www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De roetveeg uil

26 september 2019 boswachters in Overijssel

Tijdens onderhoudswerkzaamheden bij Vitens in Nijverdal kwam er opeens een Bosuiltje uit de schoorsteen. Een roetveeg uil.

Woensdag 25 september werd ik gebeld door collega André met het verzoek om naar het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug te komen. Wat was daar nu gebeurd? Twee medewerkers van de Vitens hadden een bosuil bij zich en wisten niet wat er mee gebeuren moest. De uil bleek helemaal onder het roet te zitten. De medewerkers hadden de bosuil bij toeval gevonden bij onderhoud van een nood-aggregaat in het pomphuis van de waterwinning aan de Nijverdalsebergweg.

De bosuil, geringd en wel, was via de buiten-schoorsteen naar binnen gevlogen en had zich vervolgens meters ver horizontaal en verticaal door de afvoerpijp gewurmd. Uiteindelijk belandde de Bosuil vlakbij het spruitstuk van de zware dieselmotor, zoals op de opnames te zien is. De medewerkers van Vitens hebben de Bosuil uit de pijp gehaald en ons ingeschakeld. Het uiltje was er redelijk ongeschonden uitgekomen, maar met het roet op de veren zou deze het niet lang meer maken in de natuur: de veren zijn door het roet namelijk niet meer waterafstotend.

De bosuil mocht eerst even tot rust komen op kantoor… Foto: Bas van Noord.

Ik heb de bosuil vervolgens naar een erkende roofvogelopvang in Barchem gebracht om gewassen te worden en weer op te knappen. Het is de bedoeling dat ik de uil, nadat hij of zij weer opgeknapt is, weer uitzet op de Sallandse Heuvelrug. Een geluk dat de Bosuil gevonden is bij onderhoud van de motor. Veel dank aan de Vitens-medewerkers voor hun optreden!

Bas van Noord,
Boswachter ecologie Salland / Twente

reageren

geef een reactie

 • Wil Van Lieshout
  26 september 2019 om 17:57

  Het verhaal rond de roet veeg uil heeft me geraakt. Hoe diverse mensen zich in spannen on zo’n beestje in leven te houden. Hartverwarmend!!! Petje af hoor.

 • collin
  26 september 2019 om 16:30

  Ik heb gebelt met opvang vandaag. Beestje moet nog een week blijven en nog een paar keer gewassen worden. Alles lijkt erop dat het zal herstellen. Dus waren we gelukkig optijd! Hoop dat je nog wat fotos voor me kunt maken als ie weer los gelaten word.!

 • jan-paul
  26 september 2019 om 13:38

  Heeft men nu ook een rooster op de schoorsteen gedaan opdat dit niet meer voor kan komen ?

 • Jan Goossen
  26 september 2019 om 11:11

  Kan die mooi bij sinterklaas in dienst

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog