www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Op stap in de Engbertsdijksvenen met de jongste buren

4 november 2019 Boswachter Jeroen Buunen in Overijssel

Als boswachter zoek ik meestal de rust en de ruimte op. Dat is het voorrecht van mijn baan in de natuur. Maar in de herfstvakantie stond ik in het mooiste en stilste hoogveengebied van Twente met maar liefst 60 (!) kinderen om mij heen. Dan is de rust ver te zoeken, maar wordt de natuur wel heel vrolijk.

‘Wat gaan we met deze schepnetjes doen?’ en ‘Waarom staat hier een graafmachine?’. Vanaf het moment dat de kinderen bij de werkschuur waren, kwamen de vragen. Een vrolijk gekkenhuis barstte los. Krijg ze dan maar eens stil… Een stel overvliegende ganzen bood uitkomst. ‘Hé meisjes en jongens, kijk eens, wat zien jullie daar?’ De monden gingen even dicht en alle ogen keken naar de hemel. Een adembenemend moment!

Dit is de toekomst

Niet voor niks nodigden we onze jongste buren uit voor een excursie door natuurgebied Engbertsdijksvenen. Hier werken we de komende jaren aan herstel van het bijzondere hoogveenlandschap. En daardoor verandert het landschap ingrijpend. We werken aan de toekomst en daarom willen we ook onze jongste ‘noabers’ meenemen. Hand in hand trokken we door de natuur.

‘Waarom moeten bomen weg?’, was natuurlijk een vraag. Ik legde uit dat het hoogveen te droog is en meer regenwater nodig heeft. Heel veel regenwater. Op allerlei manieren proberen we water vast te houden in het gebied. We leggen bijvoorbeeld dammen aan en maken vakken waar water in blijft staan. En we halen berken weg, want die verdampen wanneer ze groot zijn dagelijks honderden liters water. Door al die ingrepen krijgt het veengebied een oppepper waardoor het weer beter wordt. En dat is nodig voor de gezondheid van alle planten en dieren die bij het veen horen.

Warm welkom aan bijen, lieveheersbeestjes en vlinders

Dat een hoogveengebied hele bijzondere planten en dieren aantrekt, kwam natuurlijk ook uitgebreid aan de orde. ‘Hier vind je de wulp en die wijst met zijn snavel naar zijn g….’ De kinderen visten met een schepnet naar bijzondere waterbeestjes. Ik zag onder meer een Stekelbaars en libellenlarf. Ook was er een mini-kraan van de aannemer waarop de kinderen om de beurt samen met de machinist aan het werk konden. Tot slot maakten de kinderen insectenhotels in de vrolijkste kleuren. Daar willen bijen, lieveheersbeestjes en vlinders vast en zeker in logeren en zo helpen ze ons om de natuur te beschermen.

Het was heerlijk om te zien hoe enthousiast onze buurkinderen reageerden op de kleinste insectjes en de grootste bomen. Ik hoop dat ik ze de komende jaren vaak terug zie in Engbertsdijksvenen en dat ze begrijpen waarom gezonde natuur belangrijk is en we zuinig moeten zijn op de Engbertsdijksvenen. Zij zijn de natuurbeschermers van de toekomst.

reageren

geef een reactie

 • Nieuwmeijer G.H.M.
  23 januari 2020 om 14:09

  Ik heb met belangstelling het stuk over Engbertsdijkvenen gelezen
  In dit veen ben ik begonnen te werken (1950) op 13 jarige leeftijd.
  Vandaar nog steeds mijn belangstelling.
  Ik zou graag eeen mailtje ontvangen van Boswachter Geert Euverman
  Groeten Gerhard

  • j.buunen@staatsbosbeheer.nl
   28 januari 2020 om 17:10

   Beste Gerhard,

   Bedankt voor je berichtje en belangstelling.

   Boswachter Geert Euverman is al enkele jaren met pensioen.
   Mocht je een vraag aan Staatsbosbeheer willen stellen,
   dan kan dat via mij.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen Buunen

 • Gré
  5 november 2019 om 21:06

  Het ziet er super gezellig uit en wat zal het leerzaam zijn geweest voor de kinderen. Ik was er ook graag bij geweest maar kreeg de krant waar de uitnodiging in stond op de dag van de excursie op een tijdstip toen het al voorbij was! Voor een volgende excursie houd ik me aanbevolen!

 • Loes Lievers
  4 november 2019 om 17:50

  Geweldig! Ik was graag gekomen met mijn kleinkinderen!

 • Wil van Lieshout
  4 november 2019 om 17:45

  Met een brede grijns las ik het verslag over een dagje excursie met 60 kinderen.
  Heerlijk verhaaltje. Ik ben er van overtuigd dat deze kinderen meer en meer op plantjes en insecten gaan letten. Als het een beetje mee zit maken ze elkaar wel zo gek dat ze zelf op zoek gaan naar wat ze geleerd hebben . Petje af degene die dit heeft georganiseerd en uit gevoerd. Heerlijk artikel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog