www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

In de maaaaaaaneschijn, in de maaaaaaaneschijn

29 november 2015 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Vanaf het buitencentrum op de Sallandse Heuvelrug loop ik het naaldbos in. Het is hier héél donker. Ik zie alleen de silhouetten van de bomen, maar waar het pad loopt moet ik raden. De groep loopt vol vertrouwen achter mij aan, sommigen opgewonden pratend om het donker te overstemmen.

20151121_144454_klein

Eénmaal in de boslaan gekomen lijkt het licht aan te gaan. Het is volle maan. Banen licht komen door de boomtoppen en boomstammen werpen hun schaduw over het pad. Het water in de vele plassen op het pad krijgt een zilverkleurige schittering. De groep valt stil, onder de indruk van deze bijzondere sfeer.

Onderweg vertel ik zo min mogelijk, het gaat om de beleving. Zwijgend lopen we zo door het bos.

Vraag                                                                                                                            Dan komt er een vraag van een mevrouw uit de groep die mij nog dagen bezig houdt: “Boswachter, heeft volle maan ook invloed op het gedrag van dieren”? Hmmm….ik antwoord dat ik dat helemaal niet verwonderlijk zou vinden, maar voorbeelden heb ik zo niet.

Door de aantrekkingskracht van de maan (en de zon) ontstaan de getijden eb en vloed. Het schijnt dat roofdieren bij volle maan actiever zijn, terwijl prooidieren daarentegen zich juist wat rustiger houden. Ook het paaigedrag bij koraalorganismen is anders bij volle maan. Ik heb wel eens gehoord dat er bij volle maan meer kinderen worden geboren, maar of dat wetenschappelijk bewezen is?

Thuis                                                                                                                             Nog nadenkend over deze vraag rijd ik naar huis. Thuis word ik enthousiast begroet door onze Drentse Patrijs-pup van 11 weken. Ineens realiseer ik mij dat hij de nacht ervoor rond 1 uur heeft zitten joelen in de bench. Alhoewel ik er toen niet blij mee was, omdat ik mijn bed uit moest, voel ik nu trots. Volle maan….huilende wolven….deze pup is geniaal en een echte wolf in zijn gedrag.

Terwijl ik hem dit vertel zie ik hem in ontspannen houding gaan liggen…..op zijn rug…vier poten de lucht in en zijn kop ver naar achteren!?!

Hmmm….misschien is hij toch iets verder van de wolf verwijderd dan ik net dacht.

Ine Nijveld

Boswachter Sallandse Heuvelrug / Borkeld

reageren

geef een reactie

 • leo evers
  1 december 2015 om 11:57
  • Hermien
   1 december 2015 om 22:29

   Mooi geschreven

  • inenijveld
   28 december 2015 om 15:47

   Dank je wel Hermien!

  • inenijveld
   28 december 2015 om 15:47

   Dank je wel Leo!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog