www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Schaapscheerdersfeest Sallandse Heuvelrug

27 mei 2019 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Geschoren heideschaap | Foto: Josette Veltman

Zondag 2 juni tussen 12 en 16 uur organiseert de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug in samenwerking met Staatsbosbeheer een schaapscheerdersfeest rondom de schaapskooi Twilhaar, nabij de Paltheweg in Nijverdal. Hier kunnen jong en oud zien hoe de schapen worden geschoren voordat ze in de zomer de heide op gaan om te grazen. Bij het schaapscheerdersfeest is ook een kleine markt met streekproducten. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen, broodjes bakken, schminken-of glitter tattoo tegen een kleine vergoeding, gekleurde sjoelbakken. Voor het eerst zal een demonstratie carving met de kettingzaag worden gegeven. Ook voor de inwendige mens word gezorgd door middel van snacks, ijs, en suikerspin.

Schaapskudde van belang voor behoud heidelandschap

Voor het behoud van het heidelandschap is een kudde schapen op de heide van groot belang. Zij zorgen ervoor dat het gras tussen de heide en jonge opslag van bomen weg gegraasd wordt, zodat de heide niet dichtgroeit met bomen en er ruimte ontstaat voor jonge hei. Een afwisselende heide is belangrijk voor veel verschillende planten en diersoorten die van dit heidemilieu afhankelijk zijn zoals bijvoorbeeld de tapuit, heivlinder en levendbarende hagedis.

Stichting Schaapskudde

In maart 2018 is de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug opgericht. Deze stichting zet zich in voor de schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug. Daarnaast stelt ze zich ten doel om de unieke locatie rond de schaapskooi Twilhaar te beheren op cultuurhistorische en recreatieve wijze. Na de zeer geslaagde lammetjesdag in februari, waarbij ruim 2000 bezoekers welkom werden geheten, is het schaapscheerdersfeest de tweede activiteit die de stichting dit jaar organiseert. Als de schapen hun wintervacht hebben afgelegd zal herder André Kuhn met zijn kudde het hele jaar door op de Sallandse Heuvelrug te vinden zijn.

De kudde bestaat naast schapen ook uit geiten | Foto: Josette Veltman

Gratis toegang, maar bijdrage wordt gewaardeerd

Het schaapscheerdersfeest is gratis toegankelijk maar een bijdrage ter ondersteuning van het werk van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug wordt bijzonder gewaardeerd. Je bent welkom vanaf 12 uur tot 16 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Vanaf het Buitencentrum is vervoer met de paardentram naar de schaapskooi en vice-versa mogelijk tegen een kleine vergoeding. Ook is er een speciale schaapsjesroute, of je wandelt via het speelbospad (ongeveer anderhalve kilometer) naar de schaapskooi. Natuurlijk is de schaapskooi ook prima te bereiken met de fiets. Belangrijk om te melden is, dat honden welkom zijn, mits aangelijnd, en niet in de schaapskooi.

reageren

geef een reactie

  • Theo ten Hove
    27 mei 2019 om 15:26

    Dank Kees-Jan,
    Dit bericht helpt dat het a.s. Zondag een hele mooie dag word. Dank namens de Stichting

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog