reactie van subsidie afhankelijke han olff duidelijk? Vraag me af waar hij zijn papiertje heeft gehaald . Iedere paardenhouder iedere koeienboer weet dat koeien en paarden moeten eten in de winter. Stop met de fabeltjeskrant verkondigen. Stop de Hel die oostvaardersplassen heet

 • Ronald
  6 april 2018 om 22:06

  Janine

  Dat bedoel ik. Daarom moet er zoveel mogenlijk kritiek op deze blog gezet worden. Ze verneuken de boel. Sorry beetje plat. Ik ben deze flauwekul beetje zat. Npo1 komt wel met dat ze met trailers naar het gebied willen komen maar dat regels naar mijn mening sbb om zo afkeur en medeleven te krijgen naar sbb toe.

  En dan schrijft die mikal ook nog eens dat ze metjournslisten het gebied in moesten. Denk dat die dan zwijgplicht moesten tekenen en camera s in de auto moesten laten liggen. Denk dat ik ook maar met de veewagen heen moet. Kunnen genoeg in.

 • Marij
  6 april 2018 om 22:04

  Wat me opvalt is dat er de laatste week meer hooi overblijft dan de eerste dagen.

  Is dit een serieuze opmerking, na jullie voorjaarsschoonmaak? Ga zo door, en er blijft geen dier meer over. Werkelijk walgelijk deze ordinaire dierproef laboratorium.

 • Ronald
  6 april 2018 om 21:59

  Niek l

  Ik denk dat mikal een mooie goedkope kracht is. Ze mailt ook zogenaamd met mensen maar niet met iedereen. Als ze echt is lijkt het mij een lafaard .

  Moet je voorstellen dat jij een dier bent en dat deze types de zorg over je hebben?

  Ik blijf deze blog zolang hij doorgaat de waarheid zeggen.

  Sbb belazerd de burger ik zeg wie geld geeft aan sbb stop er mee en stort het op de stichting voor gg ovp

 • Janine
  6 april 2018 om 21:57

  Ronald, ik denk dat de posts vandd vorige 2 logs niet meer zo makkelijk vindbaar mogen zijn. Moeilijke periode natuurlijk, veel sterfgevallen..

 • Ronald
  6 april 2018 om 21:55

  Wie weet wat die foto s hierboven uit 2016 en mei 2017 doen.? Is dis het heden.?

 • Niek L
  6 april 2018 om 21:47

  Hallelujah

  Mikal is weer opgestegen….
  Heilige Han Olff de Eerste, is 1 iemand met een visie….
  En jullie missen een heleboel visies van andere wijze vrouwen en mannen.

  In dit informatie tijdperk weten we beter of in ieder geval meer dan 1 visie moppie….

  Dus beter je best doen op je sprookje van volgende week

 • Janine
  6 april 2018 om 21:45

  ” In blijde verwachting” vind ik wel erg misplaatst.

  De drachtige paarden en de koeien die een kleintje verwachten hebben het niet zo goed bij jullie ( understatement ).

  Kan er eindelijk een normale reactie komen op dit uithongerproject ?

 • Ronald
  6 april 2018 om 21:37

  Lammert

  Jij slaapt in de winter?
  Wel internet?
  Tik dan even Oostvaardersplassen in.

  Let op de volgende beelden kunnen schokkend zijn maar blijf wel kijken dat is de werkelijke ovp

 • Ronald
  6 april 2018 om 21:34

  Mikal

  Ik vraag me af hoeveel jij werkt?

  80 uur per week.?

  Ook julie moeten je toch aan de arbridstijden houden?

  SBB wees eens duidelijk/eerlijk heeft mikal ook een Sofie nummer of is mikal onzichtbaar.? En heeft ze 1 x in de week van julie alle vrijheid om een stukje naar eigen inzicht te schrijven om alle mooie aspecten naar voren te brengen. Ga eens naar julie site en kijk eens naar julie openings zin.

  Grappig om te lezen en zeer ongeloofwaardig.

  Net als julie steun en toeverlaat HANS OLFF. Je zou een f van zijn achter naam weg moeten halen en er een w voor morgen plaatsen en hem het gebied in moeten sturen. Hij red het vast in het gebied.

  Ga de dialoog eens aan met mensen op deze blog. En verschuil u niet achter de naam mikal.

  Ovp was een expiriment . Hou er mee op en doe wat julie moesten doen.

  Er staat zoveel te vreten dat de wortel die er nog zitten langsaam nog groen worden en onmiddellijk worden opgegeten.
  Doe niet of er niets gebeurd is en speel geen mooi weer.

  Het sneeuwd Hageld en regent en waait er nog steeds.

  Het met trailers gg uit de ovp halen heeft geen zin en kan natuurlijk ook niet , maar eigenlijk zou dat met grote vee opleggers moeten gebeuren.
  Julie spreken nu over terug x van leuke vogeltjes en zeearenden en aders maar heb het eens over die vermagerde drachtige dieren die het misschien ook nog eens niet gaan redden. Doordat ze het heel slecht hebben gehad kan het maar zo zijn dat ze tijdens of na het werpen alsnog bezwijken omdat er geen reserves meer zijn. Tjonge jonge schijnheilig zooitje rasverneukers.
  Geen wonder dat er mensen agressief worden en ik begin het langzamerhand terecht te vinden

 • Lammert
  6 april 2018 om 21:22

  Goede info en op naar een mooie OVP-lente

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog