www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De Melkbrouwerij wint Groene Twinkeling 2020

30 januari 2020 Boswachters in Overijssel

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan de Melkbrouwerij uit Lettele. Het bedrijf is daarmee de groenste ondernemer van Overijssel. Rick en Arjuna Huis in ’t Veld van de Melkbrouwerij winnen de prijs omdat zij in verhouding veel doen ten behoeve van biodiversiteit. De jury noemt de Melkbrouwerij een groot voorbeeld voor alle boeren.

Zeker 10% van hun landbouwgrond is ingeplant met 120 verschillende soorten kruiden, voedselbomen en plukplanten. Daarbij zijn ze creatief en vernieuwend in de wijze waarop ze aandacht vragen voor de biodiversiteitcrisis en de noodzaak om verantwoord om te gaan met natuur en landschap. Opvallend is de mogelijkheid om te lid te worden van de boerderij. Leden krijgen hiervoor allereerst een VIP-ontvangst. Daarna zijn ze altijd welkom in de openstal om over de schouder van de boer mee te kijken of om te helpen op de boerderij. En op ieder moment van de dag, 7 dagen in de week kunnen vlees, zuivelproducten afgehaald worden. Rick is blij verrast: “We zijn 4 jaar geleden bio-boer geworden. We zijn pas begonnen en hebben nog veel plannen die we waar willen maken. Dit is een steun in de rug. Leuk om te winnen!”

Natuurinclusief

Opvallend dit jaar is dat alle deelnemers uit de agrarische sector afkomstig zijn. Tegelijkertijd is het ook logisch in deze tijdsgeest waar boeren behoorlijk in de kijker staan en natuurorganisaties en boeren samen werk maken van natuur-inclusieve landbouw en zich hard maken voor biodiversiteit. De twee andere kanshebbers op de Groene Twinkeling waren Supermarkt in het bos uit Raalte en Weerribben Zuivel uit Klein Nederland. Bijzondere bedrijven die opvallen in hoe zijn omgaan met de bodem en natuur.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel,  Natuurmonumenten, Overijssels Particulier Grondbezit en Staatsbosbeheer. Met deze prijs stimuleren zij Overijsselse ohttps://www.landschapoverijssel.nl/rganisaties zich sterk te maken voor natuur, landschap en biodiversiteit in hun omgeving. De winnaar kan rekenen op exposure, een groen podium en 1000 euro om te besteden aan verbetering van biodiversiteit.

 

Winnaars van de Groene Twinkeling

2019: Kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle
2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Jan Overesch, ecologische landbouw uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog