www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Hoe gaat het met de koniks in Spanje?

21 januari 2020 Boswachters in Oostvaardersplassen

De koniks in het Spaanse natuurgebied

Vorig jaar verhuisden 180 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland. Van de zomer bleek dat de paarden in Spanje last hadden van een parasiet. Afgelopen week brachten medewerkers van Staatsbosbeheer een bezoek aan het Spaanse natuurgebied waar vorig jaar maart 29 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar toe zijn verhuisd. Doel van het bezoek was het bespreken, evalueren en waar nodig aanpassen van de gemaakte afspraken over de paarden.

“Na een hartelijke ontvangst door het management van Paleolítico Vivo in Atapuerca hebben we het gehele gebied bekeken en zijn gezamenlijk aan het werk geweest in het terrein. De Spaanse organisatie heeft laten zien zich vol overgave in te zetten voor de dieren en de ontwikkeling van het reservaat. De uitdagingen waar de organisatie voor staat zijn uitgebreid besproken. We hebben besproken hoe wij als organisatie hierbij kunnen ondersteunen”, aldus Wouter Wubben van Staatsbosbeheer.

Paleolítico Vivo

In gezamenlijkheid is besloten dat de paarden die eerder tijdelijk overgeplaatst zijn naar een ander gebied in Zuid-Spanje weer naar de eigenaar (Paleolítico Vivo) gaan. De Spaanse organisatie krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid om te werken aan een gebalanceerde en gezonde populatie, passend bij de draagkracht van het gebied. De organisatie werkt aan het herintroduceren van soorten die in de prehistorie in het gebied leefden. Wanneer koniks eventueel naar andere gebieden verhuizen, waarborgt Paleolítoco Vivo dat de paarden in (semi-)natuurlijke omstandigheden kunnen blijven leven.

Bijvoeren

Op dit moment wordt er in Spanje door de organisatie bijgevoerd in het natuurgebied. Staatsbosbeheer zal, ter ondersteuning van Paleolítico Vivo voor de komende maanden, eenmalig voorzien in voldoende hooi voor deze periode.

Een goede plek

Staatsbosbeheer is blij met deze hernieuwde afspraken en vertrouwt er op dat Paleolítico Vivo hiermee in staat wordt gesteld om de paarden een goede plek te geven, waar veel bezoekers van kunnen genieten.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog