www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kinderboekenweek bij het Buitencentrum

17 oktober 2016 boswachters in Overijssel
paddenstoelenonderzoek

Paddenstoelenonderzoek

Voor altijd jong! Wie wil dat nu niet?
Maar ja de tijd tikt door, de dagen vliegen voorbij en voor je het weet ben je weer een jaar ouder.  Zo gaat het nu eenmaal er is echt geen houden aan. Toch zijn er dingen waar je jong bij blijft. Onderzoeken hebben bewezen dat veel bewegen en veel buiten zijn goed is voor lijf en leden, je fit en jonger houden. Wat een duurzaam concept is die natuur toch!

Waar een mens ook ‘jong’ bij blijft is 8 dagen schoolklassen ontvangen in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en hen laten genieten, ontdekken en verwonderen!! Nou ja…….na afloop merk je dat je toch echt een dagje ouder wordt. Wat een springkikkers, ontdekkingsreizigers en enthousiastelingen zijn kinderen van groep 4 en 5 van de basisschool.

Samenwerking

In samenwerking met het IVN, CNME (Centrum voor Natuur en Milieueducatie), Zinin bibliotheek en Staatsbosbeheer was er een afwisselend programma in het kader van de Kinderboekenweek “Voor altijd jong; oma’s en opa’s” in en buiten bij het Buitencentrum. De kinderen gingen samen met vrijwilligers en begeleiders vanuit school op ontdekkingstocht naar de geheimen van de natuur. Hoe groeien bomen? Bestaan er babybomen en opabomen? Welke spelletjes deden opa’s en oma’s buiten? Kent u ze nog een tolletje van een eikel of jeu de boules met kastanjes?

Kinderboekenweek Kinderboekenweek

Stenen, thee, kringlopen en duurzaamheid

Die stenen die op de Sallandse Heuvelrug liggen, wat hebben zij allemaal meegemaakt tijdens hun reis over de wereld? Vroeger leefden de mensen dan misschien dichterbij de natuur nog steeds gebruiken we veel grondstoffen uit de natuur. De kinderen maakten hun eigen thee van o.a. munt, douglas, bosaardbei. Kan ik dit écht opdrinken was een veel gestelde vraag.
Wat hebben bodemdieren en paddenstoelen met de kringloop in de natuur te maken? Het thema duurzaamheid kwam ook aan de orde met prachtige voorbeelden uit een leskist van het CNME. De blokken turf hadden veel kinderen nog nooit gezien en het zichtbaar maken van het verschil in stroomverbruik tussen een gloei- en een ledlamp was een ware ontdekking.

Met dank aan alle vrijwilligers en meewerkende organisaties kijken we terug op een geslaagde Kinderboekenweek. Volgend jaar weer? Dat zien we nog wel. We zijn dan ook weer een jaartje ouder tenslotte.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog