www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Zomerexcursies in het Springendal gaan weer van start

30 juni 2021 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel
Bloeiende korenbloemen op een akker in het Springendal

Bloeiende korenbloemen op een akker in het Springendal

We hebben er even op moeten wachten vanwege Corona-perikelen, maar het excursieseizoen op het Springendal gaat vanaf 6 juli weer van start. Iedere dinsdagavond in de maanden juli en augustus kunt u met een natuurgids op pad door dit prachtige natuurgebied. De natuurgidsen laten u graag kennis maken met de bijzondere flora, fauna en geschiedenis van het gebied.

Om de 1,5 meter onderlinge afstand te bewaken is er beperkt plek, wees er dus op tijd bij en boek uw deelname online op www.staatsbosbeheer.nl/twente. De excursies starten steeds om 19:00 uur vanaf Hoeve Springendal, Brunninkhuisweg 3 in Hezingen. Let op: online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

6 juli: Bronnen en beken

We trappen dit jaar af met het thema ‘Ontdek de bronnen en beken’ op 6 juli. Variatie en kleinschaligheid is waar Twente bekend om staat, in het Springendal is dit zichtbaar en voelbaar om je heen. De Springendalsebeek, gevoed door de bronnen rondom haar, stroomt als een levensader door het gebied. Nu, maar ook in vroegere tijden. Het is het leefgebied van een bijzonder diersoort, de beekprik en er groeien meerdere bijzondere plantensoorten in en langs de beek. De wandeling loopt deels buiten de paden en volgt voor een deel de Springendalsebeek, die door de eeuwen heen het beekdal heeft uitgesleten. Een tocht langs de bronnen die de beek voeden, romantische bronvijvers, en kabbelende waterloopjes. Met een beetje geluk ziet u een ijsvogel of gele kwikstaart. Neem uw verrekijker dus mee.

Beekprik in Springendalsebeek
Beekprik in Springendalsebeek

13 juli: Essen en akkers

Een week later op 13 juli 2021 dwalen we langs eeuwen oude essen en kleurrijke akkers waar akkerkruiden in alle kleuren staan. Het is nu haast niet meer  voor te stellen, maar amper honderd jaar geleden bestond het Springendal voornamelijk uit heide met beek begeleidend bos en hooilandjes rond de Springendalsebeek en verspreid in het gebied wat kleine fraai gekleurde essen (eenmansakkers) rond een boerderij. Deze essen zijn nu nog goed terug te vinden in het gebied en staan juist rond deze tijd van het jaar vol met akkerflora als klaproos, korenbloem, akkerviooltje en vele andere soorten. De Kleine parelmoervlinder is een vlindersoort die op de droge zandgronden in het binnenland afhankelijk is van haar waardplant het akkerviooltje. Nieuwsgierig geworden? Wandel mee en boek uw deelname online via www.staatsbosbeheer.nl/twente.

20 juli: Terug in de tijd

Het Springendal ligt op de oostflank van de stuwwal van Ootmarsum, een gebied dat in vroeger tijden al bewoond was. Soorten flora zijn relicten uit de ijstijden en de grafheuvels, karrensporen en landweren getuigen van een rijk verleden. Tijdens deze wandeling maken we aan de hand van deze sporen uit het verleden een reis terug in de tijd.

Grafheuvel in het Springendal
Eén van de vele grafheuvels in het Springendal

Andere data

De volgende excursies zijn op 27 juli, 3, 10 , 17 & 24 augustus. In het najaar vervolgen we onze excursies tijdens de Herfstvakantie op dinsdag 19 en dinsdag 26 oktober. Dan starten de excursies  om 14:00 uur.
Tip van de boswachter: Trek een lange broek en stevige schoenen aan, want we lopen ook buiten de paden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog