www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kinderdagverblijf ’t Werkel wint Groene Twinkeling 2019

23 januari 2019 Boswachters in Overijssel

Nijverdal – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Groene Twinkeling is vanmiddag de bijhorende award uitgereikt aan kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle. Het bedrijf, gevestigd in de wijk Stadshagen, wint de biodiversiteitprijs omdat zij kinderen laat groeien in rust, ruimte en natuur. Natuurbeleving bevordert het welzijn en de gezondheid van kinderen. Daarnaast draagt het later bij aan volwassenen die geven om natuur en die dat in hun verdere leven met zich meedragen. De jury noemt ’t Werkel een groot voorbeeld voor alle kinderdagverblijven in Nederland.

Kinderen van 0 tot 13 jaar leren bij ‘t Werkel het belang van de kringloop en worden zoveel mogelijk uit gedaagd buiten te spelen in de grote avontuurlijke natuurtuin waar ze mogen klimmen in bomen, slepen met takken, zich verstoppen in bosjes, hutten kunnen bouwen en spelen met modder. In de moestuin planten en oogsten de kinderen verschillende groentesoorten passend bij het seizoen. Bijen, vlinders, kippen en konijnen spelen daarbij een rol. Niet alleen appels en bramen maar ook brandnetels worden geplukt waar weer soep van wordt gemaakt en samen gegeten. Regelmatig zijn de kleine onderzoekertjes te vinden bij het water uit de sloot of in het bos met een zoekkaart om te kijken wat er beweegt en leeft. Ook maakt ‘Werkel uitsluitend gebruik van biologische producten en zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Jeugd heeft de toekomst
Oprichtster van ‘t Werkel Mariëlle Hettinga ontvangt de prijs en felicitaties van Ron van Gent, directeur van het regionale ondernemersnetwerk VNO-NCW Midden. Ze is verheugd: “Deze prijs betekent veel voor ons, het is de erkenning en waardering van hoe wij ons werk doen. Veel kinderen komen nog maar weinig buiten. Terwijl we weten uit onderzoek dat een natuurlijke buitenruimte een positief effect heeft op de ontwikkeling van het jonge kind. Het uitdragen van het belang van de natuur en haar biodiversiteit is verankerd in ons werken. Dat proberen wij de kinderen spelenderwijs bij te brengen.”

Samenwerkingen
Jaarlijks zijn de kinderen van ’t Werkel van de partij bij de landelijke Natuurwerkdag en Earthday met activiteiten in de natuur die bijdragen aan de biodiversiteit en het opschonen van de natuur. Ook is ’t Werkel partner van de Tiny Forrest in Zwolle. De kinderen helpen bomen te planten en het bos vrij te houden van afval. Het belang van verschillende bomen in een bos wordt meegegeven. Met zoekkaarten wordt ontdekt welke bomen er staan, welke dieren er leven.

Kanshebbers
Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in om in aanmerking te komen voor de Groene Twinkeling Award. De twee andere kanshebbers waren Zuivelboerderij Erf 1 uit Kampen en biologisch dynamische bedrijf De Zonnehorst uit Punthorst.

Winnaars van voorgaande jaren
2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Jan Overesch, ecologische landbouw uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Staatsbosbeheer Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten en het Landschap Overijssel. Meer weten over deze prijs voor ondernemen en biodiversiteit in Overijssel? Kijk op www.groenetwinkeling.nl of bekijk hier het RTVoost item over het belang van biodiversiteit.

Foto: De winnaar van de Groene Twinkeling 2019: het team van ’t Werkel uit Zwolle, het groenste kinderdagverblijf. Tweede van links: Mariëlle Hettinga, oprichtster van ’t Werkel. De award is een kunstwerk van Guido Orsetti. (foto: Pascale Drent)

reageren

geef een reactie

 • JanB
  24 januari 2019 om 11:55

  Liever vaker informatie van boswachters over de stand van zaken in de gebieden van Staatsbosbeheer, dat is toch ook pr?

  • Roswitha actief
   24 januari 2019 om 12:15

   Ja zeker Jan, dat doen we ook. In de blogs proberen we vanuit de diverse kanten van ons werk een kijkje in de keuken te geven. Dit blog gaat over kennisdeling en werken aan gezonde natuur samen met de samenleving en ondernemers in het bijzonder. Andere blogs gaan weer over de stand van zaken in de natuurgebieden met betrekking tot natuurbeheer, beschermen, beleven en benutten. Bijvoorbeeld het blog dat gisteren verscheen van de hand van boswachter in Twente over oeverzwaluwen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog