www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Opzij, opzij, opzij…..

24 oktober 2015 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Drukte

Dochter Ellen heeft voor haar opleiding een nieuwe laptop nodig. Op zaterdagmiddag was er even tijd en zo kwam het dat ik met dochters Ellen en Mieke naar de mediamarkt in Hengelo reed. Dat dit niet handig gepland was merkte ik toen we vanaf de snelweg al in een lange stoet met auto’s terechtkwamen. Wat een mensenmassa en wat een auto’s! Eenmaal aangekomen in de mediamarkt werd de hectiek niet minder. In tegendeel. Een wand vol met beeldschermen, een dj met harde muziek, en schreeuwende reclameborden kwamen op me af.

?
?

Mieren

Het deed me denken aan een mierenhoop. Heeft u weleens op uw hurken bij een mierennest gezeten? Echt de moeite waard. Denk niet dat het een chaos is. In een mierenkolonie is er wel degelijk sprake van organisatie. Er is een strikte taakverdeling. Er zijn mieren die het nest onderhouden (bouwvakkers), er zijn mieren die het nest verdedigen (soldaten), er zijn kinderverzorgsters, verkenners etc.

Neem nou de mieren die als taak hebben om voedsel te verzamelen. De verkenners gaan voorop. De mier die als eerste voedsel vindt laat een geurspoor achter (feromomenspoor) om kenbaar te maken waar dit voedsel te vinden is. Andere voedselverzamelers volgen dit spoor precies en versterken op hun beurt het spoor, zodat nog meer mieren het zullen volgen totdat de voorraad op is. Zo ontstaat er een keurig georganiseerde ‘stroom’ van mieren die strak achter elkaar aanlopen.

Behalve met geur gebruiken mieren ook andere informatiebronnen om hun weg terug naar het nest te vinden. Zo tellen ze bijvoorbeeld het aantal stappen dat ze hebben genomen sinds hun vertrek, hebben ze een ingebouwd kompas en slaan ze herkenningspunten op in hun geheugen.

Acceptatie

Nu ik mij dit realiseer kan ik de mensenmassa in Hengelo beter accepteren. Automobilisten volgen keurig de aangegeven route naar de parkeerplaats.

En mijn dochters en ik….. volgen keurig het zebrapad naar de overkant, waar wij als volleerde voedselverzamelaars ons tegoed gaan doen aan een lekker broodje bij Deli France!

Ine Nijveld

Boswachter Sallandse Heuvelrug / Borkeld

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog