www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Taal en natuur

18 november 2015 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Inburgering Twents

Al meer dan 20 jaar woon ik in Nijverdal en getrouwd met een echte Nijverdaller kan ik zeggen dat ik aardig ‘ingeburgerd’ ben. De vuurdoop was de eerste ontmoeting met mijn echte Twentse schoonfamilie. Na een 5 minuten durende poging tot het spreken van Algemeen Beschaafd Nederlands, werd er door hen op heel natuurlijke wijze overgegaan op het vertrouwde Twents. Dit wende voor mij al snel. Op wat kleine misverstanden na kon ik het overdag goed volgen.

Een moes is geen mus maar een muis en als je lui bent wil dat niet zeggen dat je niet wilt werken maar dat je moe bent. Bij het schilderen van de zolder hoef je niet persé op de bovenste étage van je huis te zijn, maar kun je gewoon het plafond van de woonkamer witten. Verder droeg mijn man naar zijn werk een buisje (colbert) en werd mij regelmatig völle wille (veel plezier) gewenst.

s’ Avonds was het volgen van de Twentse taal echter een heel ander verhaal. Vooral op verjaardagen als het bier en de wijn op tafel kwam werd het wat lastiger en werden woorden nog minder gearticuleerd dan overdag en was mijn waarnemingsvermogen waarschijnlijk minder scherp. Maar enfin, na jaren, ook s’ avonds goed te volgen.

In de berg

Voorzetsels                                   Maar dan het gebruik van voorzetsels; dat blijft hier een raar verhaal. Neem nou de Sallandse Heuvelrug. Een Nijverdaller zegt niet: ”ik ga de Sallandse Heuverug” op, een echte Nijverdaller gaat gewoon ‘de berg in’. Alsof het een grot is. Heb je daar geen tijd voor, dan ga je ‘Nijverdal op’. Alsof het een eiland is.

 

 

 

 

 

 

Natuurlijke wijsheid   

De natuur weet daar wel raad mee. Kijk naar de bomen op de Sallandse Heuvelrug, die groeien zowel op als in de berg. Heb je een beetje twijfel-achtig exemplaar dan krijg je dit (foto).

En een beetje zichzelf respecterende klimopplant in een Nijverdalse tuin groeit gewoon Nijverdal op!

Het zit allemaal in onze natuur… zelfs taalkundige oplossingen.

Ine Nijveld

Boswachter Sallandse Heuvelrug / Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Karin In 't Veld
  23 november 2015 om 17:33
  • inenijveld
   28 december 2015 om 15:52

   Dank je wel Karin!

 • leo evers
  19 november 2015 om 07:00
  • inenijveld
   28 december 2015 om 15:52

   Komt je vast bekend voor Leo?!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog