www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Ecologische paradijsjes

16 juni 2015 boswachters in Overijssel

Op Fortmond in Den Nul ligt naast de ingang naar de Duursche Waarden een prachtige roggeakker.

Een kleinschalige roggeakker is al bijzonder, maar deze is dat helemaal. Het is de ecologische natuurakker van Staatsbosbeheer die door onze ecologische pachter Herman Menkveld beheerd wordt.

Herman schept er een eer en een uitdaging in om te beheren op een combinatie van een mooi roggeperceel (of een andere graansoort) en een floristische rijkdom. En hij bewijst al jaren dat dat kan. Niet alleen op deze akker maar ook op akkers op Landgoed ’t Nijendal bij Olst. Dit natuurlijke beheer werpt zijn vruchten letterlijk af. Tussen de rogge is een grote rijkdom aan akkerkruiden te vinden.

Het geheim? Geen kunstmest, geen gier , alleen af en toe een klein beetje mest van een biologische geitenboer en de natuurlijke elementen zon en regen. Voorzichtig ploegen en inzaaien op het juiste moment, geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en oogsten begin augustus. Al zeker 30 jaar is deze akker op deze wijze in beheer. De bijzondere plantjes die tussen het graan te vinden zijn laten ecologen watertanden. Groot spiegelklokje, Grote klaproos en Ruige klaproos, Ringelwikke en Heksenmelk, Veldsla en Herik en Grote leeuwenklauw om er maar een paar te noemen. Bijgaande foto is door Herman zelf genomen en laat de verscheidenheid aan akkerkruiden zien.

Echt een ecologisch paradijsje!

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen
Ecologische paradijsjes ,foto fortmond 6 juni 2015

 

reageren

geef een reactie

  • JJA vaN dIJK
    16 juni 2015 om 13:10

    Ik wil zeggen dat dit werkelijk een paeadijs is, Wat een pracht van bloemen. Gefilicireerd net dit succcesm

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog