www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

‘Stropers vang je met stropers’

6 oktober 2015 boswachters in Overijssel

Wij zijn als Staatsbosbeheer opnieuw een samenwerking aangegaan met de motorclub Hellendoorn (MCHN). Deze club organiseert jaarlijks een enduro die deels over gronden van Staatsbosbeheer gaat. Deze rit heeft landelijke bekendheid en staat bij motorliefhebbers hoog aangeschreven. Ook heeft de MCHN een motorcrosscircuit liggen op de Hellendoornseberg, dicht bij terreinen van Staatsbosbeheer.

Motoren in de natuur?
Steeds vaker rijst de vraag of zo’n tocht met off-the-road motoren wel past in de natuur. Naast de gebruikelijke voorwaarden die wij vanuit onze taak als natuurbeheerder moeten stellen, wordt aan de samenwerking dit jaar ook een nieuw onderdeel toegevoegd. In de weekenden gaan leden van de MCHN, samen met onze buitengewone opsporingsambtenaren (BOA), toezichthouden op zogenoemde ‘wildrijders’.

Praten en luisteren
Afgelopen zondag zijn wij in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer bij elkaar geweest om ‘elkaar eens in de ogen te kijken’, maar vooral om naar elkaar te luisteren. Mooi om te zien hoe zo’n 25 ‘motormuizen’ met aandacht luisteren naar verhalen over ‘onze’ natuur en hoe kwetsbaar die is. Maar het was ook goed om het verhaal vanuit het perspectief van een motorcrosser te horen.

Vaak hebben wij ons oordeel over elkaar al klaar en krijg je snel een vorm van polarisatie. Ik vond het dan ook heel bijzonder om onder de leden van de motorclub iemand te zien die al jaren één van onze actieve vrijwillige vogelaars is. Het bleek dat hij in het verleden zelfs wereldkampioen endurorijden is geweest. Bredero zei het al; ‘het kan verkeren’.

toezicht herman

Na afloop van de bijeenkomst heeft Herman Brink, samen met de burgemeester van Hellendoorn, mevrouw Anneke Raven, de toezichthesjes uitgereikt aan de voorzitter van de MCHN en aan de voorzitter van de endurocommissie. Hierbij was ook de pers uitgenodigd, zowel dagblad Tubantia als ook RTV-Oost (radio en tv) hebben hier aandacht aan besteed.

Hulpboswachters off the road
Vanaf nu kan je een ‘hulpboswachter’ tegenkomen op een echte off-the-road-motor. Lettoezicht even op het opvallend hesje, waarop staat: ‘Toezicht, Staatsbosbeheer – MCHN’. Mooi toch!

Boswachter Arend Spijker

 

reageren

geef een reactie

  • Elilse
    9 oktober 2015 om 17:19

    Wat een mooi initiatief! Zo helpen we elkaar. Voor iedereen veiliger in het bos.

  • t
    8 oktober 2015 om 07:59

    Wat een onzin. Is gewoon een manier om te kunnen rijden in de gebieden zonder problemen. Er zullen wel veel toezichthouders komen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog