www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nominaties biodiversiteitsprijs Overijssel bekend!

5 december 2016 boswachters in Overijssel
biodiversiteit

Groene Twinkeling

Volvo dealer Harrie Arendsen uit Hengelo, schildersbedrijf Gebroeders van der Geest uit Enschede en Overesch Ecologische Landbouw uit Raalte zijn door de vakjury van de Groene Twinkeling genomineerd voor de biodiversiteitsprijs 2017. De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de werkgever in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te combineren door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit op locatie.

Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer loven het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit met de Groene Twinkeling. De ereprijs wordt voor het zesde achtereenvolgende jaar uitgereikt op donderdag 26 januari 2017 tijdens de groene nieuwjaarsbijeenkomst in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug te Nijverdal.

Biodiversiteit en managementsystemen

Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in bestaande managementsystemen is verankerd. Toch raken bedrijven steeds bewuster van de noodzaak. Daar is Volvo-dealer Judith Arendsen het helemaal mee eens: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om de natuur weer met de mens te verbinden, ook op een industrieterrein”. Die verantwoordelijkheid neemt ook Jan Overesch van Ecologische landbouw: ”Boeren in harmonie met de natuur, dat is ons credo.” Bas van der Geest van het gelijknamige schildersbedrijf heeft als doelstelling het verminderen van het gebruik van fossiele grondstoffen en deze te vervangen door natuur- en geryclede vezels of anderen biobased grondstoffen: “Wij moeten geen grondstoffen uit de natuur weghalen zonder hier iets voor terug te geven en we moeten gebruik maken van de natuurlijke cyclus van de natuur.” Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst wordt de winnaar van de Groene Twinkeling bekendgemaakt. Het winnende bedrijf mag daar de wisselbokaal, een kunstwerk van Guido Orsetti, met trots in ontvangst nemen.

wisselbokaal
De wisselbokaal is een kunstwerk van Guido Orsetti

Met de Groene Twinkeling laten de vier Overijsselse natuurorganisaties zien dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan. Bovendien stimuleren zij bedrijven die zich in zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling nemen maatrelen of verrichten activiteiten ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Wie de Groene Twinkeling weet te veroveren kan tevens rekenen op een groen podium.

Winnaars van de afgelopen jaren

2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.
Meer informatie over de winnaars is te vinden op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

Biodiversiteit gaat niet alleen in Overijssel achteruit maar in de hele wereld. Plant- en diersoorten verdwijnen 1000 keer zo snel als de natuurlijke snelheid. Door de toenemende druk van menselijke activiteiten gaat de achteruitgang zelfs zo snel dat wetenschappers waarschuwen voor een massale sterfte de aankomende 250 jaar. Het is hoognodig dat we daar wat aan doen. Gelukkig nemen bedrijven en ondernemers in Overijssel daarin hun verantwoordelijk. Het laat hen niet ongemoeid en zij zetten zich in voor biodiversiteit. Die inzet wordt beloond!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog