www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Romantische winterwandeling in de nacht

19 januari 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Als ik mijn surveillancedienst begin is het landschap wit besneeuwd. Er is niet zo veel sneeuw gevallen, maar net genoeg om de natuur een prachtige romantische winter-look te geven.

Foto: Bernd Twiest
Foto: Bernd Twiest

Zon                                                                                                                                  Bij het uitzichtpunt op de Noetselerberg zie ik de zon opkomen. Allerlei pasteltinten verschijnen in de lucht. Het is betoverend mooi. Dan wordt de rust abrupt verstoord door een mountainbiker die aan komt racen en met piepende remmen tot stilstand komt. Mijn irritatie verdwijnt echter snel als hij zijn helm afdoet en met een grote glimlach tegen me zegt: Mooi hè, blij dat ik zo vroeg ben opgestaan”.

Sporen                                                                                                                           Het voelt heel vroeg als je de zon op ziet gaan en de sneeuw nog maagdelijk wit is. Dat ik echter niet de eerste ben op dit tijdstip van de dag maken de sporen in de sneeuw mij duidelijk. Overal zijn afdrukken van dierenpootjes te zien; marters met hun scherpe nagelafdrukken, hazen met hun onregelmatige loopje en….

Dan kom ik bij een weiland. Hier zie ik 2 brede sporen naast elkaar, iets verderop komen ze heel dicht bij elkaar, daarna vervolgen ze weer naast elkaar hun weg.

sporen

Dassenavontuur                                                                                                        Deze brede sporen zijn van 2 dassen. Kan niet missen. Ze zijn in de nacht samen op pad geweest. Dassen slapen overdag en worden ’s nachts actief om op zoek te gaan naar eten.

Het zijn echte alleseters. Ze eten noten, eikels, paddenstoelen, kevers, mais, maar t liefst eten ze regenwormen. Omdat de winter nog niet echt streng is geweest is het geen probleem om regenwormen te vinden in de onbevroren grond.

De paartijd van dassen is in de vroege lente. Als ik de sporen bekijk denk ik dat zich het volgende heeft afgespeeld.

Romantische nachtwandeling                                                                                      Ze waren allebei een beetje in de war door de zachte winter. Bij hem begonnen de lentekriebels te komen. Toen de eerste sneeuwvlokjes vielen kon hij zich niet langer inhouden en vroeg haar mee uit.

Samen met haar liep hij in het prachtige witte landschap. Soms naast elkaar, soms heel dichtbij elkaar. De wandeling werd uitgebreid door een sfeervol regenwormendiner in het weiland bij de burcht. Na deze maaltijd keken zij samen naar de betoverende zonsopkomst. Hij groef wat in de sneeuw en zei toen verliefd tegen haar: “Mooi hè, blij dat ik zo vroeg ben opgestaan”.

Wie weet spelen er volgend jaar een aantal jonge dasjes in de burcht.

Ine Nijveld                                                                                                               Boswachter Sallandse Heuvelrug en Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Bertus
  19 januari 2016 om 18:50

  Vanavond valt er nog sneeuw. Morgenvroeg om 07:30 al op pad, hardlopend over de besneeuwde Sallandse Heuvels. Kan nu al genieten van wat ik morgenvroeg echt op m’n netvlies zal krijgen! (-;

  • inenijveld
   22 januari 2016 om 08:30

   en? heb je de zonsopkomst ook gezien Bertus! Wel voorzichtig lopen met die gladheid hoor.

  • Bertus
   22 januari 2016 om 12:43

   Jazeker hebben we de zon op zien komen! Prachtig! En in het ‘eerste licht’ twee reeën die door de witbepoederde heide een goed heenkomen zochten. (-;
   De martersporen konden wij ook goed volgen dankzij het dunnen laagje sneeuw. Zo je dag beginnen is ‘magic’! (-;

 • Roel Kiers-Assendorp
  19 januari 2016 om 18:43

  Ine, wat had ik graag naast je gezeten! Maar je schildert met je woorden. Dank je wel. Ik was in een andere wereld.

  • Elise Egbertzen
   20 januari 2016 om 06:24

   Helemaal mee eens! Het is niet lezen maar je wordt meegenomen door Ine.

  • inenijveld
   22 januari 2016 om 08:29

   🙂

  • inenijveld
   22 januari 2016 om 08:28

   Leuk te lezen Roel. Dank je wel! Bij het volgende berichtje kun je gerust “weer naast me gaan zitten’.

 • Thil nijhof
  19 januari 2016 om 18:28

  Prachtige natuurbeschrijvingen.Je boft maar met dit beroep…..

  • inenijveld
   22 januari 2016 om 08:27

   Dit zijn de mooiste momenten Thil!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog