www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Slimme joekels

24 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Voor de derde keer loop ik het bosperceel door. Onderschat dit niet….. mijn focus ligt op de boomtoppen en terwijl ik dus met mijn neus omhoog door het bos banjer moet ik ondertussen proberen niet over boomstronken en afgebroken takken te struikelen. Als extra handicap loopt mijn Drentse Patrijsmaatje Sep flink trekkend aan de lijn voor mij uit. Hij houdt zich totaal niet aan onze opdracht, maar onderzoekt konijnenholen en reeënwissels.

Foto: Frits Teunissen, IVN Hellendoorn-Nijverdal
Foto: Frits Teunissen, IVN Hellendoorn-Nijverdal

Sep en ik zijn op zoek naar het -inmiddels verlaten- ravennest op de Sallandse Heuvelrug. Geweldig nieuws was het toen de roofvogelwerkgroep van het IVN Hellendoorn-Nijverdal dit nest in februari ontdekte. 3 pluizige jongen zijn er in het nest groot gebracht. Na de goede verzorging van de ouders zijn ze begin april uitgevlogen.

Het is best bijzonder om een raaf in Nederland te zien. Zoveel raven zijn er niet. In 1928 was de raaf in Nederland zelfs helemaal uitgestorven. Nadat ze opnieuw werden uitgezet zijn er inmiddels ruim honderd paren. De raaf is met een spanwijdte van 130 cm en lengte van 67 cm een echte joekel. Intelligent is hij ook. Een bioloog verzon eens een telspelletje waarbij een raaf evenveel dingetjes in een doosje moest doen als stippen die erop stonden. Wat bleek….. tot 6 tellen was voor de raaf geen probleem.

Raven maken hun nest het liefst in een hoge den, maar daar staat het hier vol mee. Sep en ik ploeteren door maar vinden niets. Slim van die raven om hun nest zo te bouwen dat het niet opvalt. Ietwat teleurgesteld lopen we het bosperceel uit richting de weg.

En dan ..ineens hoor ik hoog boven mij krassende geluiden in de lucht. Daar zijn ze!!!!!! In ieder geval 4 raven vlogen hoog boven me. Ze cirkelden om elkaar heen. Hun puntvormige staarten waren goed te zien tegen de blauwe lucht. Wat een spectaculair gezicht. Met ingehouden adem kijk ik ze na en wens ze het allerbeste……..

Zelfs Sep heeft zijn neus niet meer aan de grond en lijkt het doel van onze onderneming ineens te begrijpen. Er is dus nog hoop 😉 ik zal binnenkort bij hem de test met het doosje en het tellen eens doen.

 

Ine Nijveld

Boswachter Sallandse Heuvelrug en De Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  14 december 2019 om 20:04

  Hallo ja hoor de raaf zit ook weer in het zandstuwe bos al merdere keren gehoord maar nog niet voor de camera gehad gaat mu zeker lukken gr gait

 • Gait
  14 december 2019 om 19:56

  Gewelldig dat ze er weer zijn in het zandstuwe bos vliegen ze ook weer rond ik hou ze in de gaten ik hoor ze wel maar nog niet voor de camera gehad gr.gait

 • Irma Berendsen
  24 mei 2016 om 10:35

  Bedankt voor de leuke mail. Hartstikke mooi wat u meegemaakt hebt als boswachter. Recentelijk opgezette raven gezien in het Buitencentrum gezien in Nijverdal. Het is een goed teken dat ze er zijn. Vogels hebben het zwaar te verduren. Het blijft een wonder als ze jaren kunnen vliegen en zich voort kunnen planten.
  Wat zou ik graag eens meelopen met u op de heide.

 • Thil
  24 mei 2016 om 10:17

  Bijzonder, het zien van raven.
  Volgens een middeleeuws verhaal waarschuwde een raaf zijn heer tegen dreigende gevaren en vertelde de raaf hem ook over de ontrouw van zijn vrouwe…..
  Vandaar de uitdrukking: Al zouden de raven het uitbrengen.
  Nu Sepp maar instrueren!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog