www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Omleiding & afsluiting singletracks MTB-route Holten verlengd tot 10 oktober

30 september 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Singletrack Hazenpad

Vanaf begin april is de singletrack langs het Hazenpad en Grensweg in Holten afgesloten in verband met bescherming van de zandhagedis. Later zijn daar afsluitingen bijgekomen van de singletracks langs de Paltheweg en het deel tussen de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Om aanrijdingen en slachtoffers onder zandhagedissen en hazelwormen op deze delen van de MTB-route zoveel mogelijk te voorkomen is er besloten enkele delen af te sluiten en de route om te leiden.

In april hebben we in de boswachtersblog al aangegeven dat de afsluitingen van delen van de MTB-route in ieder geval tot 1 oktober gehandhaafd zouden worden. Vanwege het warme weer in de afgelopen weken, is besloten dat de afsluitingen en omleidingen nog een week langer blijven bestaan. Op vrijdag 9 oktober zullen medewerkers van het Routenetwerk Twente, Staatsbosbeheer en enkele vrijwilligers de afsluitingen en omleidingen opruimen. Daarmee zal de ‘winterroute’ vanaf zaterdag 10 oktober weer te berijden zijn.

Langere activiteit vanwege warme nazomer

Net als andere koudbloedige dieren, heeft de zandhagedis een hoge omgevingstemperatuur nodig om actief te zijn. Vanwege de ongewoon hoge temperaturen van de afgelopen weken zijn de zandhagedissen langer actief dan gebruikelijk. De zonnewarmte neemt langzamerhand af en wordt onvoldoende voor de volwassen dieren om op te warmen. De juveniele (= jonge) hagedissen blijven over het algemeen wat langer actief dan hun volwassen soortgenoten. Zij gebruiken de laatste aangename dagen om extra voedsel te vinden om zo met wat meer reserves de winter in te kunnen gaan.

Reptielen gaan met een lege maag de winterslaap in. Dit is belangrijk omdat anders, tijdens de inactieve winterperiode, het voedsel in de maag gaat rotten. Om voedsel te kunnen verteren moeten reptielen namelijk een voldoende hoge lichaamstemperatuur hebben. En dus een omgevingstemperatuur die hoog genoeg is om daarvoor te zorgen.

Tijdelijke omleiding in verband met boswerkzaamheden Natuurmonumenten op de Sprengenberg

Op 9 oktober zal een deel van de blauwe MTB-route op de Sprengenberg worden afgesloten en worden omgeleid via een alternatief traject. Deze omleiding heeft te maken met noodzakelijke bosbeheerwerkzaamheden die door Natuurmonumenten uitgevoerd worden. Door het instellen van een omleidingsroute kunnen we de veiligheid van MTB’ers waarborgen. Naar verwachting zal de omleiding op de Sprengenberg tot het begin van de kerstvakantie gelden.

Mede namens de collega’s van Natuurmonumenten,

Boswachter Kees Jan Westra
Staatsbosbeheer Salland

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog