www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Resetten

4 april 2019 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
familie dassen

Foto: Han Bouwmeester

Soms moet je jezelf resetten en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Ik zit even in ‘de andere keer’. Wat gebeurt er in ons land, onze wereld, onze maatschappij? Als een vloedgolf komen bewegingen over ons heen. Mensen die roepen, taal wordt harder, er wordt gewezen naar elkaar. In plaats van samen naar de horizon te kijken lijkt het soms alsof we in Nederland elkaar niet meer echt weten te vinden.

Ik krijg de neiging om in winterslaap te gaan. Ben ineens jaloers op die das die gewoon lekker in haar burcht lag te slapen. Buikje rond gegeten in de herfst voor het slapen gaan en dan sssst niet meer storen. Geen gedoe met de buren, ach ja, die vos die bij haar in trok vervuilde de burcht een beetje met de resten van zijn prooien, maar hij bleef in zijn  eigen gangenstelsel en dan is er niet zoveel aan de hand.

Verkiezingen zijn geweest. Nederland heeft gekozen, of je er nu blij mee bent of niet. Naast de biodiversiteitsopgave ligt er nu ook een klimaatopgave. Twee doelen waar hard aan gewerkt wordt en die elkaar soms in de weg lijken te staan. Kies je voor het versterken van de heidekwaliteit dan moeten er verbindingen komen door bos te vervangen door heide en te verbinden met kruidenrijke akkers.

Daarnaast ligt er ook de klimaatopgave, die verlangt dat er bos wordt aangeplant voor CO2-opslag. En hoe te voldoen aan groeiende vraag naar schone energie in de toekomst? En zijn we bereid om onze vliegvakanties te verminderen? Allemaal super belangrijk!!! Hoe dit te combineren?

Terug naar de das….
De winterslaap heeft ze inmiddels uit. Aangekomen bij haar burcht zie ik dat zij al volop bezig is geweest met het lente-klaarmaken van haar woning. Zij heeft al weer een hele vracht zand uit haar hol gegraven en mos mee naar binnen genomen om een nest mee te maken. De latrines buiten de burcht, waar zij haar behoefte in doet, zijn vers gegraven en klaar.

Dit mooie, bijzondere dier is de winter goed doorgekomen en heeft de resetknop gevonden. Ik hoop dat zij inmiddels een mooi nest heeft gekregen met gezonde jongen, dat zij binnenkort met haar jongen de N35 veilig oversteekt via het ecoduct en dat zij kan foerageren in weilanden die groen in plaats van oranje zijn.
Zij is een goed voorbeeld voor ons allen in Nederland. Laten we ook positief en constructief bezig gaan met de enorme biodiversiteits- en klimaatopgave en vreedzaam samen leven met onze buren. Alleen dan gaan we het redden!! Resetten maar!

reageren

geef een reactie

  • Ine Nijveld
    5 april 2019 om 12:18

    Je hebt helemaal gelijk Klaas! Dank voor je reactie.

  • Klaas
    4 april 2019 om 22:43

    Laat een das nou helemaal geen winterslaap houden?! Hooguit (en dan ook nog alleen tijdens strenge winters) een winterrust.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog