www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Geluk bij ongeluk voor jonge otter

31 januari 2020 Boswachters in Overijssel

De Weerribben - door boswachter Merijn Kuiper

Dat otters recht onder je neus kunnen leven bewijst deze jonge otter. Tijdens de wekelijkse werkzaamheden met de vrijwilligers rond het buitencentrum in De Weerribben hoorden we een hard gefluit. Schel hoog en herhaaldelijk, iets dat opvalt tijdens de stille winterdagen. Eerst kan je nog denken aan een vogeltje maar wanneer je goed luistert hoor je het verschil. Ik herkende het geluid van een roepende jonge otter. Na een korte zoektocht bleek het ottertje aan de overkant van het buitencentrum onder een kano die in winterstelling lag te liggen.

Otters zijn toppredatoren en staan dus boven aan een voedselketen, dit brengt veel vaardigheden met zich mee en dat maakt dat jonge otters tot wel een jaar bij de moeder blijven. Het duurt namelijk erg lang voor dat je alle tips en tricks onder de knie hebt om jaar rond een succesvolle jager te zijn. De dood gevonden ottervrouw van afgelopen week doet dan ook vermoeden dat dit jong nog sterk afhankelijk was van deze otter.

Opvang 

Het rond lopen en hard piepen doe je niet zomaar, en ook de magere rug heeft ons doen besluiten de otter naar otter opvang van het life en nature centrum de Rietnymf te brengen. Hier kan de otter aansterken, leren omgaan met prooien en het afwennen van mensen om vervolgens weer terug de natuur in te gaan.

Ambassadeur

De opeenvolging van de vondst van een dode otter en een verweest jong gebeurt helaas erg vaak. Gelukkig wordt er door veel partijen hard samen gewerkt om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Echt, voor mij als boswachter in De Weerribben, is iedere dode otter er eentje te veel. Ik hoop dat we de ambassadeurs van ons waterlandje nog beter kunnen helpen door nog vaker de handen in een te slaan. Gemeenten en overheden kunnen dat doen door bijvoorbeeld de wegen otter-veiliger te maken. Vriend worden van de otteropvang kan ook en dat is voor de otter goud waard!

reageren

geef een reactie

 • Roelof Heringa
  1 februari 2020 om 11:54

  Heerlijk, zo’n Staatsbosbeheertrui! Maar heeft een otter(tje) dat nodig?

  • De Rietnymf
   1 februari 2020 om 22:33

   Dit sterk onderkoelde ottertje had deze trui wel nodig. Bij ons in de otteropvang ligt hij nu onder de warmtelamp. Hij is sterk vermagerd en niet in staat zich zelf warm te houden. Stichting otteropvang de Rietnymf.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog