www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De doorfluister-excursie

19 juni 2020 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
Doorfluisterexcursie

In stilte genieten van de geluiden van de natuur tijdens de doorfluisterexcursie

Langzaam gaan we richting het vakantieseizoen en dit jaar betekent dat geen lange files bij de tankstations in Luxemburg, zwarte zaterdagen op de Route du Soleil of uren op je koffer zitten wachten in de hal van Schiphol. Nee, dit jaar gaan veel mensen op zoek naar een mooie vakantieplek in eigen land.

Eén zo’n prachtige plek is natuurkampeerterrein Twilhaar op onze eigen Sallandse Heuvelrug. Hier kun je genieten van rust midden in de natuur. Kamperen zoals kamperen bedoeld is. Als je geluk hebt dan zie je ’s avonds een egel of das voorbij scharrelen. Een tijd terug hebben kampeerders zelfs, in een boom bij hun tent, een boommarter gezien!

Zo stond mijn broer met Pinksteren op deze camping om de daktent van zijn Landrover te testen. Na het bekijken van de avontuurlijke constructie werd het tegen schemering tijd voor een mini-excursie over de heide. Al fluisterend – en dat viel niet mee met de 1,5 m afstand ertussen – gingen we op zoek naar de nachtzwaluw. Het kenmerkende snorrende geluid van deze zomergast liet zich al snel horen. Het geluid kwam uit verschillende richtingen en wisselde elkaar af.  Al fluisterend vertelde ik over het beheer van de heide. Voor onder andere deze nachtzwaluw, branden en maaien we de heide. Op jonge heide komen meer insecten af en die dienen weer als voedsel voor de nachtzwaluw. Ik fluisterde ook over de zandplekken voor bijen en wespen en de zandhagedissen die hier leven. De combinatie van dit alles met de ondergaande zon, maakte het tot een onvergetelijke tocht. `Wat jammer dat de excursies in de coronatijd niet door kunnen gaan` dacht ik nog. Er zouden vast meer campinggasten meewillen.

Later hoorde ik dat mijn enthousiast geworden broer de avond erna met een andere campinggast op stap was geweest en het verhaal doorgefluisterd had. Wie weet gaat deze campinggast de avond erna weer de heide op met een nieuwe campinggast.

En zo is er een nieuw concept geboren..…de doorfluister-excursie!

Avontuur in eigen land, in eigen streek, coronaproof!

reageren

geef een reactie

 • wil van Lieshout
  19 juni 2020 om 17:08

  Weer een fijn verhaal van je Ine . En dat door fluisteren is helemaal leuk .
  Toch loop je de kans dat het na 10 personen een heel ander verhaal is geworden.
  Maar al bij al vind ik het een mooie uitleg . Iets waar jij wel goed in bent.
  l

  • Ine
   25 juni 2020 om 14:36

   Dank je wel Wil. We zullen zien hoe het verhaal uiteindelijk wordt 😉 misschien wordt er door het voorbeluisteren wel een nieuwe legende geboren.

 • Gerrit Schepers
  19 juni 2020 om 13:54

  En ik maar denken dat je iet zonder begeleiding na zonsondergang de heide op mocht.

  • Ine
   25 juni 2020 om 14:40

   Dat klopt Gerrit. Wat je kunt doen (als je geen boswachter’ bij de hand hebt’) is vanaf de openbare zandwegen van de heide genieten, bijvoorbeeld de Holterweg of de Paltheweg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog