www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Meer zwemmogelijkheden voor zwemplas Zwarte Dennen in Punthorst

25 juli 2019 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Begin deze week was er een spoedoverleg om de zwemmogelijkheden van zwemplas de Zwarte Dennen te kunnen verruimen. Het overleg vond plaats met Staatsbosbeheer, provincie Overijssel en RAVON, kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Juist nu met de hoge temperaturen en midden in het vakantie- en zomerseizoen wil Staatsbosbeheer verkoeling brengen.

Uit het spoedoverleg is gekomen dat met name aan de noordwestzijde van de plas (ter hoogte van de kiosk) en een gedeelte aan de zuidzijde van de plas, het aarvederkruid mag worden verwijderd. De waterplant is een ideale broedplaats voor onder andere padden maar ook gevaarlijk voor zwemmers die hierin verstrikt kunnen raken. Een aannemer is gisteren, 24 juli, begonnen met de werkzaamheden.


Met een kleine maaiboot wordt het aarvederkruid los gemaaid en vervolgens verspreid op de kant gebracht. Jonge knoflookpadden kunnen er dan uitkruipen en worden daardoor gespaard. Ter plekke is door middel van borden en extra drijflijnen aangegeven tot waar mensen mogen zwemmen. Zo gaan beschermen en beleven hand in hand en bezoekers kunnen verkoeling blijven zoeken met dit zomerse weer.


Dilemma zwemveiligheid en natuurbescherming

Sinds een aantal weken is de zwemmogelijkheid zeer beperkt in de zwemplas De Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst. De oorzaak hiervoor is de ontwikkeling van aarvederkruid, een woekerende waterplant. Hierop zetten de knoflookpadden hun eiersnoeren af. De knoflookpad is een beschermde soort. Het schoonmaken van de vijver is in het voorjaar stil gezet op verzoek van RAVON.

Aarvederkruid geliefd en gevreesd

De explosieve groei van het aarvederkruid maakt het onveilig voor zwemmers. Mensen kunnen verstrikt raken in de planten. De zwemvijver en omgeving is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Provincie Overijssel is bevoegd gezag en controleert de zwemwaterveiligheid en ziet tevens toe op handhaving van de Wet Natuurbescherming. Het waterschap Drents Overijsselse Delta controleert de waterkwaliteit. De RAVON is de belangengroep voor onder andere de knoflookpad.

Plezier voor mens en dier

Staatsbosbeheer staat voor natuurbescherming en ook voor natuurbeleving. We willen de bezoekers de mogelijkheid blijven bieden om te kunnen zwemmen en eerste hands natuurervaringen op te doen. Zwemplas Zwarte Dennen is daarvoor primair aangelegd. Samen met genoemde partijen hebben we gezocht naar mogelijkheden om meer zwemruimte te creëren in balans met bescherming, beleving en waarbij u heerlijk het zwemwater kunt benutten. Rondom de plas bevindt zich een ligweide met zandstrandjes. Er zijn picknicktafels, een kinderspeeltuin, een kiosk en toiletten aanwezig. De parkeerplaats, aan de Vijverweg in Staphorst, ligt op loopafstand. Deze wordt aangegeven met borden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog