www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Het Herstel van de Pracht van de Haarplas in de Boswachterij Hardenberg

27 oktober 2023 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Diep in de Boswachterij Hardenberg ligt de Haarplas, een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Als boswachter van deze schitterende plek voel ik me bevoorrecht om te getuigen van het herstel van dit unieke stukje natuur. We hebben onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de Haarplas nieuw leven in te blazen en de groei van planten zoals Gagel en Struikheide te bevorderen. In dit blog neem ik je mee in dit herstelproces en de kwaliteit van deze bijzondere plek.

De Haarplas: Een Juweel in de Boswachterij’

Als boswachter weet ik hoe belangrijk het is om onze natuurlijke schatten te koesteren. De Haarplas is een verborgen juweel, omringd door prachtige heide en bossen en overkoepeld door een prachtig houten bruggetje. Deze serene plek biedt een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, waar men de pracht en de rust van moeder natuur kan ervaren. De Haarplas lokaal ook bekend als de Zwanenvijver vanwege zijn vorm is in de jaren dertig van de vorige eeuw met de hand gegraven als werkvoorzieningsproject. Mensen die hieraan meegewerkt hebben gaven de vijver een andere naam namelijk “De Bloedplas” getuige het zware handwerk dat dit met zich meebracht. Nu bijna 100 jaar later is deze plek uitgegroeid tot een juweel in de boswachterij.

De Redding van de Haarplas

Het behoud van de Haarplas is van cruciaal belang voor de diversiteit van flora en fauna in de Boswachterij Hardenberg. De Haarplas geeft afwisseling in het landschap. Bossen die overgaan in heide naar vennen met watervogels zoals Dodaars. Maar de overmatige groei van houtopslag in de randen van de vijver belemmeren niet alleen het uitzicht maar ook de groei van karakteristieke soorten.  Onze inspanningen om houtopslag te verwijderen en stobben weg te frezen, en vervolgens het top- en takhout af te voeren, zijn gericht op het herstellen van het evenwicht in dit delicate ecosysteem. Maar wat maakt deze plek zo speciaal?

De Pracht van Gagel

Gagel, met zijn diepgroene bladeren en onderscheidende, kruidachtige aroma, is een van de schatten van de Haarplas. Deze plant gedijt in vochtige omgevingen en draagt bij aan de biodiversiteit van de Haarplas. Zijn bladeren worden traditioneel gebruikt voor het maken van kruidenmengsels en zijn een essentieel onderdeel van de lokale flora.

De Weelde van Struikheide

Struikheide is een andere  plant die gedijt in de omgeving van de Haarplas. Met zijn kenmerkende paarse bloemen die in de late zomer in volle bloei staan, voegt struikheide een vleugje kleur en pracht toe aan het landschap. Bovendien biedt struikheide een ideale leefomgeving voor koudbloedige dieren zoals de adder en tal van insecten en kleine dieren, waardoor het ecosysteem in balans wordt gehouden.

Het Herstel van de Natuurlijke Schoonheid

Na de intensieve werkzaamheden om de Haarplas te herstellen, begint de natuurlijke schoonheid van deze plek weer volop tot bloei te komen. Gagel en Struikheide, nu bevrijd van verstikkende begroeiing, hebben de ruimte om te groeien en te bloeien. Dit is niet alleen een triomf voor de flora, maar ook voor de fauna die hier haar toevlucht heeft gevonden.

Het Prachtige Uitzicht Hersteld

Een van de mooie bijkomstigheid van het herstel van de Haarplas is de terugkeer van het adembenemende uitzicht. Vanaf de houten brug, die nu weer volledig zichtbaar is, kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht over de Haarplas. Trouwfoto’s zullen een nog mooier weids uitzicht hebben. Het herstelwerk zal deze plek nieuw leven ingeblazen. Kom en geniet van de vernieuwde Haarplas en ervaar de ongerepte schoonheid die deze plek te bieden heeft.

 

Ik wens u veel buitenplezier,

Nico Arkes

reageren

geef een reactie

  • Gerrit
    27 oktober 2023 om 14:33

    Geweldig Nico dat het mooie gebied nu klaar.We komen volgend jaar zomer weer een kijkje nemen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog