www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Toptalent

29 januari 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Het nieuwe jaar is nog geen maand oud en de wereld ziet er al weer heel anders uit. In de Verenigde Staten waait een nieuwe wind en de avondklok is een feit. Tegelijkertijd gebeurt er heel veel in de natuur. Bij het schrijven van deze tekst zit een pimpelmeesje te zingen in de lijsterbes voor mijn raam. Bloedfanatiek, alsof de lente al lang begonnen is en hij nog wanhopig op zoek is naar een partner.

Ook bij Staatsbosbeheer zijn we vol op stoom. Eén van de werkzaamheden die gaat plaatsvinden in februari en maart is de inplant van bos.

Nieuw bos en herinplant

Op de Borkeld zal een perceel van 5 ha voormalige landbouwgrond, worden ingeplant met bomen. Hier gaat het dus om nieuw bos, bos waar geen bos stond.

Op de Sallandse Heuvelrug zijn er percelen bos waar fijnspar en lariks dood zijn gegaan als gevolg van droogte en het kevertje “de letterzetter”. Deze bomen hebben we moeten kappen en hier wordt nu opnieuw bos ingeplant.

Linde

Er worden bomen geplant die beter bestand zijn tegen droogte, warmte en ziekten. Een van die soorten is de Linde. Als er een talentenjacht “The Voice of Holland” voor bomen zou zijn zou de Linde er met kruin en wortels bovenuit steken. Haar prachtige hartvormige blad zou de eerste minuut nog niet gezien worden natuurlijk. Zodra ze op het podium in bloei zou komen en haar heerlijke geur zou mogen verspreiden, zouden de 4 stoelen direct omdraaien en er luid applaus klinken. De jury bestaande uit bijen en hommels zouden enthousiast op haar afvliegen en zich aan de nectarbar tegoed doen.

In het persoonlijke gesprek met de winnende kandidaat, legt de Linde haar laatste troef op tafel… Zij is in staat om de biodiversiteit in de bodem te verbeteren. Met haar lange wortels haalt zij restjes kalk diep uit de bodem en slaat ze op in haar blad. Als zij in de herfst haar blad laat vallen, verteert het snel. De kalk maakt de bodem minder zuur, waardoor het weer aantrekkelijk wordt voor wormen, kevertjes en andere bodemdieren.

Andere soorten

Dit toptalent kan het natuurlijk niet alleen. Zij zal een crew om zich heen hebben van zoete kers, hazelaar, eik, haagbeuk en Gelderse roos.

Voorjaar

De plantwerkzaamheden zullen vóór 15 maart klaar moeten zijn, want dan begint het broedseizoen en laten we de natuur met rust. Hopelijk zal de pimpelmees in mijn lijsterbes dan een nieuwe vlam hebben gevonden en samen met haar een nestje bouwen.

reageren

geef een reactie

 • Annet de Jong
  2 februari 2021 om 12:42

  Wat een leuk origineel geschreven blog Ine! ♡

 • liza
  1 februari 2021 om 09:11

  Genieten Ine hoe je dit schrijft. ik zie het helemaal voor me!

  • Ine
   1 februari 2021 om 14:32

   Dank je Liza! Fijn te horen 😉

 • Marijke
  31 januari 2021 om 13:21

  Wat een leuk vlot geschreven stukje. Denk ook aan de lindebloesem thee echt lekker

  • Ine
   1 februari 2021 om 08:36

   Ga ik zeker proberen Marijke. Goeie tip!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog