www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een week na de start van het bijvoeren van de runderen

26 maart 2020 Boswachters in Oostvaardersplassen

Vorige week vrijdag zijn we gestart met het bijvoeren van de heckrunderen. Vanaf vrijdag is er dagelijks bijgevoerd op verschillende plekken in het gebied. De behoefte van de dieren is leidend voor de hoeveelheid hooi en de frequentie van het bijvoeren.

Voerlocaties

Er wordt op een aantal verschillende plekken in het gebied gevoerd. Bij het bepalen van de voerlocaties is allereerst rekening gehouden met de verschillende kuddes en hun territoria. Bij elk territorium is een voerplek uitgekozen. Deze voerplekken zijn allemaal op plekken die zogenaamd ‘halfverhard’ zijn. Dit om te voorkomen dat de zoden, waar later de nieuwe vegetatie weer gaat groeien, ‘zwart gelopen’ wordt door de dieren.

Toegang voor alle dieren

Het hooi wordt op de locaties uitgeschud en verdeeld zodat alle dieren, jong en oud, er bij kunnen. We zien ook dat alle dieren het hooi goed weten te vinden en de kans hebben om ervan te eten. De hoeveelheid hooi die per locatie neergezet wordt, wordt afgestemd op de behoefte van de dieren. Dit betekent dat we elke keer kijken naar de hoeveelheid hooi die gegeten wordt. Als we merken dat het hooi snel opgaat, voeren we de hoeveelheid hooi voor die locatie op.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog