www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Op de Sallandse Kaatsheuvelrug

9 januari 2017 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
ijshaar

IJshaar is een ijsstructuur op dood en nat kernhout dat de vorm van haar heeft.

“Woont in de Efteling, vrolijke kop, gaat steeds hoger en hoger….”. “Langnek?” Jaaaa ->, stap vooruit.
Zonder tv en vuurwerk, maar gezellig met oliebollen en spelletjes kwam ons gezin oudjaarsavond door.

Een paar dagen later, als alles weer rustig en groen is, loop ik door het bos en denk aan het spel en de Efteling. Efteling, lang niet meer geweest mijmer ik, dochters zijn inmiddels (bijna) volwassen,…waar blijft de tijd.

Beuk

Genietend van het rustgevende groen om mij heen wordt mijn aandacht ineens getrokken door een reusachtige beuk. Nou staan er hier wel meer, maar dit is een heel bijzonder exemplaar. Hij heeft overal vergroeiingen en er zitten holtes in zijn stam. Hij heeft al veel meegemaakt zo te zien. Er zijn zijtakken die afgebroken zijn en het lijkt erop of hij last heeft gehad van zonlicht op zijn gladde, dunne bast. Zouden er dieren in wonen? Het lijkt wel een sprookjesboom.

Sprookjesboom
Beuk of sprookjesboom?

Gat

Even verderop is een laan met aan de ene kant eiken en aan de andere beuken. Tussen de rij beuken ontdek ik een plek met mos, met daarin precies in het midden een gat. Ooit heeft hier een flinke beuk gestaan, maar kennelijk is hij totaal vergaan. Het is een groot gat. Hmmm, geheime ingang tot het rijk van…..
Misschien komt het door de donkere dagen, misschien doordat Harry Potter wordt herhaald op tv deze week, misschien door de vraag over de Efteling op oudjaarsavond, maar mijn fantasie slaat op hol.
Tijd voor wat nuchterheid!  Eens even de mail bekijken en mijn administratie bijwerken.

geheime ingang
Gat in de grond of een geheime ingang?

IJshaar

Een paar dagen later ‘gaat het weer mis’ , ik kan er niets aan doen Tijdens een surveillanceronde in de winterse kou stuit ik op een prachtig verschijnsel…ijshaar. Dit is een ijsstructuur op dood en nat kernhout dat de vorm van haar heeft. Het ontstaat wanneer de temperatuur van de lucht onder nul is. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout naar buiten wordt geperst en vervolgens bevriest (bron: Wikipedia). Dit is best een zeldzaam natuurverschijnsel en zeg nou zelf…. Is het geen sprookje?

ijshaar
IJshaar: een prachtig verschijnsel.

Ine Nijveld, boswachter op de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Wim ten Hove
  9 januari 2017 om 11:30

  Zijn er hier nog meer van zulke sprookjesachtige verschijnselen te zien zoals schapen in de sneeuw op de heide of iets dergelijks . Ik hou het blog in de gaten. zit nu ziek thuis.

  Wim ten Hove
  Rijssen

  • Boswachter Ine Nijveld
   10 januari 2017 om 09:57

   Dag Wim, oh ja er zijn vast nog meer bijzondere sprookjesachtige verschijnselen te zien op de Sallandse Heuvelrug. Inderdaad goed om het blog in de gaten te houden of ons te volgen op twitter.
   Heel veel beterschap gewenst!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog