www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kun je jaloers zijn op een 94 jarige?

17 februari 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Ik ben het!!

Samen met een heleboel collega’s heb ik, ieder vanuit huis, de film A life on our planet gekeken. Een film gemaakt door de Engelse bioloog David Attenborough. Hij reisde in de jaren 50, 60 en 70 naar regenwouden op Borneo en in Brazilië, zag Orang Oetans in het wild, bezocht ijskappen, koraalriffen en maakte kennis met geïsoleerd wonende stammen in het oerwoud. Hij liet de wereld in zijn documentaires zien hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe alles met elkaar samenhangt. De soortenrijkdom aan planten en dieren was oneindig. De verhouding mens en wildernis was in balans.

Hoe snel is dat veranderd. Nu hij op leeftijd is kijkt hij terug en beseft dat de balans weg is. Eén soort floreert als nooit te voren en dat is de mens. Wij mensen zijn intelligent en nemen steeds meer ruimte in. We putten de aarde uit. Daarbij is het aantal mensen explosief gegroeid de laatste jaren. We denken voor alle problemen die wij tegenkomen een oplossing te hebben. Zelfs de Corona-crisis waarin we verkeren lijkt beheersbaar door vaccins.

Wij boswachters zien ook soorten verdwijnen. Op de Borkeld is de laatste jaren het gentiaanblauwtje verdwenen en op de Sallandse Heuvelrug vechten korhoen, veldleeuwerik en wulp voor hun voortbestaan.

Gelukkig wordt er veel aan gedaan om het leefgebied van deze dieren te optimaliseren en wordt er bos aangeplant om het klimaat te verbeteren.

We filosoferen als collega’s na het zien van de film nog een tijdje na en ik beken dat ik jaloers ben op deze wijze Engelsman die de natuur nog in al zijn rijkdom heeft gezien. Hij schetst het probleem van nu maar geeft ook hoop en spoort aan de natuur te herstellen en de balans te hervinden.

Binnenkort zijn er weer verkiezingen. Hoop dat u de noodzaak tot herstel van onze natuur en de zorg voor onze aarde mee laat wegen bij uw keuze. Want zoals David Attenborough zei:

De mens is intelligent…laat m ook wijs zijn!!

reageren

geef een reactie

 • Arend
  17 februari 2021 om 17:49

  Ach ja, en wijsheid komt met de jaren Ine???

  • Wilko
   17 februari 2021 om 18:07

   Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen. De betekenis is dus praktisch of moreel. … Volgens sommigen wordt wijsheid door ervaring verkregen. Anderen daarentegen zijn van oordeel dat juist onervaren mensen heel wijs kunnen zijn.

  • Wilko
   17 februari 2021 om 18:09

   Aldus Wikipedia ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog