www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Boomfeestdag in Borne; Stroomesch is houtwal rijker

4 december 2018 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel

De Stroomesch, één van onze terreinen in Twente. Grenzend aan de gelijknamige woonwijk in Borne. Een jonge wijk naast een oud landschap met een beekdal, houtwallen en boerenerven. Waar knoesten van eiken staan langs oude essen, én nu ook vele jonge boompjes en stuiken. De Stroomesch was namelijk afgelopen week het toneel voor de boomfeestdag in Gemeente Borne.

Met boom en schop in de aanslag

Bijna veertig kinderen van de basisscholen ‘t Iemnschelf en Het Prisma uit Borne kwamen donderdagochtend vol goede moed aanlopen bij de plantlocatie aan de Aalderinksweg. Een nieuwe houtwal wat de weg en het naastgelegen akker nu scheidt werd vol enthousiasme aangeplant door de kinderen. In groepjes van 2 of 3 gingen ze bewapend met handschoenen, schop en een hand vol boompjes aan de slag. Elzen, kersen, lijsterbessen, vuilboom, sleedoorn en meidoorn hebben een plekje gekregen in de houtwal. Deze boom- en struiksoorten horen thuis in de streek en zijn waardevolle voedselbronnen voor bijen en andere insecten, vogels en kleinere zoogdieren. Naast voedsel biedt de houtwal ook schuilmogelijkheden voor dieren.

Geheel buiten verwachting kwam de burgemeester van Borne de kinderen een handje helpen, maar al het werk was ondertussen al gedaan. Binnen een uur stonden alle 200 boompjes in de volle grond. Het is nu al een heel ander aanzicht, en de komende jaren wordt het alleen maar fraaier. Het zal zowel in het voorjaar als de herfst een lust voor het oog zijn en wemelen van het leven.

 

Het resultaat; een prachtige houtwal.

Pluizen en puzzelen

Voldaan togen de kinderen weer naar school, waar ze in de centrale ruimte van basisschool Het Prisma gezamenlijk braakballen gingen pluizen van uilen en roofvogels. De eerste braakbal uitpluizen was voor sommige kinderen een beetje vies en raar, maar bij de tweede waren ze niet meer te houden. Bijna een geheel skelet van een muis werd bij elkaar gepluisd en gepuzzeld door een drietal enthousiaste meiden.

En er komt nog meer…

Ter afsluiting van de geslaagde ochtend trakteerde de Gemeente Borne op chocolademelk en krentenbollen. Ook kreeg ieder kind een bouwpakket van een mezenkast mee naar huis. En de pret is nog niet op voor de kinderen van ‘t Iemnschelf en Het Prisma, door de regen ging de speurtocht die ochtend niet door, máár van het neem ik ze mee buiten te struinen, op beleeftocht met de boswachter! Wordt vervolgt zullen we maar zeggen… En natuurlijk nemen we dan ook een kijkje bij ‘hun houtwal’.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog