www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het Hollandse Hout, ten zuiden van de Lage Vaart

20 juli 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Waar akkerbouw was aan de zuidkant van de Lage Vaart, is nu een prachtig stuk nieuw natuurgebied ontwikkeld. Onlangs was ik daar om de nieuw geplante bomen te controleren. Ik stond versteld van wat ik tegen kwam en wat er allemaal al leeft, bloeit en groeit.

Aanplant

Sinds afgelopen winter is aan de zuidkant van de Lage Vaart een hoop veranderd. Wat voorheen door een boer als land werd gebruikt is nu beplant met nieuw bos. Nu nog kleine, jonge bomen, maar ze groeien hard. In het gebied zijn eik, esdoorn, beuk, berk en verschillende soorten populieren geplant. Inmiddels is het een walhalla voor vele vlinders, bijen, hommels en libellen en is het een en al groen. Dit gedeelte aan landbouwgrond is ten behoeve van CO2 compensatie omgevormd naar natuur. Het gaat om circa 60 hectare.

Kaart Hollandse Hout

Schoonheid

Het nieuwe stuk bos is een gebiedje dat gewaardeerd mag worden. Een gebiedje dat nu al rijk is aan vele soorten planten. De pioniersoorten doen het goed. Gele mosterd, weegbree, luzerne, brandnetel, weegbree, klaver, tal van grassen en zuringsoorten en margrieten bloeien volop. De libellen, zwaluwen en putters laten zich ook goed zien en geven een mooi concert. De bruine kiekendief gaf ook nog een showtje weg en ving een muis. Hij vloog zo snel weg dat het mij niet lukte om hem vast te leggen.

Reeën zijn er ook, er sprong een geit (vrouwtje) weg toen ik een stukje de vegetatie in liep en wist toen dat deze ontmoeting betekende dat er ergens een kalf zou liggen. Ik verliet het stukje snel, zodat het kalf de rust zouden houden en om zelf bij een andere boom te komen om verder te controleren. Terwijl ik verder liep hoorde ik het kalf al roepen naar zijn moeder. Mijn hart gaat altijd een beetje sneller kloppen van een ontmoeting met een ree. Zo prachtig!

Impressie margrieten Hollandse Hout langs de A6

Boomcontrole

Ik controleerde de bomen op mogelijke en al aanwezige veegschade aan de geplante eiken en populieren. De reeën laten bomen als els en esdoorn hier ongemoeid en hebben kennelijk hier een voorkeur voor boomsoorten. Veegschade wordt toegebracht door de bokken (mannelijk ree) voor de bronstperiode (paartijd). Deze vegen met hun nieuwe opgezette gewei langs de bast van de bomen. Door het vegen van het gewei raken ze het fluwelen laagje, ook wel ‘bast’ genoemd kwijt en maken ze hun gewei verder tiptop in orde voor de bronsttijd.

Her en der zijn de eiken en populieren beschadigd en is er altijd wel wat uitval van nieuw geplante bomen. Uit voorzorg zijn er beschermers geplaatst om de jonge aanplant. Gelukkig doen veel bomen het gewoon goed. Dit zijn de eiken en populieren die omringd zijn met distels en die torenen al mooi boven hun natuurlijke beschermers uit. Reeën hebben dan niet snel de neiging om de eiken van dichtbij te willen bekijken. Door het plaatsen van boombeschermers zijn de nieuwe bomen beschermd. De bomen krijgen voldoende zonlicht door de gaten die in de beschermers zitten. Groengroep De Populier uit Emmeloord heeft de beschermers inmiddels geplaatst.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog