www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Aanleg vangweide voor konikpaarden (1)

15 oktober 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Vandaag is begonnen met het plaatsen van een vangweide waar begin volgend jaar een aantal konikpaarden in opgevangen gaan worden. Zoals bepaald door de provincie Flevoland zal het aantal paarden worden teruggebracht tot zo’n 450. Dat betekent dat er minimaal zo’n 180 dieren gaan verhuizen. Dat gaat met een vangweide en een vangkraal. Het precieze aantal dieren dat gaat verhuizen wordt in november bekend gemaakt, als de officiële telling van de dieren is gedaan.

De eerste palen van de vangweide gaan vandaag de grond in en een raster wordt uitgerold. Het transport van de paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar andere, nog onbekende, natuurgebieden is voor het einde van de winter gepland.

Vangweide

De komende weken wordt er, na een periode vol voorbereidingen, in het gebied gewerkt aan het realiseren van een afgebakend stuk in het grazige, droge deel van de Oostvaardersplassen. Het ligt langs de spoorlijn, ten zuiden van uitkijkpunt de Praambult.

De vangweide is 55 hectare groot en omheind met een hoog raster. Het hoge raster is om te voorkomen dat er herten in de vangweide springen op het moment dat deze gesloten wordt. Mocht het toch zo zijn dat er herten in het gebied terecht komen, dan kunnen ze er weer gemakkelijk uit via speciale uitspringpoorten. Heckrunderen en paarden kunnen niet uitspringen. Daarom is gekozen voor een ruime vangweide, die op te delen is in meerdere stukken. Er komen ook meerdere drinkpoelen, zodat er voor de dieren altijd water tot hun beschikking is.

De eerste paal van de vangweide is vanmorgen de grond in gegaan.

Vangkraal

In een uiterste hoek van de vangweide wordt een vangkraal gebouwd. Naast hoge hekken waar de dieren zich niet aan kunnen bezeren, is de bodem van de kraal ook verhard met halfverharding. Zo wordt de bodem niet modderig en dat is fijn wanneer de dieren op een kleine oppervlakte staan. Ook wordt er een speciale transportsluis gemaakt, waarbij de bodem alvast omhoog loopt. Veel dieren vinden de laadklep van een vrachtwagen eng. Door deze constructie hoeven de dieren niet tegen de klep omhoog te lopen, maar voelen zij natuurlijke bodem onder hun hoeven.

Hoe gaat het vangen in z’n werk?

De paarden in de Oostvaardersplassen zijn nog nooit eerder gevangen. Dat maakt dat er veel tussenstapjes ingebouwd worden om het vangen zo diervriendelijk mogelijk te doen. Het vangen gebeurt in de winter, zodat de dieren met hooi rustig naar de vangweide gelokt kunnen worden. Als het voedsel in het gebied in de loop van de winter schaarser wordt, worden de dieren vanzelf naar de vangweide toe gelokt en willen zij daar ook graag zijn. In eerste instantie staan de hekken van de vangweide open, maar worden de dieren in  de vangweide gevoerd. Als ze daar rustig op reageren, gaan de hekken dicht. Eenmaal opgesloten, krijgen zij de tijd om rustig te wennen aan de rasters en de vangkraal. Met behulp van tijdelijke rasters en het voeren van hooi sluiten we de dieren steeds verder op richting de vangkraal. Uiteindelijk worden de paarden groepje voor groepje de vangkraal ingelaten. Het is hierbij belangrijk om de families bij elkaar te houden en concurrerende hengsten te scheiden. Zo blijven moeders en veulens bij elkaar, maar kunnen de dieren elkaar niet verwonden. In de vangkraal moeten de dieren worden gechipt en voorzien van de benodigde registratiepapieren. Hierna worden ze in hun familiegroepjes begeleid richting de vrachtwagen, hun nieuwe toekomst tegemoet. Waar dat zal zijn is op dit moment nog niet bekend.

Transport

Het transporteren van de dieren staat aan het einde van de winter gepland. Dat geeft de paarden een betere start in hun potentiële nieuwe leefgebieden. In een aantal van de mogelijke gebieden zijn de winters strenger dan in Nederland. Sneeuw kan ervoor zorgen dat dieren in hun nieuwe gebieden moeite hebben om voedsel te vinden. Daarom is het beter om de dieren aan het einde van de winter te brengen, net voor de veulens geboren worden. Op hun nieuwe plek worden ze dan gevoerd tot de winter ter plekke afgelopen is. Daarna hebben de dieren ruimschoots de tijd om hun weg te vinden in hun nieuwe leefgebied, voor de nieuwe winter invalt.

Update 18 oktober: werkzaamheden stilgelegd

Donderdagmiddag 18 oktober heeft Staatsbosbeheer een uitspraak van de rechtbank ontvangen over de werkzaamheden aan de vangweide. De rechtbank had op korte termijn geen tijd om de zaak te behandelen en heeft daarom gevraagd om tijdelijk te stoppen met het plaatsen van palen voor de vangweide voor de konikpaarden. De werkzaamheden zijn, zoals gevraagd, stil gelegd. Dit is een zogenaamde ordemaatregel in afwachting van de behandeling van de zaak voor de rechter op donderdag 25 oktober a.s. Het is dus een voorlopige maatregel. Na uitspraak van de rechter na de zitting volgende week donderdag (uitspraak kan later zijn dan donderdag) weten we meer over hoe het verder gaat met de aanleg van de vangweide.

PS: de reactiemogelijkheid onder dit blog is gesloten. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties, stuur dan een e-mail naar de boswachters. 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog