www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Morse

13 februari 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Foto: Wim Baan

Als ik de krant open sla, kom ik leuk nieuws tegen; meneer Piet Lassche uit Hellendoorn krijgt WhatsApp van 19de eeuw aan de praat. Hij heeft een morseschrijver uit 1878 gerestaureerd! Wat knap en wat belangrijk dat dit stukje historie bewaard blijft.

Morse is een bijzonder communicatiesysteem met korte en lange toonsignalen, vernuftig bedacht door meneer Samuel Morse in 1837. In een tijd dat er nog geen telefoon of internet bestond kon men hiermee, op lange afstand, communiceren.

Zou meneer Morse ter inspiratie door het bos hebben gelopen? denk ik gelijk. Zo begin januari, misschien februari, al wandelend tussen hoge bomen, af en toe stilstaand en luisterend naar de bonte spechten die weer actief worden. Heeft hij geluisterd naar het mannetje dat begint te roffelen met een fanatisme of het zijn laatste jaar is, snel tikkend met zijn snavel op de stam. Tik prrrrr, tik prrrr. Het geluid draagt ver. De spechten communiceren op deze manier met elkaar. Het mannetje laat weten dat hij er is; dit is mijn terrein! Ik ben weer actief! Dames zie mij zitten en kom bij mij! Heren blijf op afstand, het is mijn territorium! Ook de vrouwtjes roffelen; ik heb je gehoord en kom eraan.

Ook op onze Sallandse Heuvelrug wordt er nu volop geroffeld. Leuk om tijdens je wandeling daar even voor stil te staan. Even te luisteren naar de boodschap die verstuurd wordt. Misschien zie je de specht wel zitten. Het mannetje herken je aan de rode vlek in zijn nek, het vrouwtje heeft dat niet. Ongelooflijk hoe snel ze kunnen roffelen, maar liefst 10 tot 15 slagen per seconde! Stel dat ze een minuut door zouden roffelen, dan komt dat op 900 slagen per minuut. Pfff voor je typediploma had je er 100 per minuut nodig en dat viel al niet mee.

Hierbij verklaar ik dan ook alle bonte spechten, per direct, cum laude geslaagd. En wat betreft het overige nieuws in de krant… aankomend nieuw kabinet; vergeet niet te zorgen voor onze natuur en de aarde …—… !!!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog