www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Naar buiten!

20 maart 2020 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

(Foto: Marjolein den Hartog)

De scholen zijn gesloten, de kinderen zijn thuis en het zonnetje breekt door. Wat doe je dan? Op ontdekkingsreis door de tuin of in de natuur! Er is buiten van alles te beleven.

Ga op vogelsafari

Kom bijvoorbeeld eens wandelen in het Kotterbos of Oostvaardersbos. Hier zijn verschillende leuke wandelroutes waar je ontzettend veel vogels tegen komt. Met onze zoekkaart kun je van je wandeling een heuse vogelsafari maken!

Op zoek naar bijzondere vogels

Leuke vogels om te zoeken tijdens je wandeling zijn baardmannetjes en blauwborsten. Typische bewoners van het en moeras. Deze zijn nu op verschillende plekken veelvuldig te zien en te horen. Neem eens een kijkje bij vogelkijkhut de Zilverreiger aan de Oostvaardersdijk. Of wandel naar vogelkijkhut de Schollevaar. Onderweg hoor je onder andere de baardmannen en blauwborsten uit volle borst hun lied zingen in het riet. In de online vogelgids van de Vogelbescherming Nederland kun je opzoeken welk geluid de vogels maken.

Blauwborst tussen het riet (Foto: Wim Brink)

Vergeet ook niet naar boven te kijken tijdens je wandeling; wie weet vliegt er een zeearend voorbij. Er zijn op dit moment weer meerdere jonge en volwassen van deze ‘vliegende deuren’ aanwezig in het gebied. Als je heel veel geluk hebt zie je, net als Fred Bongers, misschien zelfs een otter!

Vorige week zag Fred Bongers deze otter met gevangen karper zwemmen bij vogelkijkhut De Schollevaar.

Sinds een aantal weken verblijft er een kraanvogel in de Oostvaardersplassen. Vanaf uitkijkpunt de Grote Praambult kun je deze misschien wel spotten als je langskomt! Ook vossen komen daar regelmatig voorbij.

Sprookjesachtig wandelen in het Hollandse Hout

In het Hollandse Hout kun je bijna sprookjesachtig wandelen. De lente is in aantocht en bomen en struiken beginnen langzaam in blad te komen. Deze zoekkaart kan je helpen te ontdekken welke bomen en struiken je ziet. Hier en daar komt er kleur in de natuur met bijvoorbeeld het klein hoefblad en dovenetels die bloeien. Ik heb de eerste bloemen van het fluitenkruid al gezien. Wandel je hier, kijk dan goed om je heen: misschien zie je dan sporen van reeën of zie zelfs één. Deze sporenkaart van stichting Ark kan je helpen om dierensporen te herkennen.

In het Hollandse Hout kun je zomaar oog in oog staan met een reebok!

Buitencentra gesloten

Helaas zijn Buitencentrum Oostvaardersplassen en Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders gesloten in verband met de maatregelen om van verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Vergeet dus niet om ook een flesje water of thermosflesje met koffie of thee mee te nemen voor onderweg. Er zijn voldoende (picknick)bankjes waar je even rustig kunt zitten om wat te eten of drinken.

De natuur blijft open, maar ook hier geldt vermijd drukke plekken en houd afstand van elkaar.

Thuis naar buiten

Blijf je liever dicht bij huis? Ook dan kun je buiten op onderzoek uit. Mijn collega boswachters hebben een aantal opdrachten verzameld die je in je eigen omgeving kunt doen. Van beestjes zoeken tot koekjes bakken met madeliefjes.

Ook afgelopen zondag waren de zeearenden goed te zien bij de Oostvaardersplassen. (Foto: Gerard van Breemen)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog