www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Goed nieuws of slecht nieuws?

10 november 2017 boswachters in Overijssel
biodiversiteit

Insecten zijn op grote schaal aan het verdwijnen in Europa. In minder dan 30 jaar tijd is ruim driekwart van alleen al alle vliegende insecten verdwenen.

Dat is geen verzinsel, dat blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek. Het publieke geheim bewezen. Alle kranten staan er bol van. Het is onderwerp van gesprek in bekende praatprogramma’s op radio en tv. De vinger wordt niet gewezen maar er zijn genoeg aanwijzingen richting de dingen waarvan we weten dat ze een slechte invloed hebben, zoals bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden en verdwijnen van bloemrijke akkerranden. We stevenen af op een ramp. En natuurlijk is dat slecht nieuws. Heel slecht nieuws. En toch is er een klein sprankje sprinkhaan die blij is. Door alle berichten hierover in de media is het uit de taboesfeer en bespreekbaar geworden. Er nu naar handelen zou pas echt goed nieuws zijn. Insecten zijn het beschermen waard. Niet alleen door landschap- en natuurorganisaties. Ook bedrijven en ondernemers in Overijssel doen dat. Het laat hen niet ongemoeid en zij zetten zich in voor biodiversiteit. Die inzet wordt beloond!

Groene Twinkeling

Het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit maakt kans op met de Groene Twinkeling*, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van biodiversiteit en hierdoor in aanmerking komen, kunnen zich tot 26 november inschrijven op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling. Een bedrijf voordragen mag ook. Tip ons! De tipgever ontvangt een toegangskaart voor de feestelijke prijsuitreiking op 17 januari.

prijs
Groene Twinkeling Award

Pleit ook voor biodiversiteit. Doe mee!

De Groene Twinkeling maakt zichtbaar dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan.
Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage te leveren. Een klein begin is al een goed begin door op de bedrijfslocatie biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door bijvoorbeeld het zaaien van wilde inheemse bloemen, een alternatief gebruiken i.p.v. chemische bestrijdingsmiddelen, het planten van fruitbomen in plaats van struiken of het aanleggen van een houtwal of bosje. En laat het vooral onderwerp van gesprek zijn en blijven. Dergelijke concrete activiteiten kunnen groeien naar verankering van aandacht voor biodiversiteit in bestaande managementsystemen. Geef natuur en biodiversiteit een vanzelfsprekende plek in beleid en bedrijf.

*De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu Overijssel en Staatsbosbeheer.

Groene Twinkeling
Jan Overesch uit Raalte (rechts), winnaar van de Groene Twinkeling van vorig jaar met Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel die de biodiversiteitsprijs uitreikte.

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog